In de Zuid-Chinese Zee heeft de Chinese zeemacht een onderwaterdrone onderschept voor de neus van een Amerikaans schip. Na hevig Amerikaans protest heeft China beloofd het wapen op passende wijze terug te zullen bezorgen.
Een Amerikaanse onderwaterdrone die gebruikt wordt om onderwatergegevens te verzamelen keerde terug naar het zeeoppervlak van de Zuid-Chinese zee klaar om opgepikt te worden door het schip de Bowditch. Een Chinese boot die uitgestuurd werd door de zeemacht was het schip te vlug af en negeerde de radiovraag van de Amerikaanse boot om het wapen terug te bezorgen. Washington protesteerde hierop krachtig tegen China tegen ‘ de onwettelijke in beslagname van het onbemande onderwatertuig dat zich bevond in internationale wateren aldus de Pentagon woordvoerder die er aan toevoegde dat het tuig werd aangestuurd door het Amerikaanse Navyschip Bowditch. Het Obama bestuur lanceerde een formeel proces en ook de verkozen president schreef via Twitter ‘dat China Amerikaans Navy-onderzoek steelt in internationale wateren, het uit het water haalt en het meeneemt naar China zonder precedent’. Eigenlijk schreef hij de taalfout ‘unpresidented’ (zonder president). Later twitterde hij daar nog aan toe ‘We zouden moeten zeggen dat ze de drone die ze stalen, mogen houden’. Van Amerikaanse zijde wordt nog geargumenteerd dat de Bowditch in internationale wateren voer op 50 zeemijl van de Filipijnse kust.
De woordvoerder van de Chinese defensie heeft uiteraard een andere visie. Hij zei dat het tuig in beslag genomen werd om te verhinderen dat het het schip in gevaar zou brengen. Hij bekritiseerde de Amerikaanse aanpak als niet aangepast, maar beloofde het tuig ‘op een passende wijze’ terug te bezorgen. Het ministerie bevestigde zijn tegenkanting tegen Amerikaanse verkenningsoperaties in wat het Chinese wateren noemt. De drone werd naar verluidt gebruikt om de zuurtegraad en de temperatuur van het water te meten. Het incident komt er een week nadat de gekozen Amerikaanse president Trump Taiwan wou gebruiken als pasmunt bij het afdwingen van Chinese toegevingen, iets waar China fel tegen gekant is omdat het afbreuk doet aan de een-China politiek. Volgens sommigen is het drone-incident een goed geregisseerd antwoord hierop. Duidelijk is dat beide zijden met elkaar communiceerden over deze zaak, maar van Chinese zijde wordt het Amerikaans dramatiseren ongepast bevonden. Trump adviseur en voormalig UN-ambassadeur Bolton bestempelt de Chinese werkwijze als een bewuste daad om de VS te vernederen en hij voegde er op Foxnews aan toe ‘Het is de culminatie van 8 jaar zwak Obama bestuur op wereldvlak.
Bronnen: FT, SCMP, People’s Daily