Doping bij atleten uit de VS, hetze tegen atleten uit China

disclaimer illustratie bij stuk DWM

Vanuit de Verenigde Staten klonken er tijdens de Olympische Spelen beschuldigingen tegen Chinese atleten en de verdachtmakingen bleven maar komen. Nu blijkt echter dat het Amerikaanse dopingagentschap eigen atleten vrijuit laat gaan in ruil voor spionage.

Onderstaande analyse verscheen bij DeWereldMorgen. Wij nemen het stuk over als OPINIE.*

Analyse – Seppe De Meulder

Donderdag 1 augustus won de Chinese zwemmer Pan Zhanle de finale van de 100 meter zwemmen vrije slag voor mannen in een tijd van 46,40, een nieuw wereldrecord. Dat oogstte applaus, maar ook boegeroep en dat boegeroep heeft alles te maken met insinuaties van dopinggebruik. Daarover publiceerden we reeds eerder een artikel.

Amerika versus China

Tijdens de Covid-crisis testte een aantal Chinese atleten positief. Aangezien deze positieve tests ook het gevolg konden zijn van voedselverontreiniging, werden ze vrijgesproken.

Vanuit de Verenigde Staten van Amerika (VS) klonk er scherpe kritiek op het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) voor deze beslissing. Hoewel geen atleten tijdens deze Olympische Spelen meer dopingcontroles ondergingen dan de Chinese zwematleten, bleven de verdachtmakingen komen.

Het lijkt er echter op dat men vanuit de VS zijn hand wat overspeeld heeft. Nu komen er vanuit China namelijk ernstige beschuldigingen t.o.v. de atleten van de VS. Minstens drie atleten die in de VS betrapt waren op doping, zo blijkt nu, zijn vrijgesproken en mochten gewoon doorgaan met het vestigen van records.

Dit gebeurde onder het mom van een soort undercoveroperatie, waarbij deze atleten na hun positieve tests samenwerkten met een Amerikaans Anti-dopingagentschap om informatie te verzamelen. Het WADA, dat niet op de hoogte was van deze feiten, stelt nu dat dit systeem duidelijk ingaat tegen de regels en de integriteit van de sport bedreigt.

Sport en geopolitiek

De spanningen tussen China en de VS op het vlak van sport gaan samen met de oplopende geopolitieke spanningen tussen beide grootmachten en vertonen ook opvallende gelijkenissen.

Jarenlang heeft de VS haar zogenaamde Rule-Based Order aan de wereld opgelegd, waarbij zij de regels bepaalde waar iedereen zich aan diende te houden, maar die ze zelf meer dan eens met de voeten trad. Officieel gelden de regels voor iedereen, maar in de praktijk toch vooral voor de anderen.

Met de economische opkomst van China en in haar zog de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika) zijn de wereldverhoudingen aan het kantelen, wat ervoor zorgt dat landen in het Zuiden niet langer de door de VS opgelegde orde aanvaarden.

Na de inval van Rusland in Oekraïne durfde men zich luidop af te vragen waarom men mee moest doen aan sancties tegen Rusland, terwijl de VS na haar eveneens illegale invasie in onder andere Irak, vrijuit ging. Hetzelfde gebeurt nu in de sport.

“De VS moet niet de Sheriff van de doping spelen, want zij zijn het land waar het meeste doping wordt gebruikt”.

“De VS is zeer laks in het controleren van zijn profsporters”, legt Hans Vandeweghe, sportjournalist bij De Morgen, uit. “Ze controleert niet of nauwelijks op universiteitsniveau, terwijl 70 procent van hun atleten daar vandaan komen.”

De kritiek daarop, zegt ook Vandeweghe, komt niet alleen uit China. “Het is een kritiek”, zo stelt hij, “van de hele wereld die zegt: de VS moet niet de Sheriff van de doping spelen, want zij zijn het land waar het meeste doping wordt gebruikt en waar het minst wordt gecontroleerd. En de wereld heeft daar gelijk in.”

* Opinies op ChinaSquare geven niet noodzakelijk de meningen van de redactie weer, maar vallen onder de verantwoordelijkheid van de opiniërende auteur zelf.

Print Friendly, PDF & Email