Xi’s felicitaties voor 76e verjaardag van de Democratische Volksrepubliek Korea

Democratische Volksrepubliek Korea
vlaggen van China en Noord-Korea disclaimer Prensa Latina

Xi Jinping bracht gelukwensen over aan Kim Jong Un, de leider van Noord-Korea, officieel de Democratische Volksrepubliek Korea, voor de 76 jaar die deze staat telt. Een gelaagde boodschap.

De Chinese president en CPC-partijleider Xi Jinping heeft maandag een felicitatieboodschap gestuurd naar de leider van de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK), algemeen bekend als Noord-Korea, voor de 76ste verjaardag van de oprichting van de DVK. De boodschap was persoonlijk gericht aan Kim Jong Un, algemeen secretaris van de Arbeiderspartij van Korea (Workers’ Party of Korea, WPK) en politiek leider van de Democratische Volksrepubliek Korea.

Eenheid en ontwikkeling in de Democratische Volksrepubliek Korea

The DVK werd uitgeroepen op 9 september 1948, onder impuls van Kim Il-sung, die men de Vader van de Natie noemt. Xi Jinping is van mening dat in de afgelopen 76 jaar, onder het leiderschap van de WPK, er een grote eenheid is gegroeid onder de bevolking van Noord-Korea en dat de partij met kracht heeft gezorgd ‘voor de ontwikkeling van verschillende nationale doelen’. De Chinese partijleider schreef dat ‘de Kameraad Algemeen Secretaris Kim de partij en de bevolking van de DVK heeft geleid bij de intensieve implementatie van de leidende beginselen van het 8ste Congres van de WPK en al haar plenaire zittingen’.

Kim heeft volgens Xi een reeks prestaties geleverd op het gebied van nationale opbouw en ontwikkeling. Daarom bevestigde de Chinese partijleider dat hij ervan overtuigd was dat Noord-Korea nieuwe en grotere overwinningen zal behalen bij de bevordering van de zaak van ‘het socialisme zoals dat past voor de DVK’.

Chinees-Koreaanse vriendschap

De Chinese president benadrukte in zijn felicitatieboodschap verder dat China en Noord-Korea geografisch ‘met elkaar verbonden zijn door bergen en rivieren’. Hij zinspeelde erop dat dit ook de vriendschap tussen de twee landen bevordert. China heeft inderdaad 75 jaar geleden, als pas opgerichte Volksrepubliek, de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK) diplomatiek erkend en is door die eveneens pas opgerichte staat ook meteen erkend. Om deze verjaardag te vieren wordt er een ‘China-DPRK vriendschapsjaar’ georganiseerd.

Xi Jinping liet verder weten dat China ‘onder de nieuwe omstandigheden van vandaag’, de bilaterale betrekkingen zal blijven bekijken ‘vanuit een strategisch en langetermijnperspectief’. China is ‘bereid om de strategische communicatie te verdiepen, de coördinatie en samenwerking met de DVK te versterken, en gezamenlijk de traditionele betrekkingen van vriendschap en samenwerking tussen de twee landen te onderhouden, consolideren en ontwikkelen’.

Socialisme

De Chinese partijleider riep de beide leidende politieke partijen op om ‘samen de zaak van het socialisme vooruit te helpen, wat nog gunstiger zal zijn voor de twee volkeren, en een grotere bijdrage zal kunnen leveren aan vrede, stabiliteit, ontwikkeling en welvaart in de regio en de wereld’.

Herdenking in Pyonyang, in aanwezigheid van de Chinese ambassadeur, van de Chinese Volksvrijwilligers die gevochten hebben aan de zijde van Noord-Korea en daarbij gesneuveld zijn. Foto Xinhua disclaimer

Context

Op het bovenstaande bericht zullen westerse lezers wellicht met scepsis reageren. Maar het is nodig om te bedenken dat wij weinig weten over Noord-Korea en zijn geschiedenis sinds 1945, en dat het luttele dat we weten sterk gekleurd en gecensureerd is in het kader van de Koude Oorlog. Sinds het begin van de nieuwe koude oorlog houden onze media zich opnieuw actief bezig met manufacturing consent dat er over de Democratische Volksrepubliek Korea ‘niets goeds te vertellen valt’.

In het mondiale Zuiden, maar zeker in China, kijken politici, media en bevolking anders tegen Noord-Korea aan, en terecht. Er is een geschiedenis van daadwerkelijke solidariteit tussen de twee volkeren die beide tussen 1950 en 1953 het slachtoffer waren van de militaire en politieke agressie van de Verenigde Staten die toen nog heer en meester waren over de Verenigde Naties. Dat Chinese Volksvrijwilligers (Chinese People’s Volunteers, CPV) aan de zijde van Noord-Korea (DVK) gingen vechten in de zogenaamde Koreaanse Oorlog heeft men in de beide landen niet vergeten. Verder beseffen de Chinese leiders maar al te goed dat Washington meent hen de les te kunnen spellen over hoe zij met de Koreaanse kwestie en met Pyongyang moeten omgaan, en dat de VS zich actief inspant om tweedracht te zaaien tussen China en de beide Korea’s.

Naar dat alles verwijst de boodschap van Xi Jinping aan Kim Jong Un. Xi Jinping beslist liever zelf hoe hij Kim noemt en hoe hij met hem omgaat (iets wat overigens ook geldt voor zijn omgang met Poetin en Xi’s ‘oude vriend’ Biden). Verder is het opmerkelijk dat de Chinese president ook hier focust op twee kernprincipes van zijn beleid. Zowel de stelregel van de niet-inmenging als zijn overtuiging van de noodzaak om op te komen voor het socialisme weerspiegelt zich in de formulering ‘het socialisme zoals dat past voor de DVK’ en in de oproep om ‘samen de zaak van het socialisme vooruit te helpen’.

Bron: Xinhua, Prensa Latina (Latijns-Amerikaans persbureau gevestigd in Cuba), Monthly Review