Kort zakelijk nieuws
China passeert VS ook in chemie
Volgens chemisch deskundige Tim Hanley van Deloitte is China reeds de motor inzake de ontwikkeling van de chemische sector. Momenteel is China nog nummer twee wereldwijd met een productie van 900 miljard $ in 2010 wat 15 % is van de vraag wereldwijd. Hij verwacht dat China dit jaar de VS voorbijsteekt als grootste markt en dit gedreven door de noden van sectoren zoals automobiel, bouw, tekstiel, verpakking, landbouw…. Hanly gaf ook aan dat de sector nog met uitdagingen zit zoals de zwakke concentratiegraad, de beperkte innovatie en de povere energiebesparing.
EU vervangt Japan qua import
Volgens statistieken uit het eerste kwartaal was de import uit de EU voor de eerste maal groter dan deze uit Japan. In april groeide de export met 3,4 % maar daalde de import met 10;8 % zodat er weer een overschot is van 11 miljard $. De aardbeving in Japan heeft China’s import beïnvloed: de hoeveelheid import uit Japan groeide in april maar met 4,7% aan vergeleken met dezelfde maand het jaar voordien terwijl de importgroei uit Japan tijdens het eerste kwartaal met 26,3 % toenam.
VS-investeringen dalen 28 %
Gedurende de eerste 4 maanden daalden de VS-investeringen in China met 28 % terwijl de overige buitenlandse investeringen met 15 % bleven stijgen. Het aantal VS-firma’s dat in China investeerde daalde ook met 3,85 % tot 475. De investeringen uit de EU stegen met 23% en deze uit Azië/Pacific met 31 %. Geloofd wordt dat de daling tijdelijk is en te maken heeft met stijgende lonen. Volgens de UNCTAD gingen de buitenlandse investeringen in China er vorig jaar globaal op vooruit met 31 %, terwijl de VS-investeringen in China maar met 13 % toenamen. Vooral de dienstensector kaapt een grote hap weg met 47 % van de buitenlandse investeringen. China’s overzeese investeringen namen van hun kant toe met 17 % tot 13 miljard $. De minister van Handel zei recent van plan te zijn voor één miljard $ in Brazilië te willen investeren.
Moët bubbels in Ningxia
Moët dat de Franse champagnemerken Dom Pérignon, Veuve Cliquot en Krug bezit, heeft met een Chinese landbouwgroep, die in handen van de staat is, een overeenkomst gesloten om op een stuk grond in Ningxia schuimwijn te produceren onder de naam Chandon. Naar verluidt zou het klimaat er niet veel verschillen van dat in Frankrijk. Het verbruik van diverse wijnen verdubbelde in China tussen 2005 en 2009. Pernod Ricard heeft reeds een vestiging in Ningxia en LVMH kocht al 55 % op van Wenjun, een Chinees likeurmerk.
Kwart meer winst in staatsondernemingen
Gedurende de eerste 4 maanden boekten de staatsondernemingen samen 712 miljard yuan winst, wat 24 % meer is dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Die in handen van de nationale overheid maakten 21% meer winst tot 510 miljard ; deze van de lokale besturen met 31% tot 211 miljard winst. Sectoren die meer winsten maakten betroffen de bouw die profiteerde van hogere cementprijzen; de chemie, non-ferro en de petroleumsector waar de prijzen ook meer stegen dan de kosten . De 5 elektriciteitsgiganten maakten voor 10 miljard verlies wegens de bevriezing van de prijs. Ze waarschuwen voor elektriciteitstekorten. De auditdienst van zijn kant vond onregelmatigheden in de boekhouding van 27 staatsondernemingen. De China Southern Power Grid, overdreef de winstcijfers uit 2009 met 910 miljoen yuan of met 25 % miljard yuan en China National Nuclear Corp met 1,1 miljard of 19,5%.
Pensioenfonds groeit met 10 %
Het National Social Security Fund zag vorig jaar zijn activa aangroeien met 10 % tot 856 miljard yuan. Het gaat om een return van 4,23 % of 32 miljard yuan. Sedert de oprichting in 2000 realiseerde het pensioenfonds een jaarlijkse return van 9 %. Voorzitter Dai Xianglong verwacht dit jaar 100 miljard bij zodat de 1000 miljard binnen bereik liggen. Volgens Dai zou dit tegen 2015 moeten 1500 miljard bedragen. Het pensioenfonds moet zijn fondsen iets defensiever beheren dan het China Investment Corp die in 2009 een return optekende van 11,7 %.
Ontploffing Foxconn Chengdu
In de oktober laatstleden geopende Foxconn-vestiging te Chengdu die 2 miljard $ kostte, heeft zich vrijdag een ontploffing voorgedaan die het leven kostte aan 3 werknemers en 16 personen verwondde. De ontploffing deed zich voor in het noordelijk deel; meer bepaald de polijstafdeling. Baas Terry Gou snelde ter plaatse, komende vanuit Taiwan. De oorzaak ligt volgens het onderzoek bij ontvlambaar aluminium stof, zoals NGO SACOM reeds had aangegeven. De productie zou binnen de week hervat worden. De bouw van de vestiging had 76 dagen in beslag genomen. Klant Apple heeft reeds zijn medeleven betuigt . De families van de getroffenen beklagen zich om een gebrek aan medewerking van Foxconn: zo werd geen officiële lijst meegedeeld van slachtoffers. Nog twee personen bevinden zich in kritieke toestand. De overheid heeft na het incident gevraagd dat het bedrijf meer aandacht zou schenken aan de veiligheid van zijn werknemers. De waarde van Foxconns aandelen (Hon Hai) daalden met 5 %. De Hongfujin-vestiging te Chengdu produceert één derde van China’s iPads; de rest komt uit Shenzhen. Zie ook CNTV