Bloeiende handel met Latijns Amerika
Volgens Guangzhou ‘s 21st Century Business Herald steeg de handel tussen China en Latijns-Amerika van $ 15 miljard in 2001 tot $ 261 miljard in 2013 waardoor China de tweede handelspartner is in de regio. China werd ook een belangrijke bestemming voor de uitvoer en zelfs de topbestemming voor Brazilië, Chili en Cuba. Volgens gegevens van United Nations Economic Commission for Latin America and the Caribbean (ECLAC) hebben 92% van de Chinese investeringen in het continent betrekking op petroleum en aardgas. Anderzijds is China de topuitvoerder voor Honduras, El Salvador en Nicaragua en de tweede voor Brazilië. ECLAC voorspelt dat China tegen 2020 Europa voorbij zal streven in handel en zal instaan voor een vijfde van de Latijns Amerikaanse uitvoer.
Stimulering voor filmindustrie
De regering heeft een trits maatregelen uitgevaardigd ter stimulering van de filmnijverheid. Jaarlijks zal een budget van 1 miljard yuan worden uitgetrokken voor de productie van vijf tot tien films. Daarnaast komt een apart fonds dat door de sector zelf wordt opgezet. Ook de aanwending van hightech in het maken van films zal aangemoedigd worden. Gedurende 5 jaar wordt de sector vrijgesteld van het betalen van BTW op de opbrengst in de landelijke gebieden.
3 jaar cementgebruik = 1 eeuw in VS
De Canadese wetenschapper Vaclav Smil heeft berekend dat China gedurende de laatste 3 jaar 6,6 gigaton cement gebruikt heeft terwijl de VS er de afgelopen eeuw 4,5 gigaton gebruikten.
ArcelorMittal voorziet forse groei in China
In de komende 8 jaar zal de productie van auto’s in China met 60 procent toenemen, waardoor de vraag naar staal fors zal stijgen aldus staalgigant ArcelorMittal bij de ingebruikname van een fabriek. ArcelorMittal en de lokale branchegenoot Hunan Valin Steel openden de jointventure VAMA die zich toelegt op producten voor de auto-industrie met in eerste instantie een productiecapaciteit van 1,5 miljoen ton staal. Het huidige productieniveau is 22 miljoen stuks en vormt concurrentie met Baosteel. VAMA is voor 49 procent eigendom van ArcelorMittal, de rest is van Hunan Valin Steel. ArcelorMittal heeft een belang van 20 % in de Chinese partner, maar zal dat op termijn terugbrengen tot 10 %. AFN/BLOOMBERG
China schiet G3 af
China heeft een samenwerking tussen de drie grote rederijen afgeblokt. P3 was een geplande operationele samenwerking tussen het Deense Maersk Line, het Franse CMA CGM en de Zwitserse Mediterranean Shipping Co. P3 was al goedgekeurd door de Amerikaanse en Europese anti-monopolie toezichthouders, maar de Chinese toezichthouder onder het ministerie heeft onverwacht zijn veto gesteld. De rederijen leggen zich neer bij de beslissing. Maersk is de grootste rederij ter wereld en controleert 15% van alle containertransporten. Als reden voert China aan dat de nieuwe groep 47 % zou concentreren van alle containerverkeer op de Azië-Europese routes, een concentratie die te groot beoordeeld wordt. (FT)
Ondernemingsschulden overstijgen deze in VS
Volgens Standard & Poor’s hebben de Chinese niet financiële ondernemingen $ 14.200 miljard schulden en de Amerikaanse $ 13.100. Het haasje over geschiedt een jaar vlugger dan verwacht. Tegen 2016 wordt verwacht dat de schulden van de ondernemingen in de regio Azië-Pacific deze van Noord-Amerika gecombineerd met deze van Europa gaan overstijgen. China zou tijdens de periode 2014-18 instaan voor een derde van de wereldbehoefte aan financiering. 10% van de Chinese schulden zouden in de sector van het schaduwbankieren zitten. reuters
CIC: misbruik in buitenlandse investeringen
De Nationale Auditdienst heeft diverse misbruiken gevonden bij 12 buitenlandse investeringen van het soeverein fonds China Investment Corp. (CIC). Bedragen werden niet genoemd. Ook werden onregelmatigheden ontdekt bij de filialen Central Huijin en China Jianyin Investment. De auditdienst overhandigde enkele gevallen aan het gerecht en disciplinaire instanties. Het CIC reageerde al met de mededeling dat er passende maatregelen getroffen zullen worden. Het CIC dateert uit 2007 en beheert de $ 575 miljard buitenlandse deviezen.
Ook Frankfurt mag RMB verhandelen
Een dag nadat Londen startte met handel in renminbi heeft de Chinese centrale bank de Bank of China de toelating verleend om in Frankfurt de handel in yuan te mogen verrichten. De beslissing is een logisch gevolg van de MoU die de Nationale Volksbank op 28 maart tekende met de Deutsche Bundesbank. Frankfurt is zowel de zetel van de Bundesbank als van de European Central Bank. Deze week werd ook een MoU afgesloten tussen de beurs van Luxemburg en de Bank of China voor samenwerking op het financiële vlak. Parijs kan niet lang meer uitblijven.