Dit en volgend jaar opent China het meeste hotels ter wereld: volgens Lodging Econometrics plant China deze twee jaren 1182 hotels te bouwen terwijl het cijfer in de gehele Europese Unie 754 bedraagt. Er dreigt wel een oververzadiging in de luxehotels, vergeleken met de meer budget- categorie.
Alle grote hotelketens overtreffen mekaar met plannen. Hilton dat momenteel 17 hotels in China heeft, plant 100 nieuwe binnen de 5 jaar. Mariott International wil zijn huidig aantal verdubbelen tot 90 tegen 2015. InterContinental Hotels Group is van plan zijn bedden in China acht maal vergroten op 20 jaar tijd. Specialisten kunnen het bestaande aantal hotels al niet bijhouden. Feit is dat de sector gedreven werd door evenementen als de Olympische Spelen in Peking, de Wereldexpo in Shanghai en de Aziatische Spelen in Kanton. Dit leidde tot een overcapaciteit in de vijfsterrenhotels, terwijl de tarieven in de andere segmenten ver onder de tarieven in Europa zitten. Eind vorig jaar waren 44 % van de 323.000 geplande kamers in het luxesegment en enkel 10 % betrof prijszuinige kamers aldus nog Lodging Econometrics. Volgens Kempinski baas Michael Hennsler betaal je in China 150 $ voor een kamer, terwijl dit in Europa drie tot vier maal meer is. Volgens baas Kevin Murphy van Asiawide Hospitality Solutions zit de sector in de tang. Wegens de stijgende kosten van de grond zou een budgethotel precies zeer groot moeten zijn, maar goedkope grote stroken grond zijn moeilijk vindbaar. Lokale overheden die geld halen uit een deal met een promotor, zien ook liever ketens die meer in het laatje brengen. Het is deze vicieuse cirkel die verklaart waarom de geplande bijkomende toch luxehotels zijn, terwijl juist het tegenovergestelde nodig is.
Budgethotels
Het aantal officieel geklassificeerde hotels in China groeide met 141 % op tien jaar tijd: van een goede 6000 tot 14520 vorig jaar. Deze hotels werden in de beginperiode nauwelijks bezocht door Chinezen; nu vormen de binnenlandse bezoekers de helft. Volgens de 67-jarige Rene Schmit die Kempinski leidde en nu baas is van de Beijing Tangramhotels heeft de groei van hotels in China zijn gelijke niet: China groeide tien maal zo snel als de sector in de Verenigde Staten. Zijn groep wil de komende 5 jaren 300 middenklasse hotels bouwen over geheel China. De sector van de budgethotels wordt wel gedomineerd door Chinese merken en deze kunnen profiteren van de 11% aangroei (in 2009) in het binnenlands toerisme Ook de Singaporese gebroeders Tan van de keten Days Inn plannen in China de komende jaren 500 middenklasse hotels te openen . Fosun International dat eigendom is van miljardair Guo Guangchan heeft zich voor 9,5 % ingekocht in ClubMed die vijf vakantieoorden in China wil openen tegen 2015. Chinese ketens die in Europa investeren zijn er nauwelijks, maar de behoefte is er wel. Chinese toeristen die Europa bezoeken, blijven momenteel ’s ochtends op hun honger doordat de Europese hotels de behoeften van een Chinees ontbijt niet kennen, laat staan het aanbieden. Na het schrijven van dit artikel vernemen we dat de Chinese NHA-groep voor 610 miljoen $ 20 % heeft genomen van de Spaanse NH-Hotels.
Bron China Daily