Kort zakelijk nieuws
‘Laatste stuiptrekking van een wereldorde’
In De Standaard van 4 juni verscheen een interview met topeconoom van BNP Paribas Fortis Freddy Van den Spiegel. Dat een dergelijke man een klare kijk heeft op wat er in de wereld gebeurt is niet echt te verwonderen. Verrassend zijn echter de sterke bewoordingen waarin hij zich uitspreekt over de snel instortende rol van het Westen in de wereld en de opkomst van de BRIC landen, Azië en China in het bijzonder. ‘Eurocrisis is laatste stuiptrekking van een wereldorde”, het had door Marx, Lenin of Mao kunnen gezegd zijn, maar hier komt het van een Belgische bankier. Deze interessante analyse kan je hier lezen.
De deviezenberg van Beijing
Einde 2010 had China voor 4126 miljard dollar bezittingen in het buitenland, 19% meer dan een jaar voordien. Het grootste deel daarvan waren reserves in vreemde deviezen, voor 3045 miljard. Daarvan was dan weer 1154miljard geplaatst in Amerikaanse staatsbons, wat China de grootste schuldeiser van de Verenigde Staten maakt. De reserves aan vreemde deviezen bedragen ongeveer de helft van het jaarlijkse bruto binnenlands product, wat international een zeer hoog percentage is. De Chinese investeringen in het buitenland zijn een stuk lager, 311 miljard dollar, maar stegen wel met 26% in een jaar. De schulden van China bedroegen 2370 miljard dollar, een stijging met 21%. Daarin begrepen zijn de leningen die China in het buitenland opnam en de buitenlandse investeringen in China. Die bedroegen einde 2010 zowat 1480 miljard dollar
China en Italië tekenen contracten voor 3,3 miljard dollar.
De Chinese Vice-President Xi Jinping bezocht vier dagen Italie vooraleer door te reizen naar Cuba. Bij die gelegenheid werden da banden tussen beide landen aangehaald. China Development Bank, China National Petroleum Cooperation, Huawei, Guangzhou Auto en andere Chinese firma’s ondertekenden contracten voor telecommunicatie, geneesmiddelen, financiële diensten, auto’s en nieuwe energievormen voor een bedrag van 3,3 miljard. Ook voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie werden overeenkomsten getekend. Huawei alleen al rijfde 1,3 miljard dollar binnen, ondermeer om gedurende vijf jaar breedbanddiensten te verlenen en voor telecommunicatie hardware. China is voor Italië slechts de tiende handelspartner, terwijl Italië voor China de vierde handelspartner binnen de EU is. De hoop is dat de handel tussen beide landen in 2015 zal oplopen tot 80 miljard dollar, tegen 45 miljard vorig jaar. Meer dan 2.500 Italiaanse firma’s hebben in China geïnvesteerd.
Energiesamenwerking China-Rusland
Op een energietop tussen Rusland en China deze week in Moskou is besloten dat Gazprom gedurende dertig jaar grote hoeveelheden gas zal leveren aan China. De leveringen zullen gebeuren langs nog te bouwen of uit te breiden pijpleidingen via Centraal-Azië of het Verre Oosten en oplopen tot 78 miljard m³ per jaar. Ter vergelijking, het totale verbruik van China in 2010 was 90 miljard m³. Gazprom zou genoeg eigen middelen hebben om de bijkomende infrastructuur zelf te betalen. Op dezelfde top zou ook eindelijk een oplossing gevonden zijn in het dispuut over de prijs van de olie die Rusland binnenkort in grote hoeveelheden door de nieuwe pijplijn naar China gaat pompen. Een en ander zou vastgelegd worden in formele verdragen wanneer de Chinese president later dit jaar Moskou bezoekt.
Corruptie bij telecommonopolies?
Hooggeplaatste ambtenaren en kaderleden van de drie grote staatstelecombedrijven werden door de politie ondervraagd in verband met een corruptieschandaal en moesten hun paspoorten inleveren. Ook onderzoekers van de Commissie voor Discipline van de Chinese Communisitsche Partij zijn in de bedrijven met een onderzoek begonnen. Daarmee deint een zaak uit die eerder in mei begon met de aanhouding van Ma Li, een adjunct algemeen directeur van de data-afdeling van China Mobile op verdenking van ernstige ‘inbreuken op de discipline’. Ma zou 110 miljoen yuan gefraudeerd hebben. Tijdens het onderzoek werden al 60 andere verdachten geïdentificeerd. Daaronder de CEO van Aspire Technology, een filiaal van China Mobile en de president van Hisunray, een partnerbedrijf van China Mobile. De huidige anti-corruptiecampagne mikt ook op privé-bedrijven die met staatsbedrijven samenwerken.
Reeds in 2009 werden zeven directeuren van China Mobile wegens corruptie aan de deur gezet. Een voormalig ondervoorzitter ging in december de laan uit, en de directeur human resources werd in 2010 aangehouden wegens het aannemen van 5 miljoen dollar steekpenningen van Siemens. Een andere afdelingsdirecteur vluchtte in maart 2010 naar Canada met naar verluidt honderden miljoenen yuan aan steekpenningen.
In 2010 begon een diepgaande audit van de telecomsector, en die zal dit en volgend jaar verder gaan.
De huidige gebeurtenissen zijn koren op de molen van een aantal experten die de monopolies in de telecomsector aanklagen. Een ander gevoelig punt is het gebrek aan efficiënte controle op deze bedrijven. Dat alles zou tot wijdverspreide corruptie geleid hebben. Sommigen pleiten ervoor privé telecombedrijven open te laten concurreren met de staatsbedrijven om de corruptie te verminderen.
Bron: Global Times
Uitbreiding sociale zekerheid
Vanaf juli worden alle buitenlandse werknemers die meer dan zes maand in China werken opgenomen in de sociale zekerheid met dezelfde rechten als Chinezen. Totnogtoe is het zo dat bvb een Belg die in China werkt zelf moet zorgen voor een privé ziekteverzekering. De werknemers zelf zullen mee in de premies moeten betalen, tenzij hun land een akkoord over de sociale zekerheid met China afgesloten heeft, zoals Duitsland en Zuid-Korea.In China leven nu 600.000 buitenlandse werknemers. Buitenlanders hebben voortaan recht op pensioen en zwangerschapsverlof, en zijn verzekerd tegen ziekte, arbeidsongevallen en werkloosheid. Voor het pensioen bvb betaalt de werkgever een bijdrage van 8% en de werkgever 20%. Indien ze minstens vijftien jaar bijdragen, hebben ze recht op pensioen. Wanneer ze het land verlaten kunnen ze zich tot een Chinese ambassade wenden om hun pensioenrechten te doen gelden. Vermits het Chinese pensioenstelsel een combinatie is van een collectieve en een individuele rekening kunnen erfgenamen van werknemers ook aanspraak maken op een eventueel saldo van de individuele rekening. Ook voor ziekte en werkloosheid moet de werknemer meebetalen, voor zwangerschapsverlof en arbeidsongevallen betaalt alleen de werkgever. De nieuwe maatregel is vooral interessant voor werknemers uit relatief arme Zuidoost Aziatische landen voor wie eventuele medische kosten in China een ernstig risico vormden.
Bron China Daily
Vluchtkamer voor koolmijnen voorgesteld
Op een beurs in Beijing werd een eerste model van een vluchtkamer voor mijnen voorgesteld. De kamer is gemaakt van dikke staalplaten, en uitgerust met voedselvoorraden, zuurstof, behandelingsmateriaal tegen gasvergiftihging, een koelkast enz. zodat 8 personen er gedurende minsten vier dagen kunnen in overleven wanneer ze volledig afgesloten zijn van de buitenwereld.
De nationale overheid eist dat dergelijke kamers in alle koolmijnen geïnstalleerd worden.
Bron: Xinhua