De stand van zaken 54

Kort zakelijk nieuws

Nieuwe EU-richtlijn op speelgoed
Chinese producenten zijn bezorgd om de uitvaardiging van een nieuwe EU-richtlijn op de veiligheid van speelgoed. De nieuwe richtlijn beperkt het gebruik van 19 zware metalen, waar voordien maar 8 metalen beperkt werden. Voorts verbiedt de nieuwe richtlijn het gebruik van 55 geuren met allergenen en beperkt het gebruik van 11 andere voor het eerst. China staat in voor 70 % van ‘s werelds speelgoedexport. De export naar de EU uit China bedroeg vorig jaar 2,2 miljard $ wat goed is voor een kwart van China’s export en 87 % betekent van de EU-import. De Chinese producenten zullen hun kosten verhoogd zien en hun winstmarge verminderen. Producent Meiye Electronic Technology uit Guangdong legt uit dat vooral meer testmachines zullen moeten aangeschaft worden want de nieuwe regelgeving omvat 57 items terwijl er voordien enkel 16 waren. De kosten zouden 15 % stijgen.
Overigens wil de Europese Unie volgens Reuters de  bestaande anti-dumping heffing op de import van Chinese fietsen die tot 48 % beloopt, met drie jaar  verlengen. Een Chinese vertegenwoordiger heeft reeds boos gereageerd. In 2009 exporteerde China naar de EU 700.000 fietsen in weerwil van de heffing.
Nieuws Belgische bedrijven

  • Het beursgenoteerde materialenbedrijf Umicore breidt zijn vestiging in het Chinese Suzhou uit met een nieuwe productielijn voor autokatalysatoren. Ze moet in 2012 klaar zijn. Umicore startte zijn fabriek voor autokatalysatoren in China in 2005. Sindsdien werd ze voortdurend uitgebreid. De meest recente expansie kwam er in 2010.Umicore speelt daarmee in op de groei van de Chinese automarkt en de verscherping van de wetgeving op uitstoot van de wagens.Umicore is een wereldwijde leider in autokatalysatoren en heeft een leiderspositie in de Chinese markt. Het bedrijf bouwt in Suzhou ook een nieuw ontwikkelingscentrum voor autokatalysatoren, dat in 2012 operationeel moet worden. Er zullen onder meer katalysatoren worden ontwikkeld voor zware dieselvoertuigen en voor hybride wagens.
  • Om te blijven groeien, gaat Barco nieuwe markten aanboren. Zo is in China een joint-venture opgestart met China Film Group, waarmee Barco producten wil maken voor kleinere cinema’s in China. Die operatie is nog op gang aan het komen en de gevolgen zullen pas vanaf volgend jaar voelbaar zijn, aldus een woordvoerder.
  • Bekaert heeft een overeenkomst getekend voor de overname van Qingdao Hansun staaldraadvestiging in Qingdao, in China. Bekaert zal alle aandelen van Qingdao overnemen. De overeenkomst werd getekend met Hankuk Steel Wire Co. Ltd in Zuid-Korea voor de overname in Qingdao, een plaats in de provincie Shandong in China. De vestiging in Qingdao werd in 2008 opgestart en is uitgerust om staaldraad te produceren voor diverse toepassingen waaronder  toepassingen voor de bouwsector.  In de fabriek werken 233 mensen.  Bekaert neemt alle aandelen van Qingdao Hansun Steel Co. over en de transactie heeft een ondernemingswaarde van ongeveer CNY 270 miljoen. De transactie zal waarschijnlijk in het derde kwartaal van 2011 zijn afgerond.

Chinezen spenderen meest in Frankrijk
Chinezen hebben in 2010 voor 300 miljoen euro taksvrije producten gekocht wat een vooruitgang betekent met 92 %. De uitgaven die Chinese reizigers deden verdubbelden bijna tot 1,3 miljard euro aldus een mededeling van Global Blue. Het is de eerste maal dat de Chinezen voor Russen, Japanners en Americanen komen te staan. De Chinezen kopen het meest taksvrij in Frankrijk (19%), VK (15%), Italië (15%), Singapoer (12%) en Duitsland (12%). De Chinezen worden gevolgd door de Russen met 143 miljoen euro.
Miljardencontract voor metro in Iran
China heeft met Iran een contract ter waarde van 4 miljard $ getekend om in Iran een ondergrondse aan te leggen. In het verleden werd al een akkoord van 13 miljard $ getekend voor de aanleg van spoorwegen. De jaarlijkse bilaterale handel bedraagt  13 miljard $ en president Ahmadinejad hoopt op een verhoging tot 100 miljard $. China is de tweede grootste afnemer van Iraanse olie na Japan. De FT meent te weten dat  beide landen een ruilhandelovereenkomst voorbereiden: Iran zou petroleum leveren en Peking in ruil  goederen en diensten. 
Export naar EU minder vooruit
Na de financiële crisis herstelde de Chinese export naar de EU zich op het niveau van voor de crisis. Deze groei in export zette zich door tijdens de eerste maanden van dit jaar, maar de import steeg nauwelijks met 8,4 % in mei. Dit verbergt sterke verschillen tussen de landen onderling. In Spanje en Portugal viel de import met 11 % in mei. De landen die getroffen worden door de EU-crisis voeren relatief weinig goederen in. Erger is de daling in het VK die wel een van de grote markten voor de Chinezen uitmaakt. Ook import in Denemarken tuimelde omlaag terwijl de importgroei in Frankrijk en Nederland eveneens sterk afzwakte. Normaal volgt een piek rond oktober maar de recente tekenen uit door de crisis getroffen landen zijn niet positief. Gevreesd word dat de crisis verschillende jaren tegenspoed inluidt. China zoekt dan ook nieuwe groeimarkten op als Rusland en Brazilië waarnaar de export met meer dan 40 % steeg tijdens het eerste semester.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *