De regering wil dat de werknemers tijdens de zomer meer flexibel op vrijdag een halve dag vakantie kunnen bijnemen. Dat zou hen in theorie meer tijd geven voor een reisweekend dat het toerisme kan stimuleren. In de praktijk zal het echter zo’n vaart niet lopen.
De drukte op toeristische plaatsen wordt vaak toegeschreven aan het gebrek aan betaald verlof. Omdat de regering daar aan tegemoet wil komen vindt ze dat de werknemers tijdens de zomerperiode meer flexibel een vrijdagmiddag vrij moeten kunnen nemen om het maken van een weekend trip tie te staan. De facto is dit echter eerder een deur die open gezet wordt voor toepassing op lange termijn dan een richtlijn die onmiddellijk geldt voor iedereen. Uit een rondvraag van het ministerie blijkt immers dat de helft van de werknemers er voor kiest geen verlof te nemen uit vrees dat ze door het nemen van vakantie als lui zouden worden aangezien of omdat ze vrezen een promotie te zullen missen.
De regeling op betaald verlof voor kantoorwerkers uit 2008 voorziet dat deze werkers die geen verlof nemen door de werkgever drie maal het dagloon betaald moeten krijgen per niet opgenomen vakantiedag. In andere banen zien de tewerkgestelden af van hun verlof omdat ze tijdens hun verlof enkel de basisvergoeding uitbetaald krijgen, maar daarbij de bonussen missen zoals in de handel. Dit is weliswaar tegen de regelgeving maar toch courant. Kortom er wordt aardig gesjacherd met verlof: dit varieert van dwingen tot het nemen van verlof tot het niet betalen van hen die vrijwillig hun verlof niet opnemen.
Vicedirecteur Wu Wenxue van de China National Tourism Administration zegt niet onterecht dat de stap naar de werkweek van 4,5 dagen de druk op de toeristische sector kan verlichten. Toch is de wens van de regering verre van een vrijbrief. Zhang Ying uit Wuxi zegt bijvoorbeeld dat werknemers gedurende de eerste 5 werkjaren geen betaald verlof kunnen opnemen. Volgens directeur Zheng Dongliang bij het Work Science Research Institute kunnen bepaalde werkgevers nu al de achturige werkdag gedurende 5 dagen niet opbrengen, laat staan 2,5 dagen verlof. Hij gelooft wel dat de maatregel sommigen beter zal motiveren, maar vindt dat dit beter eerst op beperkte schaal doorgevoerd wordt en in bepaalde gebieden dan op een veralgemeniseerde manier. Veel ondernemingen staan onder druk gedurende de huidige economische transformatie want meer betaald verlof betekent hogere arbeidskosten. Onderzoeker Xi Jianchao bij het Institute of Geographic Sciences and Natural Resources Research ” verwacht vooral dat het vrije tijdtoerisme rond de steden een stimulans zal krijgen want 2,5 dag zijn niet genoeg voor een lange reis, maar wel voor de inwoners van Shanghai om een minitrip te maken naar Jiangsu of Zhejiang of voor de bewoners van Beijing om even naar Hebei of Shandong te trekken.
chinadaily.com.cn, en.ce.cn
Beetje wereldvreemd artikel: betaald verlof bestaat nauwelijks, en onbetaald overwerken is schering en inslag
of anarchisme met Chinese karakteristieken?
@Jan
Klopt Jan, alleen …. wie is er de dupe van de chinese karakteristieken????
is het niet beter om het zaterdag schooldag af te schaffen in China. ik denk het is de enige land die ik kent waar kinderen ook op zaterdag naar school gaat. dan kunnen meer leraren in de weekend op vakantie. dan moet natuurlijk het leerplicht in China van 14 naar 16. verminder het kinderarbeid in China ook nog.