-Kort zakelijk nieuws-
In beroep tegen WHO
–Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Handel gaat China in beroep tegen een recente beslissing van de Wereldhandelsorganisatie betreffende haar uitvoer van grondstoffen. Deze beslissing zou China onder druk kunnen zetten om de beperkingen op de uitvoer van zeldzame aardmetalen te herzien. Einde juli verwierp een comité van de WHO dat het Chinese argument dat het systeem van quota en uitvoertaksen op onder meer staal, elektronische producten en geneesmiddelen dient om het leefmilieu en beperkte grondstoffen te beschermen. In 2009 hadden de VS, de EU en Mexico geklaagd dat uitvoerbeperkingen op cokes, bauxiet en magnesium buitenlandse fabrikanten die deze grondstoffen nodig hebben, discrimineerde tegenover Chinese. De WHO beslissing wordt gezien als een mogelijk precedent om China ook te veroordelen wegens de beperkingen op de uitvoer van zeldzame aardmetale. De VS en de Eu argumenteren dat het niet om bescherming van milieu en beperkte grondstoffenvoorraden gaat, maar om het bevoordelen van Chinese fabrikanten die de zeldzame aardmetalen gebruiken. Verwacht wordt dat na de definitieve uitspraak in de nu behandelde grondstoffenklacht van 2009 de VS en de EU een specifieke klacht over zeldzame aardmetalen zullen indienen bij de WHO. Volgens Wang Jiangyu, een WHO expert en professor in recht aan de National University of Singapore, zal China waarschijnlijk in de verschillende procedures telkens aan het kortste eind trekken. China baseert zich voor de exportbeperkingen immers op artikel 20 van GATT (de organisatie die de WHO voorafging); dit artikel stelt dat landen de export van bepaalde producten mogen beperken ten bewarende titel. China is echter het enige land dat bij de WHO is zonder voordien bij GATT aangesloten te zijn en is China nu het enige WHO-lid dat strikt juridisch geen beroep kan doen op artikel 20. Andere juridische experten denken dat de verdediging van China zelfs bij toepassing van artikel 20 geen gewonnen zaak is. Wie uitvoerbeperkingen claimt op basis van milieuargumenten moet immers aantonen dat er gelijkaardige beperkingen zijn op het binnenlands verbruik Bron: Reuters.
Welk is het meest verkochte bier ter wereld?
Niet Stella of Jupiler en zelfs niet Heineken. Met de toegenomen welstand in China is het bierverbruik met sprongen gestegen. Het meest gedronken bier is dan ook het Chinese bier met de poëtische naam Sneeuwvlokje, ten behoeve van de internationalisering in het Engels afgekort tot SNOW. SNOW voert al drie jaar de wereldlijst aan, met 16.5 miljard glazen per jaar en een jaarlijkse stijging van 10%. SNOW begon 15 jaar geleden en is een joint venture van SAB Miller met het Chinese staatsbedrijf bedrijf China Resources Enterprise. SNOW richt zich op de Chinese markt met een vrij licht en goedkoop product; het wordt tot nog toe enkel in China verkocht in tegenstelling tot het internationaal veel meer bekende Qingdao bier, dat blijft hangen op 11 miljard glazen. Qingdao, dat ooit ontstond in de Duitse kolonies vóór de eerste wereldoorlog is nu ook een joint-venture van het Japanse Asahi met twee Chinese bedrijven, één privé en één staats.
BYD: niet Bring You Dollar
De autoproducent BYD kende een scherpe daling van winst en zakencijfer en plant afdankingen. Tijdens het eerste semester daalde de winst met 88 % en het inkomen met 10%. De verkoop van wagens daalde met 23 % zodat BYD’s marktaandeel zakte van 6,34 % tot 4,69%. Uiteindelijk zou het personeelsbestand teruggebracht worden van 2600 tot 800 en in een eerste fase zullen er 1000 worden afgedankt. BYD had te veel verkopers aangeworven maar gezien de doelstellingen van 800.000 bij verre na niet worden gehaald vallen bij de verkoopafdeling de meeste klappen.
COSCO geherstructureerd
De groep COSCO heeft zijn drie afdelingen tot één geheel geherstructureerd na een scherpe daling in de markt waardoor betalingen niet meer konden gebeuren. Voortaan vormen Cosco Bulk Carrier, Cosco Hong Kong Shipping en Qingdao Ocean Shipping één geheel met 400 schepen. COSCO zat in een dispuut in verband met de uitbetaling van een contract dat afgesloten werd net voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008. Ondertussen blijken de betalingen te zijn hervat.