Danone in zee met Mengniu
–De Franse voedingsgroep Danone investeert 325 miljoen euro in twee gezamenlijke projecten met de Chinese zuivelgroep Mengniu. Danone tekende daartoe een overeenkomst met Mengnius grootste aandeelhouder China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corp –om een joint-venture te vormen waarin COFCO 51% bezit en Danone 49%. Door de deal positioneert Mengniu zich beter in de sector van yoghurt tegenover cde concurrentie. Danone kan door de deal gebruik maken van COFCO’s uitgebreid verdeelnetwerk. Twee vorige Chinese huwelijkspogingen van Danone liepen op de klippen. Danone heeft een stevige invloed in oost en Zuid-China maar kent een krimpend aandeel in het noordoosten. Bloomberg
China financieel het meest zekere land
–Uit een bevraging bij 13.000 gezinnen uit 19 landen door Genworth Financial Inc & PICC Property and Casualty blijkt dat China de hoogste score haalt als financieel veilig land. Maar 3 % van de Chinese gezinnen zijn financieel kwetsbaar terwijl dit in Duitsland 22 % bedraagt en 26% in Frankrijk. Op de meer dan duizend ondervraagden in Beijing, Guangzhou (Kanton), Shanghai en Wuhan verwachtte maar 1 % dat hun situatie zou slechter worden het komende jaar. Er zijn 97 respondenten die beweren zelden financiële problemen te hebben en de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. In tegenstelling tot de kost van het leven in Europa die de kopzorg is blijkt het hoofdzorg in China de zekerheid van het inkomen door het werk. Noord Europa is het meest financieel zeker en zuid Europa het minst. Het Chinees gezin bezit gemiddeld 1,2 miljoen aan activa en heeft gemiddeld 62.000 yuan schulden. (China Daily)
Wuhan wil nieuwe luchthaven
Wuhan wil haar uitbouw als logistieke draaischijf uitbreiden met een nieuw spoorwegstation en een nieuwe luchthaven. Nochtans bezit de stad al 3 spoorstations en de Tianhe luchthaven die recentelijk voor 14 miljard uitgebreid werd met een nieuwe terminal, een nieuwe landingsbaan en twee tazibanen. Volgens de Economic Observer zouden de plannen de stad financieel overbelasten en heeft de Wuhan Urbanization Investment Company al voor 85 miljard schulden of 75% van de activa.
Antwerpse diamant vooruit
De handel tussen de Antwerpse diamantsector en China is de laatste vijf jaar sterk gestegen. In 2012 werd 31,3 procent van alle geslepen diamanten van Antwerpen geëxporteerd naar China. In 2011 was dit nog 29 procent. De export van ruwe en geslepen diamanten vanuit Antwerpen naar de regio is met maar liefst 73 procent gestegen tussen 2007 en 2012. China is op dit ogenblik wereldwijd de belangrijkste afnemer van diamanten uit Antwerpen en is vandaag, naast India, één van de grootste slijpcentra van de wereld. De import van diamant vanuit China naar Antwerpen steeg de laatste jaren eveneens met 70 procent. ’. In 2012 was de diamanthandel voor bijna 15 procent goed voor de totale handel tussen België en China. Express
Dongguans nijverheid in beweging
Zoals we al berichtten wil Guangdongs bestuur dat meer arbeidsintensieve nijverheden uit de Parelrivierdelta verhuizen om plaats te maken voor meer technologisch intensieve bedrijven. Dongguan is met 330.000 ondernemingen het hart van de verwerkende nijverheid in de PRD. Volgens viceburgemeester He Yu sloten vorig jaar enkel 800 firma’s hun deuren, maar zijn er sinds 2008 wel 4000 verwerkende bedrijven geupgradet. In de gemeente Dalang werden zelfs 1000 nieuwe geopend. Van de verwerkende bedrijven wordt verwacht dat ze zich meer gaan richten naar de binnenlandse markt China Daily
LED-sector ook in consolidatie
De LED-sector wordt nu ook getroffen door dezelfde overcapaciteit als de sector van de zonnecellen die maar aan 60% van de capaciteit draait. . In 2009 toen Shenzhen het plan lanceerde op een basis te worden van de LED-sector, waren 44% van China’s bedrijven er geconcentreerd en nog 24% bijkomende in Zuid-Guangdong. Volgens website gg-ii.com sloten vorig jaar al 80 LED-ondernemingen in Shenzhen. Vice-voorzitter Chen Yansheng van de China Association of Lighting Industry verwacht dat nog meer firma’s in moeilijkheden zullen komen door een groeiend aantal bedrijven in de upstream LED-chipproductie. Vorig jaar zag Led-chipmaker ElecTech haar winst dalen met 57% tot 168 miljoen en de beswtellingen daalden sinds oktober met 45%. Ook hier is de boodschap: zich richten zowel op de binnenlandse als buitenlandse markt en technologisch innoveren. wantchinatimes
Lening 140 miljoen voor Tadjiekse goldmijn
De Tadjiekse president Rahmon en de China Development Bank (CDB) hebben voor 140 miljoen yuan leningen afgesproken tussen 3 partijen: CDB, Zijin en de Amonatbank die het geld zal aanwenden voor de joint-venture goudmijn Zarafshon. Avesta
8-jarenplan voor luchtvaart
Het ministerie heeft een plan voor de luchtvaart opgesteld tot 2020. Dan zouden eigen vliegtuigen moeten instaan voor 5% van de markt en zou de globale productie boven de 100 miljard yuan moeten liggen. China startte in 2008 het project voor het C919 vliegtuig met 168 zitplaatsen: producent COMAC plant volgend jaar de eerste vlucht en de oplevering in 2016. Er zijn al 380 bestellingen van Chinese maatschappijen, maar daarentegen 1315 voor de Boeing concurrentie 737Max die opgeleverd wordt in 2017 en 2125 orders van 40 klanten voor de A320neo van Airbus die in 2015 uitkomt. Global Times
Nieuws uit de sectoren
*Machinebouw uit het dal? Al 24 maanden duren de slappe tijden in de machinebouw en in januari zagen 8 belangrijke subsectoren een verbetering. 5 beursgenoteerde ondernemingen keken vorig jaar aan tegen 18% min winst en de gehele sector kende 6 % min winst. De overproductie blijft aanhouden. Technologische renovatie is de boodschap in deze tijd van heraanpassing. ce.cn
*Terug hoop in textiel: Tijdens Q1 voerde China 19% meer kledij en textiel uit vergeleken met dezelfde periode in 2012 en ook de winstmarge verbeterde met 12%. Ook het verschil met de internationale prijs verminderde. Toch is de sector er nog niet gerust in omdat de herleving zich vooral voordeed voor het Chinees nieuwjaar en minder in maart. Ook hier is innovatie het mantra tegen stagnatie. ce.cn
strong
“Het Chinees gezin bezit gemiddeld 1,2 miljoen aan activa en heeft gemiddeld 62.000 yuan schulden.”
Ik kan me dit maar moeilijk voorstellen, zelfs niet als alleen gerekend wordt met de stedelijke bevolking.
China Daily preciseert:
An earlier report by the Southwestern University of Finance and Economics found that the average asset of a Chinese household is 1.21 million yuan ($195,000), and their average liability is 62,600 yuan.
The majority of Chinese household assets were in property. PICC and Genworth’s report cautioned that Chinese households were too focused on property investments, and said their investment portfolio should be diversified.
Kom op eej, dat geloven jullie toch zelf ook niet, he?
Vergelijk dat gemiddelde eens met het gemiddelde in Brussel of Amsterdam. Het wil zeggen dat een Chinees gezin een TON aan geld heeft. Dat kan Southwestern University of Finance and Economics niet serieus menen. Het is zelfs bizar voor westerse maatstaven.
ik was niet bij dit onderzoek maar CRI zegt hierover The report, which is the first of its kind charting the financial condition of Chinese families, shows that on average, the assets of a Chinese family amount to about 2,470,000 yuan. Many netizens have responded saying that they are far behind the so-called average, Modern Express reports.
The financial report which looks at the finances of Chinese families was released by the Southwestern University of Finance and Economics of China. It is based on the responses of 8,438 Chinese families from across 25 provinces, 80 counties and 320 communities. The data covers family assets, liabilities, income, consumption, insurance and a number of other financial aspects.
“This report took us three years to finish. Since it’s the first of its kind to look at the financial condition of Chinese families, it fills a blank within the field,” said Gan Li, the leader of the investigation center of Chinese families in Southwestern University of Finance and Economics.
According to the report, up until August, 2011, the average total assets per family stood at 1,216,900 yuan. The total assets per family in rural areas in China stands at 377,000 yuan and for families in urban areas, the amount is 2,476,000 yuan.
Gemiddelde vermogens liggen in elk land hoger dan men zou verwachten. Dat komt vooral omdat de rijken het gemiddelde omhoog trekken.
Dit is een voorbeeld van hoe een gemiddelde als rekenkundig gegeven de realiteit van de chinese families volkomen negeert. Er zijn veel extreem rijken nodig om aan een gemiddeld vermogen van €200.000 (2,470,000 yuan) te komen. Het tekent de volkomen scheefgegroeide inkomensverhoudingen in China. Het is niet te hopen dat dit soort gemiddeldes gebruikt gaan worden om beleidsbeslissingen op te nemen.
een artikel op jullie site” Bijna één op vier van de Chinese boven 60 jaar heeft een consumptieniveau dat onder de armoedegrens ligt. En een derde heeft gezondheidsproblemen.
De reacties van 27 mei en 31 mei zijn relevant. Men moet inderdaad erg oppassen met statistieken en enquêtes. De enquête waarvan hier sprake sloeg op slechts duizend gezinnen in vier Chinese megasteden. Die geeft allicht wel een correcte algemene trend weer, maar is niet representatief genoeg om eruit te besluiten dat het ‘gemiddelde gezin’ in China een vermogen van 200.000 euro heeft.
wat is de correcte trend dan eigenlijk?