De dienstensector staat al in voor 54% van de Chinese economie. Niet enkel de verbruikersdiensten bloeien op, maar de productiediensten zijn eveneens goed op dreef. De financiële diensten openen zich meer en meer voor het buitenland en hiervan wordt een win-win verwacht.
Het dagelijks leven van een modale Chinees ziet er vaak zo uit. Hij bestelt ’s morgens een online maaltijd vooraleer een deelfiets te nemen naar het werk. Op de middag winkelt hij op e-commerce platformen en ’s avonds studeert hij of doet fitness via de cloud. De versnelde integratie van internet, cloudcomputing en big data met de dienstensector verandert heus het dagelijks leven. China leidt al vijf jaar wat het aantal bestelde pakketten en de groei er van betreft.
Logisch dus dat de dienstensector in 2019 jaar 53,9% vertegenwoordigde in het bnp, 3,4% meer dan in 2015. De sector groeit vooral door de introductie van internet en dit zowel bij het verbruik als in de productie. Bij de verbruikersdiensten ontwikkelden zich de voorbije 5 jaar toerisme, sport, gezondheid- en seniorenzorg progressief. In 2018 vertegenwoordigden cultuur en toerisme 4,48% en 4,51% van het bnp.
Productiediensten
Voor de productiediensten nemen we Zhejiang Great Shengda Packaging als voorbeeld. Door de verbetering van zijn productieontwerp werd er een nieuwe kartonnen doos ontworpen die 20% bespaart in de materialen. Het bedrijf levert aan het toonaangevende bedrijf SF Express. Overigens kunnen de klanten geheel het ontwerpproces volgen, aldus een kaderlid.
Deze productiediensten maken ook een groeibeweging door. Tijdens het eerste semester van 2019 bedroeg de totale waarde van de getekende contracten 679 miljard yuan een toename met 5,9% en de al uitgevoerde contracten bedroegen 450 miljard of 10,9% hoger.
Financiën
China heeft recentelijk ook de sector van de financiën meer geopend. Verwacht wordt dat dit een win-win zal betekenen voor zowel Chinese als buitenlandse financiële organisaties. Tijdens de eerste 10 maanden van 2020 groeide het gebruik van buitenlands kapitaal in de dienstensector tot 625 miljard yuan en dit betekende een vooruitgang met 16,2% op jaarbasis.
Het nieuwe met de EU afgesloten investeringsakkoord voorziet dat Europese firma’s in het bankwezen, boekhouding, vastgoed en telecom een onbeperkte toegang krijgen tot de Chinese economie of het gevraagde ‘gelijk speelveld’. In de gezondheidszorg mogen Europese investeerders privéziekenhuizen openen die ze zelf volledig in handen hebben.
Peoples Daily