De Nederlandse kabelspecialist Draka staat te koop. Prysmian bood 821 miljoen euros maar de Chinese groep Xinmao heeft hen overtroefd met een bod van één miljard euro.
Draka vraagt nu meer inlichtingen over Xinmao: Wie zijn de echte aandeelhouders achter de ondoorzichtige aandeelhouderstructuur. Hoeveel moet Xinmao lenen voor de overname en van welke bank(en) zal het geld komen. De Nederlanse regering heeft van haar kant geen problemen met een overname van het Nederlandse bedrijf door Chinezen, zelfs door een staatsbedrijf. Ook niet nadat de stad Tianjin bekend maakte het project tenvolle te steunen, wat doet vermoeden dat de overnemer minstens gedeeltelijk door de stad gecontroleerd wordt.
Draka leverde ondermeer de liftkabels voor de hoogste toren ter wereld in Dubai en is de grootste leverancier van optische kabels aan China. Het bedrijf stelt 9.600 perosnen te werk in 31 landen. China verbruikte in 2009 46% van alle optische kabels in de wereld.
Xinmao werd in 2000 opgericht door een ex-legerofficier en stelt 30.000 personen tewerk.
Nadat ondermeer in de USA belangrijke overnames door Chinsee staatsoliefirmas geblokkeerd werden, waaronder de bekende Unocal deal van 2005, heeft de Chinse overheid systematisch privé-bedrijven aangemoedigd om buitenlandse overnames te doen. Meestal gebeurt dat wel in een partnerschap met staatsbedrijven, zodat de financiering door de Chinese banken gemakkelijker kan bekomen worden. Maar de structuur van deze consortia wordt allicht bewust weinig transparant gelaten.
Daardoor konden bvb in sommige van onze media berichten verschijnen dat het Chinese consortium dat Opel Antwerpen nog steeds wil overnemen, in China zelf totaal onbekend is.