76 landen op Beijings boekenbeurs
–De boekenbeurs te Beijing trekt dit jaar 2340 stands van uitgevers uit 76 landen en regio’s. Gastland is dit jaar Saoedi Arabië. De deelname van kleine- en middelgrote buitenlandse uitgeverijen gaat er met 8 % op vooruit. Vorig jaar werden op de boekenbeurs 3298 copyright-contracten gesloten wat zowat een kwart is van het jaarlijks totaal. De Belgische jeugdauteur Marc de Bel heeft op de eerste dag van de boekenbeurs in China meteen een nieuw contract getekend voor de Chinese uitgave van de eerste drie boeken in de reeks “De Kriegeltjes”. Vorig jaar werden al dertig boekjes van “Spik en Spek” van Marc de Bel in het Chinees uitgegeven.
Nog meer Europese wagens geproduceerd
–De Chinese overheid heeft de Volvo-plannen om productie op te starten in Daqing en Zhangjiakou goedgekeurd. De assemblagelijn in Daqing is inmiddels onder constructie. Aan het einde van 2013 zullen er al een aantal pre-productieauto’s van de band rollen en in 2014 wordt de fabriek volledig operationeel. De fabriek in Zhangjiakou wordt een assemblagelijn voor motoren en start in de herfst van dit jaar op. De motoren worden vervolgens vervoerd naar de faciliteit in Chengdu die zopas opstartte. In Chengdu moeten jaarlijks 120.000 wagens worden gebouwd. De fabrieken in Daqing en Zhangjiakou zullen via twee joint ventures bestuurd worden. Volvo zal in de samenwerkingen 30 procent aanhouden, Geely de rest. (DM, Telegraaf)
De Duitse autofabrikant Daimler, eigenaar van Mercedes-Benz, investeert twee miljard euro in een nieuwe fabriek in China om er de productie te verdubbelen. Het wordt de grootste fabriek die het concern ooit heeft gebouwd en ze moet volgend jaar al klaar zijn. De nieuwe fabriek wil de productie in China verdubbelen tot meer dan 200.000 auto’s per jaar om daarmee de achterstand ten opzichte van aartsrivalen BMW en Audi in te halen. Daimler wil tegen 2020 de grootste producent van luxewagens worden.
Samsonite op jacht
Bagagekofferproducent Samsonite verwacht dat China binnen 3 jaar de VS overtreft als haar grootste markt en is al de nodige voorbereidingen daartoe aan het doen. Samsonite wil de komende jaren voor 1 miljard acquisities verrichten in China vertelde topman Parker aan de Wall Street Journal. Chinese en Aziatische merken staan op het verlangenlijstje.
Nijverheid trekt terug aan
De winsten van de industriële bedrijven stegen met 11 % op jaarbasis in juli, aldus de Wall Street Journal. In juni bedroeg de groei maar 6,3%. Enkel bedrijven met een hogere omzet dan 20 miljoen vallen onder de statistiek. De nijverheids-PMI steeg in augustus dan weer meer dan verwacht, namelijk tot 51 punten. De vier staatsbanken ICBC, BOC, China Construction Bank en de Agricultural Bank of China boerden eveneens goed tijdens het eerste semester met 12 % meer winst.
Toestand staalsector erg moeilijk
Van de grote- en middelgrote staalfabrieken hebben 86 in totaal voor meer dan 3000 miljard schulden of een schuld/activa ratio van 69 % , zo meldt Beijing’s Economic Observer die gegevens haalt bij de China Iron and Steel Association (CISA). 40% van de staalfabrieken maakten verlies en de totale winsten beliepen nauwelijks 2,2 miljard yuan. 39 bedrijven hebben een schuld van 80% en bij 15 ligt deze op meer dan 90%. Bij de beursgenoteerde staalbedrijven maakten 11 winst gedurende het eerste semester, 7 rapporteerden verlies. De meer winst was echter grotendeels toe te schrijven aan overheidssteun. Gewaarschuwd wordt dat tegen binnen minder dan 1 jaar de sector zonder cash zit, wat een ernstig effect kan veroorzaken voor de gehele sector. Het ministerie wil alvast 6,9 miljoen ton overcapaciteit elimineren.
Explosie elektriciteitsproductie
Volgens Bloomberg New Energy Finance zal dat China tot 2030 1500 GW aan elektriciteitsproductie zal toevoegen of jaarlijks de volledige Britse capaciteit. Hoewel steenkool belangrijk blijft met jaarlijks 38 GW capaciteit er bij tot 2022, zal de helft opgewekt worden door hernieuwbare bronnen. China is al de grootste elektriciteitsproducent en zal de komende 2 decennia 3900 miljard $ bijkomend investeren in elektriciteitscentrales en apparatuur. AFP
Meer renminbi verhandeld in Luxemburg
Volgens SWIFT namen op een jaar de betalingen te Luxemburg in de Chinese munt toe met 86% zodat Luxemburg in renminbi-betalingen tweede staat in Europa en achtste wereldwijd . 58 % van de betalingen tussen Luxemburg en Groot-China gebeuren in renminbi. Na de Bank of China en de ICBC die er haar Europees hoofdkwartier vestigde heeft zich ook de China Construction Bank er zich nu gevestigd. Luxemburg en London concurreren om de Chinese munt te verhandelen. Wereldwijd is de renminbi de elfde meest verhandelde munt met echter maar 0,87 % marktaandeel Paperjam.lu
Smurfeninvasie in Wuhan
Volgende maand viert Wuhan in Centraal China het 55-jarig bestaan van de smurfen met 4000 van dergelijke sculpturen aldus het blad Chutian Jin Bao. Er komt ook een smurfendorp met paddenstoelhuizen aan te pas en de smurfenexpo zal een maand duren aldus de Belgische organisator. Aan de ingang worden de bezoekers begroet door een exemplaar van 4 meter hoog.