In Nepal werd een internetverbinding geopend die via China en Hongkong loopt. Allicht symbolisch voor de politiek door de nieuwe communistische alliantie die graag Chinese hulp wil bij de uitbouw van de eigen povere infrastructuur. Toch ontkent Nepal dat dit gericht zou zijn tegen de goede betrekkingen die het land altijd met de andere buur India onderhoudt.
Tot voor kort liepen de twee Nepalese verbindingen met Internet via de twee Indische netwerken Bharti Airtel en Tata Communications. Hoewel de Chinese link gepland was sinds december 2014 werden de voorbereidingen daartoe vernietigd door de aardbeving in 2015. De werken werden hervat en moesten 6 maanden geleden klaar zijn. Het nieuwe uitstel werd veroorzaakt door het moeilijk werken op een hoogte van meer dan 4000 meter. De nieuwe verbinding door China Telecom Global loopt via het grenspunt Rasuwagadhi in Tibet tot in Hongkong.
Naar aanleiding van de recente ingebruikstelling zeiden Nepalese verantwoordelijken nog te verwachten dat het nieuwe bestuur dat na de november verkiezingen uit de bus kwam, ook het schrappen door het vorig bewind zal herzien van het Budhi Gandaki damproject. De verkiezingen werden immers gewonnen door een alliantie van twee communistische partijen die zowel op nationaal als op provinciaal niveau twee derde van de stemmen in de wacht sleepten. Van de linkse alliantie die gevormd wordt door de Communist Party of Nepal (Unified Marxist-Leninist) (CPN-UML) en de Nepal Communist Party-Maoist (CPN-M) wordt gedacht dat ze dichter bij China gaan aanleunen dan het vorig bewind.
Evenwicht
Volgens algemeen secretaris Ishwor Pokhrel van de CPN-UML tonen de verkiezingsresultaten aan dat de kiezers eindelijk stabiliteit wensen. Pokhrel benadrukt dat zijn land altijd sterk op zijn onafhankelijkheid stond. Politiek analist Surendra KC bij de Tribhuvan University in Kathmandu meent dat de linkse overwinning een reactie was tegen overdreven Indische inmenging in Nepal.
Naar verluidt bracht het verkiezingsresultaat een schok in India te weeg want niet enkel in Nepal groeit de Chinese invloed, maar China sloot recentelijk ook een vrijhandelsakkoord af met de Malediven en won controle over een strategische haven in Sri Lanka. India beschouwt deze gebieden min of meer als zijn achtertuin. Toch stelt Pokhrel dat de nieuwe regering beide buren wil benaderen op een evenwichtige wijze.
Infrastructuur
De voorbije jaren heeft China veel geïnvesteerd in de Nepalese infrastructuur. De UML-leiders hebben al te kennen gegeven 5 of 6 nieuwe megaprojecten te willen lanceren die groei en ontwikkeling moeten bevorderen. Daarbij behoort ook de herziening van de door het vorig bewind geschrapte Budhi Gandaki dam. ‘We hebben veel te doen gezien de infrastructuur onvoldoende is’, aldus nog ondersecretaris Ram Babu Dhakal bij het Ministerie van Buitenlandse Handel. Deze ontwikkeling van infrastructuur past goed aan bij het Chinese Belt and Road Initiative.
De invloed van China in het land is merkbaar in wegen, autowegen, waterkracht centrales, spoorwegen als ook in heropbouw projecten van de aardbeving uit 2015. Op een deels met Chinese fondsen her op te bouwen toren rechtover het oude koninklijk paleis in Durbar Square staan zowel de vlaggen van Nepal als van China, maar deze zichtbaarheid maakt India al nerveus. China heeft eveneens steun verleend voor het versterken van het Nepalese ordehandhavingsapparaat en de grensbewaking van Tibet.
Cultuur
Toch is invloed van India op cultureel gebied veel sterker dan deze van China. Ook Ishwor Pokhrel vindt dat China nog een hele weg af te leggen heeft in de dialoog tussen de volkeren. Omdat de invloed van grote buur China groter wordt heeft de LRI-school het Mandarijn verplicht gemaakt voor alle kinderen van de derde tot de zevende graad. Ze leren er niet enkel over Chinese festivals en tradities, maar ook over de 4 grote nieuwe uitvindingen ‘deelfietsen, super snelle treinen, e-commerce en e-betalen’.
Nepal telt eveneens drie Confucius instituten. Een ander Chinees regeringsinitiatief is het Chinees Cultureel Centrum in Kathmandu dat in 2015 opende. Directeur van het Centrum Yin Kunson geeft toe dat China niet goed begrepen wordt in Nepal. Een ander voorbeeld van China’s soft power is de Xinzhi boekenwinkel in Kathmandu. Een laatste vorm van wederzijdse beïnvloeding is dat in 2016 meer dan 100.000 Chinese toeristen het land bezochten en dit was een vooruitgang met een vijfde. Kortom de Nepalese politiek blijft een delicate evenwichtsoefening tussen de invloeden van grote buren China en India.
Bronnen: SCMP, S.Wolf (SADF) Growing Nepal-China security cooperation and its ramifications for India