Politieke dialoog van 300 partijen en 1 Communistische Partij van China

De Communistische Partij van China heeft onlangs in Beijing een gigantische politieke dialoog met partijen uit de hele wereld gehouden.

Van 30 november tot en met 3 december spraken afgevaardigden van bijna 300 politieke partijen en organisaties uit 122 landen met elkaar in de Chinese hoofdstad.

Bont gezelschap

Daar kwamen 151 leiders en kaderleden bij van de Internationale Afdeling van de CPC. De deelnemers behoorden tot een grote verscheidenheid van politieke richtingen. Linkse organisaties uit derdewereldlanden domineerden. Grote westerse en Aziatische partijen ontbraken niet. De Italiaanse en Zuid-Koreaanse Democratische Partij, de Labour Party van Nieuw-Zeeland, Komeito een grote rechts-liberale partij van Japan waren present. Er kwamen partijen zoals de Amerikaanse Republikeinen en Democraten. Sociaaldemocraten, socialisten, groenen en communisten behoorden tot de aanwezigen. Er waren regeringspartijen. Andere zaten in de oppositie of vormden een kleine minderheid in hun land. Op de lijst van sprekers: de Cambodjaanse premier Hun Sen, de Ethiopische premier Demeke Mekonnen. Ook de huidige leider van Myanmar, Aung Sang Suu Kyi met haar National League for Democracy ontbrak niet.

Keynote speech

Xi Jinping die Secretaris-Generaal is van de CPC, hield een ‘keynote speech’. Hij kondigde het plan aan om de volgende 5 jaar meer dan 15.000 politici naar China uit te nodigen. Het gamma wordt nog bonter dan van deze ‘Dialogue with World Political Parties High-level Meeting’.  ‘Voor onszelf blijft het marxisme de leidraad’, verklaarde Xi. ‘We hebben die wetenschappelijke waarheid overgenomen uit het buitenland, maar toegepast op de Chinese realiteit en geüpdated.’ Het is al sinds haar 15e Nationale Congres in 1997 dat de CPC de dialoog wil aangaan en samenwerken met elke buitenlandse politieke partij die daartoe bereid is. De eenkennigheid betreffende buitenlandse contacten die de Chinese communisten vertoonden voor de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Koude Oorlog is al lang verleden tijd. De leuze is nu: ‘elkaar respecteren en leren van elkaar voor zover dat mogelijk is’.

Beijing Initiative

Aan het eind van het evenement werd een ontwerpdocument aangeboden, met als titel ‘The Beijing Initiative’. Bijna de helft van de aanwezigen kon zich vinden in een compromistekst. Die bevat gloedvolle uitspraken. ‘China heeft historische veranderingen ondergaan. Het land levert nieuwe en grotere bijdragen aan de wereld’. ‘Mensen overal ter wereld willen duurzame vrede, veiligheid en welvaart voor allen. Politieke partijen hebben de verantwoordelijkheid en de missie om ervoor te zorgen dat de wereld naar die toekomst op weg gaat’. Er wordt verwezen naar technologische ontwikkeling, ecologie. Volgens de tekst moeten economische samenwerking en de Verenigde Naties de wereldvrede bewerkstelligen. Er is sprake van het Belt and Road Initiative, van voortgezet debat, amenderingen en een volgende ontmoeting. Heikele onderwerpen zoals tegenstellingen tussen klassen, volkeren en minderheden, imperialisme, onenigheid in de EU werden besproken, maar in de slottekst gemeden.

Maak samenwerking groot

Xi Jinping leek zijn publiek te overtuigen met zijn woorden over ‘een wereldgemeenschap met een gedeelde lotsbestemming’. Xi’s ideeën dat er naast de onvermijdelijke verschillen uiteindelijk vooral gelijkheid en zoveel mogelijk uitwisseling en samenwerking moet zijn in ieders belang, leek veel aanwezigen aan te spreken. Volgens sommige waarnemers staan ze zowel in eeuwenoude Chinese als Westerse tradities. Ze lijken meer en meer een aantrekkelijk alternatief voor het streven van bepaalde leiders om van hun eigen land weer de grootste en dominerende natie te maken.
learningfromchina.net, CGTN.com (Chinese televisie voor het buitenland), Morning Star, Bloomberg, People’s Daily, Xinhua, idcpc.org.cn (website van de Internationale Afdeling van de CPC),

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *