Inflatie plus 6,4 %
De verbruikersindex steeg in juni met 6,4 % aldus cijfers van de Statistische dienst. Dit is het hoogste cijfer sedert juni 2008 toen het meer dan 7 % bedroeg. Vooral de voedselprijzen die een derde van het verbruik uitmaken, stegen sterk De overheid panikeert niet omdat de helft van de stijging nog overgedragen wordt uit het verleden en omdat van de voedselprijzen gedacht wordt dat ze gaan dalen met uitzondering van de varkensprijzen. De index van de productie steeg met 7 % in juni op jaarbasis
Peking herdenkt strategische nijverheden
Oorspronkelijk plande de regering over 5 jaar gespreid 1500 miljard te investeren in 7 zgn “strategische sectoren” waaronder de supersnelle trein, groene energie, biotechnologie, IT van een nieuwe generatie, milieuvriendelijke wagens…De corruptie binnen het ministerie van spoorwegen en de overcapaciteit in de windenergie-sector stelden reeds deze politiek die gebaseerd is op investeringen in vraag. De hoge schuld van de lagere overheden verhoogden eveneens de scepsis ten aanzien van deze politiek. De 7 domeinen vervaardigen momenteel 2 % van het BNP en het was de bedoeling dat dit zou groeien tot 8 % in 2015 en 15 % in 2020. Deze getallen zullen wellicht bij de herziening naar beneden worden bijgesteld nu vooral het temmen van de inflatie en dus het beperken van de gelduitgifte centraal staat.
Zhoushan erkend als speciale zone
De regering heeft de Zhoushan archipel in zuid-oost Zhejiang erkend als speciale zone. Het wordt de vierde speciale zone na Pudong in Shanghai, Binhai in Tianjin en Liangjian in Chongqing. Goeverneur Lu Zushan zei op een persconferentie dat de nieuwe zone met een landoppervlakte van 1440 km2 en een zeeoppervlakte van 20.800 km2 een pionier wil zijn inzake economische ontwikkeling van de zee. Het gebied omvat 1390 eilanden en heeft een kustlijn van 280 km. Bij het uitbouwen van de economie gebaseerd op de zee zullen vooral logistiek, visserij, kustnijverheden en toerisme worden gepromoot, maar wel in respect van het milieu.
73 genoemd in onwettelijke gronddeals
Donderdag werden de namen publiek gemaakt van 73 ambtenaren uit 31 kantons en steden die gestraft warden voor onwettelijke inbreuken op het gebruiken van grond. Satellietbeelden van deze gebieden wezen uit dat er meer dan 15 % bij de ontwikkeling van nieuwe gronden onwettelijk was. De betrokkenen kregen diverse administratieve straffen. De 31 gebieden betroffen voornamelijk steden of kantons uit het minder ontwikkelde gedeelte van China. De betrokkenen waren reeds vorig jaar op het ministerie uitgenodigd voor een discussie. Een dubbele check werd uitgevoerd en de deadline werd met enkele maanden verschoven. Het is de eerste keer dat zo massaal opgetreden wordt tegen de lagere overheden die een groot gedeelte van hun inkomen halen uit de gronddeals. Niemand op provinciaal niveau was betrokken.
Promotie voor Zhu Min in IMF
Nu Christine Lagarde het IMF leidt wordt de Chinees Zhu Min getipt als vice-algemeen manager. Indien deze benoeming door de 24 tellende IMF-raad wordt goedgekeurd, krijgt China een van de vijf topjobs bij het IMF. Lagarde had reeds voor haar aanstelling beloofd dat de groeilanden een grotere zeggingschap zouden krijgen onder haar bewind. Zhu was in februari 2010 benoemd als speciaal adviseur bij de IMF-baas . Vooraleer hij bij het IMF kwam, was Zhu ondervoorzitter van China’s Nationale Bank en daarvoor was hij werkzaam bij de Bank of China. Hij werkte ook reeds bij de Wereldbank tussen 1990 en 1996 en heeft diverse diploma’s zowel van Chinese als westerse universiteiten.
Cultureel Investeringsfonds gelanceerd
Het ministerie van Financiën en drie ondernemingen hebben het “China Culture Industrial Investment Fund” opgezet dat 20 miljard yuan wil mobiliseren ter ondersteuning van de culturele bedrijvigheden. 6 miljard kwam reeds van de 3 steuners, namelijk BOC International Holdings Ltd, een afdeling van de Bank of China Ltd, China International Television Corp en Shenzhen International Cultural Industry Fair Co Ltd. Vooral firma’s in nieuws-en drukkerijsector, radio en film plus Internet worden geviseerd. Er broeit wel veel in de sector die traditioneel een logge besluitvorming kent. De overheid stimuleert fusies en naar verluidt zouden gedurende het 12 vijfjarenplan tussen 120 tot 150 ondernemingen uit de sector naar de beurs gaan.
Shanghai zesde financieel centrum
Shanghai heeft Parijs en Frankfurt voorbij gestoken als zesde globaal financieel centrum. De rangschikking van 45 globale financiële centra wordt opgemaakt door Xinhua-Dow Dones . Shanghai klom op een jaar tijd twee plaatsen en hoeft enkel nog New York, London, Tokyo, Hong Kong en Singapoer te laten voorgaan. Peking staat op de 14 plaats en Shenzhen op de 21 plaats. Shanghai leidt de overigen wel in groeivoet: deze bedroeg 22 % gedurende de laatste 5 jaren. In Shanghais financiële sector werken 230.000 experten.