Vijf provincies langs de Yangtze rivier leiden onder de ergste droogte sinds meer dan 50 jaar. Dit zou ernstige economische gevolgen kunnen hebben. De droogte kan eventueel de inflatie doen oplopen en die is nu al hoger dan het maximum van 4% at de regering nastreeft.
De droogte treft vooral de provincies Hubei, Hunan, Jiangxi, Anhui and Jiangsu. Deze provincies zijn belangrijke producenten van rijst- en andere graangewassen. 35 miljoen mensen en 1 miljoen dieren hebben te weinig water, en 37.000km² (meer dan heel België) akkerland staat droog. De economische verliezen bedragen nu al 15 miljard yuan. Meren verschrompelen, en het Poyang meer, het tweede grootste zoetwaterreservoir in China, is zelfs totaal opgedroogd; er is dan ook grote schade voor vissers waarvan de boten gewoon aan de grond gelopen zijn. Shanghai kreeg sinds het begin van de waarnemingen nog nooit zo weinig regenval als dit jaar. In de getroffen streken stijgen de prijzen van groenten, rijst, vis- en schaaldieren snel en dit kan de nationale prijsindex beïnvloeden.
De drieklovendam, de grootste ter wereld, is al enige tijd bezig met het lozen van extra water om de droogte te verzachten, maar op 15 juni zal het peil gezakt zijn tot het minimum voor electriciteitsproductie en moet de lozing stoppen. Men kan maar hopen dat er tegen dan wat regen uit de hemel valt
De droogte heeft intussen al invloed op de productie van waterkrachtcentrales en draagt bij aan wat waarschijnlijk het ergste tekort aan electriciteit ooit wordt . In 20 provincies zijn al stroomonderbrekingen gebeurd. Men zou zelfs naar een tekort van 40 GW kunnen gaan (dat is meer dan de hele belgische productiecapaciteit). Intussen heeft de regering besloten de electriciteitsprijzen voor alle niet-huishoudelijk gebruik met zowat 3% te verhogen in 15 provincies. De prijs zal voortaan ongeveer 6 eurocent per kWh bedragen. Om de productie van electriciteit aan te wakkeren krijgen de producenten die stroom op het net zetten zelfs in 21 provincies een hogere prijs. De invloed van deze prijsverhoging zal het gemiddelde huishouden slechts onrechtstreeks voelen want de eigen electriciteitsrekening blijft voorlopig ongewijzigd.
Het goede nieuws in verband met de inflatie is dat de diverse regeringsmaatregelen tegen de snelle prijsstijgingen die woningen voor de gewone man onbetaalbaar maken, stilaan vruchten beginnen afwerpen. Er zijn zelfs experten die voorzien dat de woningprijs tegen het einde van het jaar met 10% zou kunnen dalen.