Groeicijfers: 7,6 % in ’13 en 7,5 % in 2014
Volgens de denktank State Information Center (SIC) zal de Chinese economie met 7,6 % groeien dit jaar en met 7,5 % volgend jaar. De huizenprijzen zouden volgend jaar nog met 5% stijgen.
Uit de PMI index van vorige maand in de diensten blijkt dat deze met 52,5 maar weinig verschilde van het 52,6 cijfer de maand voordien. In de nijverheid lag het PMI-cijfer op 56 in november, vergeleken met 56,3 in oktober.
Yuan meer gebruikt dan euro
De Chinese munt is in oktober de op één na meest gebruikte munt ter wereld geworden voor financiële transacties. De yuan volgt na de dollar, maar komt voor de euro, zo meldt Swift dinsdag. Het aandeel van de renminbi (of volksmunt of yuan) binnen de wereldwijde financiële transacties steeg van 1,89 % in januari 2012 naar 8,66 % in oktober, waardoor de munt ‘op de tweede plaats van meest gebruikte munteenheden’ uitkomt, aldus Swift. Het aandeel van de euro bij die transacties viel terug van 7,8 % begin 2012 naar 6,64 % in oktober 2013. Toch blijft de achterstand van de Chinese munt op de Amerikaanse dollar aanzienlijk. De dollar blijft goed voor 81 procent van de wereldwijde transacties. 40% van de Hong Kong bedrijven verwachten echter dat binnen 5 jaar de handel in renminbi 30% van hun totale handel inneemt.
Chinese investeringen in buitenland omhoog
De Chinese investeringen in het buitenland groeien drie maal zo snel aan als het Bnp en de klemtoon verschuift weg van grondstoffen naar diensten en nijverheid aldus A Capital. Van januari tot september groeiden deze investeringen in het buitenland tot $ 73 miljard of 20 % meer, aldus de firma die voorspelt dat de komende 3 jaar de Chinese investeringen in het buitenland de buitenlandse in China zullen evenaren. Tijdens de eerste 9 maanden ging 57% van de totaliteit naar mergers and acquisitions en waren vooral de staatsondernemingen hierbij actief. De investeringen gaan voornamelijk naar Noord-America en maar voor 14% naar Europa aldus A Capital.
Veel snelle treinbestellingen
De twee grootste Chinese treinproducenten CSR en CNR hebben bestellingen voor de bouw van 258 super snelle treinen en dit ter waarde van in totaal $ 7,3 miljard, aldus Bloomberg. CSR heeft er naar schatting 83 treinen voor 4,2 miljard en CNR staat op het punt een bestelling van $ 3 miljard binnen te rijven voor de uitbreiding van binnenlandse lijnen
Cameron bezocht Jack Ma
Voorzitter Jack Ma van Alibaba had op 3 december in Shanghai een onderhoud met de Britse premier Cameron. Een MoU werd getekend tussen de UK Trade and Investment (UKTI) en Alibaba. Het zou de bedoeling zijn om meer producten uit het VK te gaan verhandelen op Tmall en Taobao. Vooral thee, chinaware en footwear onder Pentland zouden er op verkocht worden. Ma kon ook even spreken met de baas van de Londense beurs. Zoals bekend wees de beurs van Hong Kong Alibaba’s beursgang af.
Outsourcing bloeit op
De outsourcete diensten stegen tijdens de eerste 10 maanden met 41% tot $ 64 miljard. Daarvan is 45 miljard uit het buitenland afkomstig. Tijdens deze tien maanden was de sector goed voor 738.000 nieuwe banen. Eind oktober werkten 5 miljoen personen voor 23.787 firma’s in de sector.
China weigerachtig tegenover de bitcoin.
De Chinese centrale bank waarschuwde de Chinese banken dat ze niet langer mogen participeren in transacties waarbij de bitcoin betrokken is. De voorbije weken was de bitcoin-koers immers door het dak gegaan dank zij de toegenomen vraag uit China. Chinezen begonnen de virtuele munten meer en meer te zien als een manier om hun tegoeden te spreiden. Tot dusver konden Chinezen vrij in bitcoins handelen, terwijl de handel in de lokale munt, de yuan, wel aan banden is gelegd. Dat de Chinese banken nu niet langer in bitcoins kunnen handelen, wil nog niet zeggen dat Peking de virtuele munt verbiedt. Chinezen mogen de bitcoins nog altijd verhandelen als een onlineproduct, klinkt het. Maar ze moeten beseffen dat daar zware risico’s aan kleven. Bitcoins worden immers vaak geassocieerd met witwassen van geld en andere criminele bezigheden. Ondertussen viel de waarde van de bitcoin op de helft en greep een paniekverkoop plaats. Bloomberg
Tycoon wil ook Oekraïense haven bouwen
De telecomondernemer Wang Jing die achter het $ 50 miljard kostend Nicaraguakanaal zit is, nu ook van plan in Oekraïne een diepzeehaven van $ 10 miljard te bouwen. Wang kondigde dit aan tijdens het bezoek van president Yanukovich aan China. De eerste fase van 3 miljard omvat de diepzeehaven en de heropbouw van de haven in Sevastopol. De tweede fase van 7 miljard bevat een luchthaven, LNG-terminal en een scheepswerf aldus nog Wangs Beijing Interoceanic Canal Investment Management