Het Chinese Ministerie van Handel heeft strengere sancties tegen Noord-Korea uitgevaardigd. De maatregel is een gevolg van een resolutie van de VN Veiligheidsraad uit maart die kernproeven en de lancering van raketten door Noord-Korea wil tegengaan. Het land testte in januari voor de vierde keer een atoombom (zelf verklaarde het dat het om een waterstofbom ging) en lanceerde in februari een langeafstandsraket.
Goud en zeldzame aardmetalen uit Noord-Korea mogen China niet meer binnen en de invoer van steenkool wordt verboden behalve voor enkele uitzonderingen. Brandstoffen die gebruikt worden in raketten mogen niet meer naar Noord-Korea uitgevoerd worden. Ook de uitvoer van vanadium en titaan, metalen die in speciale staalsoorten gebruikt worden, wordt beperkt.
Door de sancties treft China de Koreaanse mijnbouw, één van de weinige sectoren die de deviezen opbrengen waarvan Noord-Korea afhangt voor zijn militaire- en kernontwikkeling. Vorig jaar was Korea met 20 miljoen ton steenkool de derde grootste invoerder in China, na Australië en Indonesië.
Op de sancties zijn uitzonderingen mogelijk wanneer het gaat om “het welzijn van de mensen” , om “humanitaire noden” of om domeinen die geen band hebben met kernprogramma’s of raketten. Invoer van Mongoolse steenkool via de Koreaanse haven Rason blijft bijvoorbeeld wel toegelaten. Ook uitvoer van vliegtuigbenzine voor burgervliegtuigen die vanuit Korea naar andere landen vliegen blijft mogelijk.
China is gekant tegen het Noord-Koreaanse raket- en kernwapenprogramma. De Chinezen vinden dat dit argumenten aan Japan geeft om zelf grootschalig te herbewapenen en aan de VS om een grote vloot en een arsenaal kernwapens in de regio te houden en een regionaal rakettenschild op te stellen dat uiteindelijk tegen China zelf gericht is. In tegenstelling tot de VS die volledig op sancties inzet combineert China sancties met oproepen aan de VS en Noord-Korea om de onderhandelingen te hervatten. China waakt er ook over dat de sancties Noord-Korea niet echt op de knieën dwingen, omdat het rekening houdt met de langdurige vriendschap tussen beide landen en uit vrees voor chaos over de grens.
Reeds in 2006, 2009 en 2013 had de Veiligheidsraad sancties ingesteld. De nieuwe Chinese maatregelen zijn wel de strengste ooit.
Bronnen: China Daily, BBC
begrijpelijk dat China een sanctie invoerde, maar hopelijk geen culturele sanctie tegen noord Korea. want vele noord Koreaanse atleten krijgen hun training in China. zoal Ri Myong Sun tafel tennisser.