Een streng verbod van Huawei tuig in telecom zou volgens een studie van Deutsche Telecom niet enkel miljarden kosten, maar de Europese evolutie twee jaar doen terugvallen. In België blijft het licht (voorlopig?) nog op groen en in Canada willen twee operatoren toch verder gaan met Huawei in 5G.
Verantwoordelijken van het grootste Europese telecom bedrijf Deutsche Telecom (DT) hebben gewaarschuwd dat het uitsluiten van Huawei voor 5G de uitrol van deze technologie zou vertragen met minstens 2 jaar. Deutsche Telecom heeft al Huawei apparatuur in duizenden van zijn 4G basisstations. In een interne beoordeling merkt DT op dat het 5G netwerk gebouwd wordt bovenop de bestaande 4G apparatuur. Indien de operatoren verplicht zouden worden deze infrastructuur niet meer te gebruiken zou dit miljarden euro gaan kosten.
Een Amerikaanse delegatie die vorige maand Berlijn bezocht, heeft de druk op Duitsland opgevoerd. Duitsland wikt nog zijn antwoord, maar het is duidelijk dat het laten vallen van Huawei aartsmoeilijk wordt. Vele operatoren vinden de Huawei apparatuur duidelijk superieur. Dat hoeft niet te verbazen want Huawei beschikt over een budget voor onderzoek en ontwikkeling dat vier maal zo groot is als dat van zijn Europese concurrenten Nokia en Ericsson. Hoe dan ook Deutsche Telecom vraagt een onafhankelijk onderzoek door een lab met staatscontrole en het vraagt de leveranciers hun broncode te bezorgen aan een onafhankelijke derde partij. Zo zou vermeden kunnen worden dat het kind met het badwater wordt weggegooid.
België
De Standaard peilde de afgelopen week de toestand van de betrokkenen in eigen land. Proximus verklaart geen leverancier voor 5G uit te sluiten en benadrukt dat ze allen aan een reeks veiligheidsvoorschriften moeten voldoen. Ook Orange dat al jaren met Huawei samenwerkt, ziet geen reden om dit partnerschap te stoppen. Ook voor 5G moeten alle potentiële leveranciers aan regels voldoen, zeker qua veiligheid. Bij telecomwaakhond BIPT zegt de woordvoerder dat er nog geen informatie beschikbaar is waardoor Huawei zou uitgesloten hoeven te worden. Zelfde klok op het kabinet van Telecomminister Philippe De Backer. Het is wel zo dat het Centrum voor Cybersecurity (CCB) na het opvragen van onafhankelijke studies en evaluaties bezig is met een studie over eventuele veiligheidsrisico’s, verbonden aan de Huawei ICT-systemen. Voorlopig blijft het licht in België dus op groen.
Canada
In Canada blijft operator Telus volledig achter Huawei staan voor de ontplooiing van 5G, zo bleek de afgelopen week uit een memo van ondervoorzitter technologiestrategie Eros Spadotto bij Telus waarover het dagblad Globe and Mail bericht. Hij vindt Huawei een leefbare en betrouwbare deelnemer in het Canadees telecomlandschap en dit wegens voorsprong in innovatie, alomvattende veiligheidsmaatregelen en nieuwe software upgrades. In zijn memo zegt Spadotto dat het bedrijf nauw met de federale regering heeft samengewerkt over de veiligheidskwesties. Een boycot van Huawei zou de investeringen ondermijnen die Telus al deed in de bestaande netwerken. Bloomberg weet dat Huawei de derde grootste leverancier is van Telus.
Analisten van de Royal Bank of Canada verwachten dat Huawei enkel voor 5G gebannen zou worden, niet voor 3G en 4G. Een compleet verbod zou een kostenplaatje van één miljard $ betekenen. De Chinese ambassadeur Lu Shaye in Canada heeft al met tegenmaatregelen gedreigd, mocht er toch een verbod komen.
In Canada gaan Huawei en telecom provider ABC Communications samenwerken om in de rurale gemeenschap van Brits Columbia een breedband pilot op te zetten. Indien de pilot succesvol zijn, zou die later uitgebreid kunnen worden naar kleine steden. De afgelopen week heeft Canada zijn ambassadeur in China ontslagen omdat deze gezegd had dat ‘Meng Wanzhou een sterk dossier had’.
Kort nieuws
*Op de bijeenkomst te Davos heeft Brand Finance het jaarrapport over ’s werelds grootste merken bekend gemaakt. Huawei steeg in deze lijst van ’s werelds meest waardevolle merken van de 25-ste naar de 12-de plaats. Nu is het 62,28 miljard $ waard wat een stijging met 64% betekent. Amazon staat op één, gevolgd door Apple en Google.
*Huawei heeft de afgelopen week laten weten dat maar één derde van de materialen voor haar producten uit China komt. Huawei beklemtoont dat het een geglobaliseerd bedrijf is met een internationale toeleveringsketen.
*Vanuit Huawei wordt gepreciseerd dat de topman van de Poolse Cybercontrole bevestigde dat het van spionage verdachte topkader handelde voor eigen beurs en niet voor Huawei: hij wou zo een zloty bijverdienen.
*Een bron heeft Yicai Global verteld dat Huawei in april of mei zijn intrede wil doen op de markt van slimme Tv’s: de 4K of 8K sets zouden gelanceerd onder het bestaande Honormerk.
*In China zelf is Huawei nu de topverkoper van smartphones met 27% marktaandeel en dit is het hoogste cijfer dat een firma haalde sinds 2012. Wereldwijd staat Huawei op de tweede plaats maar ambieert het tegen het jaareinde het leiderschap van Samsung over te nemen.
Bronnen: Bloomberg, , siliconrepublic.com, De Standaard, technode
Jaren zit het westen te zeuren dat China meer moet privatiseren. Kijk naar het zo genoemde prive bedrijf dat allerlei verboden opgelegd krijgt van de overheid in het westen. En wie betaalt dat allemaal de consumenten en belastingbetaler. De enige die er wat van krijgt, zijn de corrupte partijen met hun lobbyisten.