De stand van zaken 37

Kort zakennieuws uit China

Suning boekt meer winst
’s Lands grootste elektronicaverkoper Suning heeft zijn winst met 40 % opgedreven. Het totale verkoopscijfer bereikte 75 miljard en dit met een nettowinst van 4 miljard. De netto-activa belopen 18 miljard  Vorig jaar opende Suning 396 nieuwe winkels en breidde uit in 31 nieuwe prefectuursteden. Dit jaar hoopt vice-voorzitter Sun Weimin 400 nieuwe winkels te openen, wat het totaal op 1700 zal brengen. Concurrent Gome plant ook 400 nieuwe winkels, wat hun totaal tot 1800 optilt. Qua verkoop lag Gome gedurende de 3 laatste kwartalen achter op Suning. Gome die verzwakt is door een interne strijd boekte maar de helft van Sunings winst.
China heeft meer VS-schatkistcertificaten
Volgens cijfer van het Amerikaanse ministerie heeft China niet voor 892 miljard $ Amerikaanse schatkistcertificaten, maar wel voor 1160 miljard $. Sommigen ramen het echte cijfer dichter bij 1300. Het nieuwe cijfer is te wijten aan de schatkistcertificaten die door Britse financiers opgekocht worden voor rekening van China en die voorheen als Brits werden gecatalogeerd.
Wahaha diversifieert
China’s rijkste man Zong Qinghou heeft bekend gemaakt dat zijn drankenimperium plannen heeft om 100 grootwarenhuizen te openen. Door het openen van eigen winkels hoopt Zong meer te zeggen te hebben in de distributie van zijn dranken. Wahaha uit Hangzhou werd gesticht in 1987 en hoopt dit jaar een omzet te halen van 70 miljard yuan. Daarmee is het de derde soft-dranken verkoper in China. Wahaha was in 2009 betrokken in een geschil met het Franse Danone en maakt melkpoeder in Nederland. Zong wiens rijkdom door Forbes op 8 miljard $ wordt geraamd, is ook lid van het Nationaal Volkscongres. Zijn voornaamste concurrenten zijn Coca-Cola en Tingyi Holding(uit Cayman-eilanden). Op de melkmarkt staat Wahaha derde met 9,7 % van de markt en dit na China Mengniu met 19,5 % en de Binnen-Mongoolse groep Yili met 15,7 %.   Bron FT
China ook in bouw aan de top
China is nu ook de VS voorbij gestoken in de bouwmarkt want vorig jaar was China’s bouwwoede goed voor 1000 miljard$ nieuwe bouwprojecten. In de VS was het bedrag 983 miljard $, waar het in 2005 nog 1500 miljard $ beliep. Volgens voorspellingen zou China tegen 2020 één vijfde van de globale bouwmarkt innemen waar dit nu 14 % bedraagt. Indië zou ook sterk groeien en Japan overtreffen als derde. In bouwmachines vertegenwoordigde China in 2009 43 % van de globale markt, een cijfer dat in 2002 nauwelijks 18 % bedroeg. Verwacht wordt dat de dito Chinese bedrijven Xugong, Zoomlion en Sany Heavy de komende weken dan ook sterke winstcijfers aankondigen.   Bron FT
Chengdu-Chongqing economische zone goedgekeurd
De regering heeft de vorming van de economische zone goedgekeurd waarbij Chengdu en Chongqing een totaal van 33 andere steden zullen leiden. De zone is 200.000 km² groot. Prioriteit zal verleend worden aan acht gebieden: grote apparatenbouw, componenten voor auto’s, ICT en elektronica, luchtvaart, metaal, petroleum, gas –en zout scheikundig engineering, textiel en voeding, biologie en geneeskunde. De nieuwe zone zal breedschalige infrastructuur moeten opbouwen. De regio heeft een goede pool van opgeleid talent en staat reeds vooraan in auto- en uitrustingsbouw en ook defgensienijverheden.
Verdere verhuis Foxconn
Taiwans IT-gigant Foxconn plant 200.000 jobs uit haar productieenheid te Shenzhen te verhuizen naar het binnenland. Bedoeling is dat in Shenzhen een “engineering campus” overblijft met toch nog een paar honderdduizend jobs waar een kwlificatie voor nodig is. Voordien had Foxconn al bekend gemaakt dat het 400.000 arbeiders zou recruteren in de binnenprovincies van waaruit veel migranten in de Shenzhen-vestiging afkomstig zijn. Het voornemen past binnen de strategie van de overheid in Guangdong om van de Parelrivierdelta een technologische hub te maken. Foxconn produceert voor Apple, Sony, Nokia en Dell.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *