Economische zone langs de Jangtse ook ecologisch

Sinds premier Li Keqiang meer dan 3 jaar geleden opriep tot het uitbouwen van een economische zone langs de Jangtse-rivier werd veel vooruitgang gemaakt. Duizenden vervuilende fabrieken gingen dicht en het vissen werd verboden in natuurgebieden. In de toekomst wil de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie dat bij de economische ontwikkeling niet enkel hightech en innovatie wordt benadrukt, maar vooral dat dit gebeurt met respect voor het milieu.

Drie jaar geleden zat Xi Jinping een vergadering voor over de economische zone langs de Jangtse en dit luidde een nieuw kapittel in voor het behoud van de rivier en een gecoördineerde ontwikkeling die geleid wordt door innovatie. Vorig jaar preciseerde Xi nog dat het de bedoeling is tot een ‘gouden’ economische zone te komen met een mooi milieu, vlotter transport, een meer gecoördineerde economie, een beter geïntegreerde markt en meer wetenschappelijke mechanismen. De strategie wil een einde aan de ongecontroleerde exploitatie van hulpbronnen en heeft tot doel de harmonie tussen mens en natuur te herstellen, aldus directeur Wu Chuanqing van het Regional economic integration center bij de Wuhan University.

De economische zone langs de Jangtse strekt zich uit over meer dan twee miljoen km² doorheen 11 provincies. De voorbije decennia zorgde de Jangtse voor de watervoorziening en stimuleerde de industriële ontwikkeling. De oevers van de rivieren waren bezaaid met staal en petrochemische fabrieken die hun voordeel deden met goedkoop transport via het water. Statistieken wijzen echter uit dat in 2016 35 miljard ton afvalwater in de rivier geloodst werd of 46% van het Chinese totaal. De vervuiling bereikte een gevaarlijk hoogtepunt en op de oevers verminderden de natuurgebieden.In de rivier daalde de waterkwaliteit en de vis verdween. De toestand maakte een alomvattende oplossing nodig.

Tijdens de voorbije drie jaren werden tientallen nieuwe reglementen van kracht en een nieuwe politiek doorgevoerd. Meer dan 1254 onwettelijke werven werden ontmanteld. Bootrestaurants gingen dicht. Sinds 2017 werd het vissen verboden in alle 332 natuurgebieden langs de rivier. Nieuwe vissen werden geïnjecteerd. Vele vissers veranderden van baan.

Provincies

Toestand te Chongqing

De provincie Jiangsu sloot de afgelopen drie jaar 6000 chemische bedrijven. Chongqing is van plan tegen 2020 alle verouderde fabrieken van langs de rivier weg te halen. De stad Yichang in Hubei verwijdert alle chemische bedrijven binnen een straal van 1 km langs de rivier. Viceburgemeester Li Xiuwu van Hangshi vindt de groei van het milieubewustzijn het meest frappant. Shanghai, Jiangsu, en Zhejiang stemmen hun gegevens over vervuiling en over het riviertransport op elkaar af en bundelen de middelen voor ondernemerschap. De provincies aan de bovenstroom hebben van hun kant speciale fondsen om het milieubehoud te financieren.

Het is de  Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie die de ontwikkeling van vijf sectoren langs de rivier zal coördineren: elektronica en informatie, geavanceerd maakwerk, auto’s, elektronische toestellen en kledij. Voorts staan diverse interprovinciale infrastructuurprojecten op stapel. 4 miljard yuan zal besteed worden om dijken te bouwen en grotere vrachtschepen toe te laten tussen Anqing en Wuhan, 386 km stroomopwaarts. De diepte van het water die nu 4,5 meter bedraagt zal verhoogd worden tot 6 meter zodat schepen van 10.000 ton er kunnen varen.

Nieuwe sectoren

Yichang sluit chemische fabrieken langs de rivier

De stad Suzhou heeft de voorbije 10 jaar 3060 zware vervuilers gesloten. De stad Zhuzhou die voordien een basis van smelterijen was, heeft zich gerelanceerd in spoorvervoer, auto- en luchtvaart industrie. Differentiatie tussen de verschillende provincies vermindert de onderlinge concurrentie.

Shanghai heeft auto’s, elektronica, luchtvaart en geneesmiddelen ontwikkeld. Wuhan focust op IT, gezondheid en slim maakwerk. Chongqing beoogt nieuwe energie, AI, en het vervaardigen van chips. In de provincies aan de bovenstroom waar het milieu meer kwetsbaar is, vormen landbouw en toerisme de prioriteiten. Kortom het is de bedoeling om de economische ontwikkeling gepaard te laten gaan met milieubehoud.

Bron: Xinhua

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *