Winsten +28 % in H1
Tijdens het eerste semester stegen de winsten van China’s ondernemingen op jaarbasis met 28 % tot 2.4100 miljard yuan . Van de 39 geobserveerde sectoren was er maar één met verlies. De staatsondernemingen zagen hun winsten tijdens het voorbije semester stijgen met 22 % tot 1.100 miljard. Toch daalt de winstvoet er in de bouw, chemie, non-ferro, steenkool en handel.
Investeringen naar record
Tijdens het eerste semester stegen de buitenlandse investeringen in China met 18 % tot 60 miljard %, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Gezien het totaal bedrag in 2010 105 miljard bedroeg, lijkt het waarschijnlijk dat dit bedrag nog zal worden overtroffen. De groei nam weliswaar elke maand af tot enkel 2,8 % groei in juni. Het is echter niet zo dat grote bedrijven hun investeringen in China afremmen. Er wordt dan ook gedacht aan een groei van 15 % dit jaar. China wil vooral in de dienstensector verder de markt openen.
Steun voor elektronica
Gedurende het twaalfde vijfjarenplan zal de sector van elektronische componenten 500 miljard yuan steun ontvangen. Jaarlijks wordt een 10% groei verwacht in deze sector die in 2010 goed was voor 1.100 miljard yuan. Volgens ministeriële voorspellingen zouden elektrische componenten uit het binnenland tegen 2015 voor 70 % instaan van de Chinese markt. Onderzoekers voorspellen zelfs dat China de grootste markt wordt voor cloud computing. Tegen 2012 zullen mobiele toestellen deze van PCs gaan overstijgen wat zal resulteren in meer vraag naar chips en aanraakschermen. Ondertussen stak China Japan ook voorbij om de derde grootste producent te worden van LCD-schermen in Azië.
Delvaux overgenomen door Fung Brands
Fung Brands uit Hong Kong heeft een meerderheidsaandeel verworven in de Belgische handtassengroep Delvaux. Het Brusselse familiebedrijf Delvaux werd in 1829 gesticht en is sedert 1933 overgenomen door de familie Schwennicke. Bij Delvaux werken 245 personen, waarvan 140 in België. Ook in Frankrijk en Vietnam zijn er ateliers. De groep Fung Brands had reeds een participatie genomen in de Franse schoenproducent Robert Clergerie. Verdere werking en internationale uitstraling lijkt nu gegarandeerd.
Haier koopt Sanyo-eenheden
China’s producent van huishoudtoestellen Haier neemt 9 eenheden witte producten over van het Japanse Sanyo. Het gaat om productie, ontwerp en verkoop van wasmachines en koelkasten: het betreft 2 O&O-centra, 4 fabrieken en 6 lokale marketing centra. Volgens Reuters zou de deal 130 miljoen $ betreffen en 2000 personeelsleden omvatten. Panasonic die Sanyo had overgenomen had, maakte verlies tijdens het eerste kwartaal. Recentelijk nam de Chinese Suning-keten kontrole van de Japanse kleinhandelaar Laox.
AkzoNobel neemt Boxing Oleochemical over
Het verf- en chemieconcern AkzoNobel wil het Chinese Boxing Oleochemical overnemen. Wat het concern bereid is te betalen voor het Chinese bedrijf dat alifatische aminen en derivaten levert, werd woensdag niet bekendgemaakt. Boxing werd in 1993 opgericht en haalde in 2010 een jaaromzet van circa 100 miljoen euro. AkzoNobel wil de omzet die het haalt in China in 2015 hebben vergroot naar 3 miljard dollar Vorig jaar haalde AkzoNobel inkomsten van circa 1,8 miljard dollar uit het Aziatische land. De onderneming timmert hard aan de weg in het Aziatische land. Onlangs werd een partnerschap aangekondigd voor de levering van titaniumdioxide en vergrootte het de productie van verdikkingsmiddelen voor verven en bouwmaterialen.Naar verwachting wordt de overname, die onderhevig is aan de goedkeuring van mededingingsautoriteiten, in het laatste kwartaal van dit jaar afgerond. (ANP)
Foxconn wil 1 miljoen robotten
Foxconn stelt global 1,2 miljoen personen te werk waarvan 1 miljoen in China. Voorzitter Terry Gou heeft zich op een danspartijtje laten ontvallen dat hij van plan is het routinewerk te laten uitvoeren door 1 miljoen robotten: het gaat om sproeien, lassen en assembleren. Momenteel heeft Foxconn 10.000 robotten. Dit aantal zou volgens Gou stijgen tot 300.000 volgend jaar en tot één miljoen binnen drie jaar. Hij vertelde er niet bij hoeveel banen in het gedrang zouden komen.
Onderhandelingen met EU over scanners
Het ministerie van handel heeft meegedeeld dat het met de EU gaat onderhandelen naar aanleiding van de EU klacht tegen China omdat China heffingen instelde wegens het dumpen van X-stralen scanners. Dan hebben beide partijen 60 dagen om een vergelijk te vinden vooraleer de zaak voorgelegd wordt aan de WTO. China heeft sedert 23 januari anti-dumpingen geheven à rato van 33% en 71 % op geïmporteerde scanners en dit voor een periode van 5 jaar. De EU heeft wel de overname goedgekeurd door Lenovo van het Duitse Medion wat Lenovo toelaat haar marktaandeel in de Duitse PC-markt van 7 % te verdubbelen tot 14 %.