De politie heeft in Yunnan (Z.W.China) tien personen aangehouden voor het doden van een panda en de verkoop van het vlees. Drie van de verdachten zijn gevangengezet. Velen uiten op internet hun afkeer en woede.
Twee broers worden ervan beschuldigd dat ze een vrouwelijke reuzenpanda hebben gedood in Zhaotong, een stad in Yunnan. Anderen staan onder verdenking voor het verkopen en consumeren van de resten. De politie heeft 10 kilogram vlees, de vacht, de schedel en botten van het dier gevonden en in beslag genomen. De nationale televisiezender CCTV heeft er een reportage over gebracht, met onder meer beelden van de vacht. Op internet ontstond er grote ophef: het onderwerp werd al door miljoenen mensen op Weibo van commentaar voorzien. De dienst voor boswachterij van Yunnan heeft uitgelegd dat een man samen met zijn broer op de reuzenpanda is gaan jagen, nadat het dier een van zijn schapen zou hebben gedood. Hij zou te laat hebben beseft dat het ‘grote dier dat hij had gedood’ een panda was. De man heeft de panda gevild en het vlees en de poten verkocht. Daarna zijn er nog delen daarvan verder doorverkocht.
Stand van de panda
Panda’s komen al eeuwenlang niet meer voor in Yunnan. Na het incident zijn de boswachters op zoek gegaan en zijn ze tot de conclusie gekomen dat er nog ten minste één ander exemplaar van de bedreigde diersoort in de provincie moet leven. De dieren kunnen in elk geval een geschikt woongebied vinden in Yunnan. Volgens Chinese bronnen komen er nog maar 1600 panda’s in het wild voor, de meesten in de provincies Sichuan (ten noorden van Yunnan) en Shaanxi. Driehonderd reuzenpanda’s leven in gevangenschap. Het World Wildlife Fund schat het aantal op 1864. Reuzenpanda’s komen nog alleen in China voor. De International Union for the Conservation of Nature is tevreden over de inspanningen om het dier te beschermen: het aantal is verdubbeld sinds de jaren zeventig.
Visies op dierenwelzijn evolueren
Stroperij en wreedheid jegens bedreigde (en sommige andere) dieren wekt de laatste jaren steeds vaker afkeer en woede op onder het publiek. Dat is duidelijk merkbaar op internet. Veel Chinezen ergeren zich ook aan welgestelde medeburgers voor wie de jacht een statussymbool is geworden. Terreinen met duurbetaalde jachtrechten zijn echter ook nog steeds in opkomst. Na de vestiging van de eerste jachtgrond in Heilongjiang (N.China) in 1984, zijn er gebieden afgebakend in Xinjiang, Qinghai, Gansu, Shaanxi, Sichuan en Binnen-Mongolië.
De overheid past strenge straffen toe op de stroperij van bedreigde diersoorten. In december 2014 kreeg een man zelfs 13 jaar voor de aankoop en de consumptie van het vlees van tijgers in de Autonome Regio Guangxi Zhuang. Ook wordt er welwillend gedacht over het werk van de ngo Animals Asia. Deze organisatie, opgericht door de Britse dierenrechtenactiviste Jill Robinson, mag er prat op gaan dat ze in 2000 als eerste stichting voor het welzijn van dieren tot een akkoord is gekomen met de Chinese regering. Animals Asia kreeg toestemming om in China, en later ook Vietnam, reservaten voor beren op te richten.
Het incident met de panda in Yunnan heeft uiteraard ook extra aandacht gekregen, omdat het dier als het ware een nationaal symbool is geworden, onder andere voor China zelf en voor zijn vreedzame diplomatie. Wie op panda’s jaagt kan in China tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.
Xinhua, China Daily, BBC, Wikipedia, China.org, Sina
Bericht op nieuwsportal Sina, met video CCTV http://english.sina.com/china/2015/0513/810754.html