Het staat praktisch vast dat de VS met nieuwe invoerheffingen op Chinese producten komt. Er is sprake van 25% rechten op producten voor een totale waarde van 50 miljard dollar. De definitieve lijst komt waarschijnlijk uit in de loop van de dag. Valt een handelsoorlog dan nog tegen te houden?
Volgens de functionarissen van de VS die westerse media inseinen zal de VS zijn nieuwe agressieve maatregelen rechtvaardigen met twee stellingen.
Contrasterende visies
China zou nog altijd te weinig doen om het handelstekort te verkleinen en China zou zich schuldig maken aan diefstal van intellectueel eigendom. Sommigen die zeggen dat ze bij de besprekingen op het Witte Huis geweest zijn, voorspellen dat de lijst vooral gericht is tegen de export in het kader van ‘Made in China 2025’. Dat plan moet Chinese bedrijven de overhand geven in 10 kernsectoren, waaronder robotica. Een ander voornemen van de regering Trump sluit daarbij aan. Tegen eind juni zal Washington beperkingen opleggen aan Chinese investeringen in Amerikaanse bedrijven. Ook zullen bepaalde hoogtechnologische producten niet meer geëxporteerd mogen worden naar China.
Wat wil de VS echt?
Die twee op het oog tegengestelde maatregelen maken de Chinese mening over de tactiek van Trump alleszins begrijpelijk. Beijing zegt: het is er de VS in werkelijkheid om te doen onze technologische ontwikkeling te fnuiken. China vindt het ook tegenstrijdig om enerzijds te klagen over een handelstekort en anderzijds bepaalde bedrijven te verbieden om met China handel te drijven.
Contrasterende keuzes
Westerse waarnemers verzinnen een verband met de kwestie Korea. Alsof China en de VS bereid zouden zijn om elkaar tegemoet te komen in ruil voor een goede deal over de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. China heeft echter zeker niet de gewoonte dit soort zaken op een hoop te gooien. Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi is een van de Chinese leiders die secretary of state Mike Pompeo heeft ontmoet tijdens diens bezoek aan China gisteren. Zij hebben meningen uitgewisseld over de ontmoeting Trump-Kim. Het handelsvraagstuk werd compleet apart behandeld. Wang heeft het aan zijn collega nog eens uitgelegd. ‘Er zijn twee keuzemogelijkheden: samenwerking en wederzijds voordeel, of confrontatie en verlies aan beide kanten. China kiest voor het eerste en hoopt dat de VS die verstandige keuze ook zal maken’.
Twijfels
In de VS is er naar het schijnt tot in de hoogste kringen twijfel over de strategie om met China een handelsoorlog te voeren. De Amerikaanse elite is het eens over de noodzaak China harder aan te pakken (en heeft een deel van de publieke opinie mee). De meningen lopen uiteen over de manier waarop. Amerikaanse exportfirma’s en belanghebbende politici vrezen dat zij het slachtoffer zullen zijn. Ook bestaat de vrees dat door de tegenmaatregelen die er zullen komen van China (en andere landen) de prijzen zullen stijgen. Als de consumptie in de VS inzakt, is het land klaar voor een nieuwe recessie.
De haviken van Trump
Wilbur Ross, de minister van Handel, heeft begin juni nog een kans gekregen om te onderhandelen. Daar zijn redelijke resultaten uit voortgekomen voor beide partijen. China had bijvoorbeeld beloofd om jaarlijks voor 70 miljard dollar extra landbouwproducten en energie te kopen in de VS. Blijkbaar hebben de haviken in de omgeving van Trump uiteindelijk toch de overhand gekregen.
Jammer, maar helaas
De Chinese gesprekspartners van Pompeo hebben klare taal gesproken. Geng Shua, de woordvoerder van het Chinese ministerie van BuZa, deed dat ook. Als de VS met nieuwe invoerheffingen China dwingt om een confrontatie aan te gaan (de nadelige optie) zijn de afspraken met Wilbur Ross van tafel. Zodra China een lijst te zien krijgt van zijn producten die de VS zwaar wil gaan belasten, zal het zijn eigen lijst tevoorschijn halen, van Amerikaanse producten.
Bronnen: Xinhua, Financial Times, Reuters, SCMP