De Stand van zaken 81

Moezel ook Chinese toegangspoort tot EU

–Na het distributiecentrum in Athlone (Ierland) en Willebroek (België) wordt op minder dan 1 maand een derde nieuwe toegangspoort voor China in de EU bekend. Voorzitter van de algemene raad van het Moezel-departement Patrick Wetten deelde de pers mee dat op 130 ha te Illange (nabij Thionville)  er een exportcentrum komt voor Europese zakenlui die wensen te exporteren naar China of met Chinese bedrijven partnerschappen willen afspreken. SICAR een vennootschap uit Luxemburg investeert 150 miljoen euro in het project waarvan verwacht wordt dat dit 3000 banen oplevert. De bouw van het 230.000 m2 groot centrum start in de herfst. Elk jaar zouden er 40 expo’s per thema worden gehouden. Volgens Wetten zouden er tegen 2014 zich 2000 Chinese bedrijven komen vestigen.
China grootste theeverbruiker
–Volgens een UNO-rapport dat deze week verscheen is China de grootste theeproducent- en verbruiker. Dat jaar steeg de theeconsumptie met 5,6 % tot 4 miljoen ton. De zwarte thee steeg beduidend meer dan de groene thee. In China zelf steeg het verbruik met 8 % in 2009 en met 1,4 % in 2010 om 1,06 miljoen ton te bereiken. Dat jaar produceerde China met 1,4 miljoen ton een derde van het wereldverbruik. Anderzijds maakt het sociaal drinken van koffie meer ingang. In Sjanghai zijn het aantal Starbucks en andere koffiehuizen de laatste decennia toegenomen van 1000 tot 4000.
Chongqing voorop in competitiviteitswinst
Chongqing heeft is 2006 en 2010 het meest vooruit gegaan inzake productiviteitswinst, aldus een Witboek van een regerings-denktank. De provincie Anhui was tweede terwijl Shanxi het meest achteruit ging. Jiangsu heeft de meest concurrentiële economie in China en de top vier bevat overigens nog Shanghai, Guangdong en Peking. Het rapport verdeelt het land onder in vier regio’s. Daarvan ging het westen het meest vooruit, gevolgd door de centrale regio en ook het noordoosten. Indien Taiwan en Hong Kong zouden meegerekend worden zou Taiwan Jiangsu onttronen en Hong Kong op de derde plaats komen.
Sjanghai steunt boekhandels
Twee weken ging na 30 jaar werking de Huaihai-boekenwinkel op de fles. De crisis in het wereldje wordt onder meer toegeschreven aan e-readers (tablets, GSMs…) en de aankoop via Internet. Als reactie hierop geeft het bestuur van Sjanghai 15 miljoen yuan uit waaronder 5 miljoen in de vorm van leningen en toelagen voor de « bakstenen » winkels. De komende 5 jaar zou telkens 15 miljoen uitgetrokken worden voor steun aan de sector. Sjanghai telt 6 tot 7000 vergunde boekenwinkels met een totale jaarlijkse verkoop van 11 miljard yuan.
Chinezen kopen Belgische prijsduiven
Behalve om chocolade, diamant en bier staat België in China ook goed aangeschreven om zijn prijsduiven. We schreven al dat door zakenman Hu Zhenyu 250.000 euro werd neergeteld voor een exemplaar. De vorige eigenaar van het dier Pieter Veenstra heeft de laatste jaren 245 duiven verkocht voor in totaal 2 miljoen euro en volgens de website “Het duivenparadijs” zijn de helft van zijn klanten Chinezen. Japanners laten zich echter ook niet onbetuigd. Niet iedereen in het duivenwereldje is echter opgezet met de interesse uit het oosten die de prijzen opdrijft.
Vastgoed-luchtbel
In verschillende steden verkopen promotoren hun vastgoed nu aan mensen die een eerste woning willen kopen, met slechts 10% voorschot i.p.v. van de wettelijke 30%. De promotoren schieten de overige 20% renteloos voor totdat het appartement voltooid is. Het verschijnsel wijst erop dat sommige promotoren absoluut moeten verkopen om te overleven, wat niet duurzaam is. In het radicale blad Caixin maakt de liberale economist Mao Yushi brandhout van de politiek van de regering om de speculatieve aankoop van woningen tegen te gaan. Volgens hem mag de overheid niet ingrijpen in de markt, ook niet in vastgoed. Ook de experimenten met een vastgoedtaks in sommige steden vindt hij slecht. Hij schat dat tot 50% van alle appartementen leeg staan en ziet als enige uitweg het ontploffen van de vastgoedbel waarbij de prijzen minstens 50% gaan dalen. In zijn visie kan de overheid maar één maatregel treffen: een relatief zware belasting op leegstand, waardoor de eigenaars verplicht zullen worden hun appartementen te verhuren aan een betaalbare prijs.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *