Vorige week hield de Chinese ambassadeur bij de EU Yang Yanyi een belangrijke toespraak over het digitaal partnerschap van de EU en China. Luigi Gambardella, van de organisatie ChinaEU, heeft voorspeld dat binnen 10 jaar de leidende digitale Chinese bedrijven de plaats van Amerikaanse giganten zullen hebben ingenomen.
Vorige week werd in het Chinees Cultureel Centrum de eerste verjaardag gevierd van ChinaEU, een vereniging van zakenmensen die streven naar betere betrekkingen tussen China en de EU, vooral op het vlak van ICT. De ambassadeur bij de EU schetste in haar toespraak de het beleid van China voor de digitale revolutie. Als bewijs dat China de cybereconomie als een veel belovend groeipad ziet, haalde ze aan dat het zesde hoofdstuk van het dertiende vijfjarenplan volledig gewijd is aan de cybereconomie. De strategie spitst zich toe op vier domeinen: een betere, snellere en veilige technologische infrastructuur, de vervlechting van internet met de industrie, de realisatie van de nationale big data-strategie en de verbetering van de cyberveiligheid.
Domeinen
Wat de betere technologische infrastructuur betreft, zullen 98 % van de dorpen uitgerust worden met glasvezel en wordt in de steden begonnen met het 1000 MB snelle netwerk. In het hele land wordt 4G gepopulariseerd, 5G zal volgen zodra het mogelijk is. Betreffende de vervlechting van industrie met nijverheid gaf de ambassadeur een gedetailleerde beschrijving van het ‘Internet Plus’-actieplan om mobiel internet, cloud computing, big data en het ‘Internet of Things’ te integreren met de gemoderniseerde maakindustrie.
Op het derde terrein versnelt China de uitbouw van een nationaal big data platform en grote datacentra. Er komt een versnelde en ruimere opslag, verwerking, analyse en visuele voorstelling hiervan. De regering zal de commercialisatie en ontwikkeling zowel van hardware als software daarvoor bevorderen.
De verbetering van de cyberveiligheid is een belangrijke opdracht. China heeft al de wetgeving verbeterd, doet dit ook met de supervisie en ontplooit een beveiligingssysteem in financiën, energie, telecom en transport. Academisch onderzoek daarover wordt voortgezet. Om dit alles te bekostigen, heeft China in 2015 maar liefst 430 miljard uitgetrokken. Dit jaar en in 2017 wordt dat 700 miljard met tegen 2020 een extra som van 140 miljard voor de bereikbaarheid van het rurale internet.
Verandering
Dit alles zal volgens Yang Yanyi een revolutionaire verandering te weeg brengen. Nu al is de digitale economie de belangrijkste driver van de economische ontwikkeling. De groei van de sector ligt vijf maal hoger dan de groei van het hele bnp. Voorts zal de omvorming naar een digitale economie leiden tot een groeimodel dat gebaseerd is op productiviteit, innovatie en consumptie. Tien jaar geleden bedroeg de penetratiegraad van het internet 7%, nu haalt China 50%. Volgens officiële cijfers is China met een verkoop van 3900 miljard yuan online in 2015 al de grootste e-commercemarkt. Staatsondernemingen verbeteren hun werking door het internet en er is een reeks van Chinese bedrijven met grote namen op internationaal vlak. Van de 10 grootste Internetbedrijven in de wereld zijn er 4 Chinese. De overgang naar de digitale economie heeft niet enkel de manier veranderd waarop de Chinezen betalen, maar heeft ook de groei van grensoverschrijdende e-commerce gestimuleerd. Dit jaar wordt een omzet van 6500 miljard yuan verwacht. Tenslotte gaan meer buurlanden zoals bijvoorbeeld Singapore in op de uitnodiging van China om de digitale zijderoute uit te bouwen. De ambassadeur was ervan overtuigd dat dit ook met de EU moet kunnen.
China en de EU zijn het eens om de innovatieve technologie van de EU te combineren met de grote Chinese markt. De technische werkgroep werkt modellen uit voor de Chinese investering in het European Fund for Strategic Investment. Later dit jaar zal een China-EU Digital Research Center worden opgericht. Voorts wordt samengewerkt zowel op het vlak van onderzoek als tussen verenigingen van zakenlieden onderling en dit vooral qua 5G. Voor de start-ups zijn er initiatieven als SilkCamp. Overigens hebben giganten als Huawei en ZTE zwaar geïnvesteerd op topproducten en dienstenverlening en dit in samenwerking met Europese partners. Kortom, de samenwerking is begonnen, maar de af te leggen weg is nog lang.
Europese reactie
Voorzitter Gambardella zei in zijn toespraak niet te zien hoe de Europese mobiele telecom-operatoren hun netwerk zouden kunnen verbeteren zonder hun Chinese partners. Hij zwaaide de voorzitter van ZTE Europe Xiao Ming lof toe omdat na de aanslag van 22 maart het systeem van ZTE niet crashte wegens overbelasting. Als beste voorbeeld van Chinese steun voor start-ups in Europa noemde hij de 200 miljoen euro investering in het incubatiecentrum te Louvain la Neuve door United Investment en Wuhan International Business Incubator Co. Hij deelde nog mee dat professor Peggy Valke de Raad van Bestuur zal leiden bij het ChinaEU Digital Research Center. Een van de prioriteiten in dit onderzoek wordt de regelgeving rond e-commerce. Ook Spotify dat muziek bracht in het Cultureel Centrum werd een bloempje toegegooid. Gambardella wedt dat over minder dan 10 jaar de leidende Chinese digitale bedrijven de plaats van de Amerikaanse giganten zullen hebben ingenomen.
In dit verband vermelden we nog dat Jack Ma van Alibaba vorige week tegenover koning Filip en premier Michel bevestigd heeft dat hij vanuit Brussel via e-commerce Belgische producten zoals pralines en bier zal laten verkopen in China. Het Benelux-hoofdkantoor van Alibaba komt echter in Amsterdam. Ondertussen is de samenwerking van de EU op het digitale vlak al uitgemond op een gezamenlijke publicatie over het “Internet of Things”
Zie ook website ChinaEU