Winst- en groeicijfers
–China’s winsten in de nijverheid stegen vorig jaar met 25 % om 54.500 miljard yuan te bereiken, aldus het Bureau voor Statistiek. De staatsondernemingen waren goed voor 1500 miljard yuan, 15 % meer. In de petroleum- en energiesector daalden de winsten nogal vergeleken met het jaar voordien. China’s Purchasing Manager Index (inkoopmanagersindex), ofwel PMI, liet in januari nog steeds een stijgende lijn zien. In januari bereikte deze in China 50,5 procent en dat is het hoogste niveau sinds oktober. De PMI is een voorlopige graadmeter van de productieactiviteit van een land. Volgens de China Federation of Logistics and Purchasing (CFLP) stond de PMI in december op 50,03 nadat deze in november slecht 49 procent betrof en in oktober 50,4 procent. Een index van meer dan 50 duidt op een expansie van de productie. Een getal onder de 50 geeft een krimp aan. In november kende het land de eerst krimp in 33 maanden.
Plan voor ontwikkeling petrochemie
Het vijfjarenplan voor de petrochemie voorziet tegen eind 2015 dat in de kustgebieden vier raffinaderijen elk een capaciteit zullen hebben van 20 miljoen m3. Het plan plant ook 3 etyleenbases van elk 2 miljoen m3. Cijfers tonen aan dat ’s lands grootste raffineerder China Petrochemical Corp 17 raffinaderijen heeft van 10 miljoen m3 elk. Het ministerie voorziet dat tegen 2015 de jaarlijkse raffinagecapaciteit van ruwe petroleum 600 miljoen m3 zal bedragen, vergeleken met 450 miljoen ton vorig jaar. Verwacht dat de consolidatie in de sector de kleinere (privé)-bedrijven en verouderde instellingen zal dicht doen gaan. Verwacht wordt dat de vraag naar olie jaarlijks zal toenemen met 5,5% terwijl dit in het vorig vijfjarenplan 7,8 % bedroeg. De vraag naar benzine zou “maar” met 3 tot 4 % stijgen, maar kerosine zou een hoogvlieger blijven.
State Grid koopt ¼ van REN
Het Portugese Redes Energéticas Nacionais verkoopt 40 % activa voor 592 miljoen $ aan de State Grid Corporation of China die 25 % voor haar rekening neemt en 15 % aan Oman Oil. Deze laatste was de enige andere bieder en wordt aanzien als het soeverein fonds van Oman en dus een partner op lange termijn. De State Grid zal voor 1 miljard euro de schuld van REN financieren met gelden van de China Development Bank. De Portugese staat heeft nog 11 % over in REN. Het is de tweede maal dat een grote Chinese groep een participatie neemt in een grote Portugese nutsmaatschappij. State Grid is vooral geïnteresseerd in RENs banden in Brazilië, Angola en Mozambique, maar zou ook nog uitkijken naar de overname van een netwerk in Ierland. (FT).
China grootste goudproducent
China heeft vorig jaar een record aan goud opgehaald zodat het vijf jaar op rij de grootste goudproducent is. Het is al van 2007 dat China over Zuid-Afrika wipte als grootste producent. In 2011 nam de productie toe met 5,89 % om 360 ton te bereiken. China is ook de grootste verbruiker van het edele metaal. 60 % van het goud ligt geconcentreerd in 5 van de 32 provincies namelijk Shandong en Jiangxi in het oosten; Henan in het centrum, Fujian in het zuidoosten en Binnen-Mongolië in het noorden. (Le Figaro)
Xinjiangs brp groeide 12 %
Vorig jaar groeide Xinjiangs brp met 12 % wat 2,8 % beter is dan het nationaal gemiddelde. Nu bedraagt het 657 miljard yuan. Het gemiddeld inkomen per stedeling bedroeg 15.514 yuan (+13%) en voor de boeren en herders 5442 yuan (+17%). De inkomenskloof stad/land werd smaller tot 2,85/1 terwijl dit op nationaal vlak 3,13/1 bedraagt.
Scheepsbouwer gooit het over groene boeg
Scheepsbouwer China Shipbuilding Industry Corp (CSIC) gaat in windenergie investeren als een middel tegen de slappe klassieke bedrijvigheid. Volgens de China Association of the National Shipbuilding Industry verloor de sector tussen januari en oktober 2011 meer dan 3 miljard yuan. Vorig jaar maakten 15 % van China’s scheepsbouwers verlies en dit jaar zou de toestand nog kunnen verergeren. Dus worden nieuwe terreinen opgezocht als windmolens, en uitrusting voor offshore olie-en gaswinning. Het conglomeraat heeft als vier windenergiestations namelijk in Xinjiang, Jiangsu en Chongqing en produceert al voor 7,8 miljard materieel voor deze sector. Volgens vicedirecteur. Yang Huanzhi is het de bedoeling door te groeien tot een bedrijf uit de top drie producenten van windmolens.
CNOOC ziet meer in de zon
De China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) maakt ook een zijsprong, maar ziet het eerder zitten in zonne-energie als toekomstsector. CNOOC de grootste offshore olieproducent zal 300 miljoen $ investeren door haar Tianjin Lishen Battery-filiaal voor het opzetten van een joint-venture met het Spaanse Isofoton, dat gespecialiseerd is in zonne-energie.. Tianjin Lishen Battery zal 51 % aandelen bezitten en Isofoton 51% en het doel is de uitbouw van photovoltaische bedrijven in Azië. Volgens Isofoton CEO Angel Luis Serrano zal de JV een fabriek bouwen van 150 mW en verder zonne-elektriciteitsstations. De overeenkomst zou de financiering inhouden van 1000 mW aan projecten. Isofoton is actief in 60 landen en wipt over naar China nadat in Spanje bespaard werd op toelagen voor zonne-energie.
Duif verkocht aan recordprijs
We eindigen met een noot uit de lage landen. Een Nederlandse duivenverkoper heeft een prijsduif voor 331.000 $ verkocht aan een Chinese scheepsmagnaat. Pieter Veenstra verkocht de laatste 2 weken 245 prijsduiven voor 2,5 miljoen $. De Chinese tycoon kocht de duif eerder voor kweek dan voor wedstrijden.