The Story of China’s Reform and Opening-Up (2018) is een vijfdelige documentaire serie geregisseerd door Michael Wood, een Brits historicus. China Daily en CGTN besteden er aandacht aan.
The Story… werd uitgezonden op de BBC en werd een hit op het Chinese videoplatform Tencent. Elke aflevering duurt iets minder dan 15 minuten.
Op zoek naar de sleutel van het succes
De episodes gaan over de geschiedenis van de politiek van hervorming en openstelling, de deelname van China aan de globalisering, zijn wetenschappelijke en technologische ontwikkeling, de milieu-uitdagingen en de toekomst van China. Michael Wood, de documentairemaker die veel voor de BBC werkt, en een eigen mediabedrijf heeft, interviewde 40 mensen in het Verenigd Koninkrijk, de VS en China. Hij vroeg wat volgens hen het geheim is van China’s succes in de afgelopen 40 jaar. Bij vele Chinezen zijn de reportages populair omdat ze de snelle en enorme veranderingen in China laten zien op een onbevooroordeelde manier waaruit respect blijkt. De films zijn vertoond op de Tencent video-app in China. Fragmenten van een minuut kwamen op TikTok, en ze werden daar meteen meer dan 100 miljoen keer bekeken. Bekijk de eerste aflevering van The Story of China’s Reform and Opening-Up via deze link op Youtube en de tweede aflevering ‘China goes global’, via deze link naar een artikel op China Daily over de serie.
Groot publiek
Michael Wood is sinds kort ook voorzitter van SACU, de Society for Anglo-Chinese Understanding, die net zoals de Vereniging België China een vriendschapsorganisatie met het Chinese volk is. Hij is hoogleraar openbare geschiedenis aan de Universiteit van Manchester, historicus en televisiedocumentairemaker. Zijn boeken en programma’s over de Britse geschiedenis, over India en over China zijn al vele jaren hits bij een groot publiek in de Angelsaksische wereld en in China. Een beschrijving van zijn loopbaan en werk vind je op de website van SACU.
8e eeuwse dichter voor onze tijd
Michael Wood heeft nog meer televisieseries gemaakt die de aandacht vragen en verdienen. Bijvoorbeeld een reeks over de geschiedenis van China, The Story of China (2016) en een over Du Fu: China’s Greatest Poet (2019) Een interview met de professor over de productie en ontvangst van de geschiedenisserie en enkele afleveringen zijn te zien op Youtube. Op CGTN vertelt Wood waarom zijn serie over de dichter Du Fu (712 – 770) bij de Chinezen, en vooral jongeren, zo goed ontvangen is, bijvoorbeeld op Bilibili, een Chinees antwoord op Youtube. Hij laat onder andere zien wat hij zelf ondervonden heeft tijdens het filmen en interviewen: hoe belangrijke en geliefd deze dichter (groot tijdens de Tangdynastie, tot 907) ook vandaag in het moderne China is.
Vooruitgang? Dialogeren en bruggen bouwen
Zelfverzekerd legt hij ook uit dat hij ervan overtuigd is dat deze programma’s en zijn andere films (en boeken) westerlingen veel nieuwe dingen kunnen leren over China. Zo breng je gewapend met kennis en een aansprekend verhaal verschillende mensen en culturen nader tot elkaar. Misschien bezit iemand als Wood het geheim van hoe je iets kunt doen tegen vooringenomenheid tegen China en ‘verdraaide feiten’ over dat land. Hij eindigt het interview met de volgende woorden: ‘ik ben er vast van overtuigd dat we de weg van de dialoog moeten kiezen en dat het bouwen van bruggen echt belangrijk is, want hoe meer je een andere cultuur demoniseert en hoe meer vijandigheid je er tegenover plaatst, hoe gevaarlijker de dingen zijn. Die kant moet het gewoon niet opgaan’.
Bronnen: China Daily, sacu.org, CGTN
heb zijn boek over India gelezen en in een algemeen werk over oude beschavingen viel mij het stuk op over precolombiaanse beschavingen (waarover ik toch een beetje kan volgen). Valt op dat het én bevattelijk én open minded en sterk gedocumenteerd. Dus kijk al uit naar alles over China. eddy decreton