Shanghai heeft gisteren maandag 13.354 gevallen van besmetting gemeld met Omikron, de variant van het Coronavirus (COVID-19). De overgrote meerderheid is asymptomatisch. De lockdown wordt verlengd. Over tests, solidariteit en een denkproces.
In Shanghai zijn op zondag in de hele stad antigeen-tests uitgevoerd. (UPD) Op maandag 4 april zijn er van alle 24 miljoen inwoners stalen afgenomen voor nucleïnezuur-tests zoals de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) had beloofd. Dit is de meeste massale test op 1 dag ooit. De overheid in de stad Shanghai heeft vandaag de strenge lockdown verlengd. Zodra de volledige testresultaten zijn geanalyseerd, zal er advies worden gegeven over het al dan niet versoepelen van de beperkingen. Tot dat moment wordt burgers gevraagd zich aan de huidige maatregelen te houden en thuis te blijven, behalve in medische en noodsituaties.
Tests
Op die manier hopen de autoriteiten de mogelijke risico’s weg te nemen en de transmissieketen te onderbreken om de verspreiding van het virus te stoppen. Het is volgens Wu de bedoeling om na de noodmaatregel zo snel mogelijk terug te keren naar de dynamische nul-COVID strategie. Antigeen-tests zijn de zogenaamde sneltests die burgers zelf kunnen uitvoeren. Ze kunnen het virus ook detecteren bij patiënten die nog steeds zeer besmettelijk zijn, wat kan helpen om te bepalen wie in isolatie en in quarantaine moet. Het nadeel ervan is dat ze niet zo precies zijn als de nucleïnezuur-tests, ook PCR-tests of moleculaire tests genoemd. Die geven een uitslag na wat langere tijd (meestal na 24 uur) en leveren de beste garantie om een COVID-19-infectie te diagnosticeren bij patiënten met symptomen. De combinatie van de twee in Shanghai is zinvol omdat het de bedoeling is de massale uitbraak zo snel mogelijk onder controle te krijgen, en de overgrote meerderheid van de met Omikron besmette mensen weinig of geen symptomen heeft, maar ook omdat de sluitende diagnose van de PCR-test nodig is voor een duurzame bestrijding van COVID-19. Hoe verloopt de campagne met antigeen-tests? Aan alle bewoners is gevraagd om een papieren zak of mand voor de deur te plaatsen. Ze moeten een briefje op de deur hangen met alle namen van de mensen in hun huis. Duizenden vrijwilligers delen huis-aan-huis antigeen-testkits uit. De bewoners doen de test en sturen een foto van hun resultaat naar het wijkbureau.
Solidariteit
De GGD van Shanghai signaleert verder dat er medische teams uit de nabijgelegen provincies Zhejiang, Jiangsu en Anhui in de stad zijn aangekomen om te helpen bij bestrijding van de epidemie. Gisteren zondag arriveerden duizenden hulpverleners in Shanghai met hogesnelheidstreinen die vertrokken uit regio’s en steden op provinciaal niveau zoals Tianjin, Hubei, Shandong en Jiangxi. Sommige medische teams zijn meteen aan het werk gegaan in noodhospitalen om besmette burgers met milde symptomen of zonder klachten te verzorgen. Afgezien van dokters, verplegers en medische benodigdheden, sturen verschillende regio’s voedsel en andere dagelijkse benodigdheden naar Shanghai opdat de bewoners van de miljoenenstad een min of meer normaal leven kunnen volhouden. (UPD) Intussen zijn 38.000 medische hulpverleners uit 15 regio’s op provinciaal niveau Shanghai te hulp gekomen.
Het goede nieuws
Op zondagochtend werden enkele patiënten alweer ontslagen uit het noodhospitaal dat is ingericht in het Shanghai World Expo Exhibition and Convention Center (SWEECC), op het terrein van de wereldtentoonstelling van 2010. Die patiënten hadden een negatief nucleïnezuur-testresultaat. Naar verwachting kunnen over enkele dagen nog meer patiënten jonger dan 80 jaar het geïmproviseerde ziekenhuis verlaten. Het ziekenhuis in het SWEECC is open sinds 25 maart en er zijn meer dan zevenduizend asymptomatische dragers van het coronavirus en patiënten met milde symptomen opgevangen en behandeld. Er werken bijna duizend medewerkers om medische ondersteuning te bieden. In de andere noodvoorzieningen van Shanghai slagen de zorgverleners er langzamerhand in patiënten herstel te bieden om ze dan weer naar huis te laten gaan of voor een quarantaine van een week naar een hotel dat hiervoor is ingericht.
En het minder goede
Het Chinese vasteland telde zondag 13.146 lokale COVID-19-gevallen, waaronder 1.455 bevestigde en 11.691 asymptomatische, de hoogste dagelijkse toename tijdens deze recente uitbraak, waarbij al meer dan 100.000 mensen zijn besmet. (upd) Op 19 maart heeft het nationale Center for Disease Control and Prevention van China (Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie, CDC) 2 doden ten gevolge van COVID-19 gemeld in Jilin. Ook in januari 2021 zijn er 2 coronadoden gevallen. In heel 2021 waren er sindsdien geen nieuwe doden en sinds 19 maart van dit jaar zijn er geen nieuwe doden door corona bijgekomen. Het dodental is gedurende de hele COVID-19-epidemie, vanaf eind 2019, tot nog toe 4.638 . Het totale aantal bevestigde COVID-19-gevallen op het vasteland, zowel lokaal als geïmporteerd, bedroeg zondag 156.143, alweer gedurende de hele COVID-19-epidemie vanaf eind 2019. Shanghai, met zijn 24 miljoen inwoners het economische hart van China, meldde gisteren 438 bevestigde en 7.788 asymptomatische besmettingen. In de Oost-Chinese provincie Jiangsu, in de buurt van Shanghai, werd een nieuwe mutatie van de Omikron-variant ontdekt: de mutatie VOC/Omikron-variant BA.1.1, nog niet geïdentificeerd in eerder gevonden virusstammen in de wereld. Dit vormt een nieuwe bedreiging voor de toch al gevaarlijke situatie in de regio. In de zwaar door Omikron getroffen provincie Jilin in het noordoosten van China, laat de infectiecurve in de hele provincie ook nog geen tekenen van afvlakking zien, hoewel in de op een na grootste stad van de provincie, Jilin stad zelf, de epidemie weer onder controle zou zijn.
Denkproces na omikron
Naar aanleiding van de enormiteit van deze uitbraak en de problemen voor de economie en het leven in het algemeen is het denkproces over de Chinese strategie weer volop op gang gekomen. In hoeverre is het met het oog op deze nieuwe wending een aanpassing nodig? Een bekend en invloedrijk twitteraar, schuilnaam Chairman Rabbit, stelt volgens een post die we vonden op Ginger River Review, een digest van sociale mediaberichten, dat het ‘politiek en cultureel onmogelijk is voor de Chinese regering en het maatschappelijk middenveld om de corona-beperkingen op te heffen, want dat dit massa’s mensenlevens zou kosten’. Een mogelijke aanpassing van het preventiebeleid moet plaatsvinden met de gezamenlijke inzet van de centrale overheid en van het hele land. Vanuit dit perspectief gaat de preventie van epidemieën in Shanghai niet de stad zelf aan, maar het hele land. De stad moet daar rekening mee houden en als Shanghai een proefstation wil worden voor een nieuwe aanpak moet het eerst de gebleken tekortkomingen (zoals: te weinig digitale middelen en te weinig opvang) verhelpen en van de centrale regering toestemming krijgen om te experimenteren’.
Omikron en de Chinese strategie
Volgens bepaalde experts is het hoge percentage asymptomatische gevallen in de huidige epidemische uitbraak niet alleen te wijten aan de kenmerken van de variant zelf, maar is het ook gekoppeld aan de testcampagnes: hoe meer tests, hoe meer besmettingen worden ontdekt. Wu Zunyou, hoofdepidemioloog van het Center for Disease Control and Prevention van China (Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie, CDC) bestreed vrijdag echter dat het grote aantal asymptomatische en kleinere aantal ernstige gevallen het gevolg zou zijn van de kenmerken van Omikron. Wu wijst erop dat het buitenland nog altijd meer sterfgevallen meldt veroorzaakt door Omikron vergeleken met die van Delta. In China zijn er geen nieuwe sterfgevallen. Volgens Wu zien we hier ‘een resultaat van ons effectieve epidemische preventiewerk’. De kenmerken daarvan zijn vroege identificatie van de epidemie, tijdige reactie en de hele aanpak voor alle geïnfecteerde mensen inclusief de asymptomatische gevallen. ‘Daarbij komt dat hun immuniteit wordt verbeterd met traditionele Chinese geneeskunde en om ernstige infecties te voorkomen’, aldus Wu. Ook heeft het feit dat de lockdowns lokaal georganiseerd worden, in 1 stad of streek, de economische activiteit in feite minder beïnvloed dan in westerse landen, wat betekent dat China de enige grote economie was die in 2020 niet krimpt en sindsdien sneller is gegroeid dan alle andere.
Overheid, experts, bevolking
Voor mevrouw Sun Chunlan, een vicepremier en lid van het Politiek Bureau, blijft het van levensbelang dat de dynamische zero-COVID-strategie wordt gehandhaafd met resolute en snelle actie. Wel erkent Sun, die tijdens het weekend Shanghai bezocht, de enorme uitdagingen waarmee de stad met zijn 24 miljoen inwoners wordt geconfronteerd. De stad moet haar kernfuncties blijven vervullen en tegelijk een hevige uitbraak van de Omikronvariant bestrijden. Het ziet ernaar uit dat de overheid luistert naar het publiek en naar de experts. Drie (3) doden per miljoen inwoners, het voorlopige resultaat van China in de strijd tegen COVID-19 blijft uiteindelijk, ondanks alle nieuwe varianten en ontwikkelingen wel een ijzersterk argument om in elk geval de kern van de COVID-strategie te behouden. UPD (Opgelet: het cijfer geldt alleen het vasteland China. Als je, zoals in sommige statistieken, de cijfers van Hongkong, of Hongkong + Taiwan meetelt krijg je een minder gunstig resultaat. In de autonome regio Hongkong en in het de facto autonome Taiwan gelden echter andere, minder consequente regels voor de bestrijding van COVID-19. Daarom is het niet correct deze twee regio’s erbij te tellen voor een beoordeling van het beleid van de Volksrepubliek).
Succes, niet alleen voor China zelf
Twitteraar Chairman Rabbit ziet het zo: ‘het model voor volksgezondheid dat China uitprobeert met zijn digitale sturing, zijn grassroots-aanpak met netwerken die zich voor de hele maatschappij inzetten, zal niet alleen worden gebruikt in de confrontatie met COVID-19, maar ook met de virussen en bacteriën die de mensheid in de toekomst nog te wachten staan. Met dit model kan China een succes voor het eigen land behalen en een bijdrage aan de menselijke beschaving leveren.’
Bronnen: Xinhua, Global Times, Reuters, Wikipedia, Ginger River Review, Worldometers, Morning Star