China viert één mei, de internationale dag van de arbeid, met vier vrije dagen.
Het is een gelegenheid voor uitstapjes of reizen, maar er zijn ook politieke verklaringen en zelfs stakingsacties.
President Xi Jjinping schreef een brief aan modelarbeiders die een beurs kregen voor de Chinese Universiteit voor Arbeidsrelaties. Die universiteit heeft sinds 1992 een bachelor programma voor modelarbeiders.
Xi groet de Chinese arbeiders voor hun feestdag en wenst de modelarbeiders proficiat met hun resultaten. Zijn belangrijkste boodschap voor hen: alleen door hard werken kan China een nieuw tijdperk binnen treden. Hij roept hen op door hun passie, motivatie en volharding anderen te inspireren om zich eerlijk en volledig in te zetten.
70 jaar ‘Eén-mei-slogans’
Dit jaar heeft één mei een extra betekenis. Het is 70 jaar gelden dat de Communistische partij (CPC) de ‘Eén-mei-slogans’ lanceerde. Dat gebeurde in 1948, in volle burgeroorlog met de Guomindang. De CPC riep alle niet-communistische partijen en ook mensen zonder partijkaart op om front te vormen onder haar leiding. Samen zouden ze een ‘politieke raadgevende conferentie’ bijeenroepen, die een democratische coalitieregering zou installeren.
De slogans waren een belangrijke strategie om het dictatoriale regime van Tchang Kaishek’s Guomindang politiek te isoleren en uiteindelijk in 1949 militair te verslaan. Een achttal partijen ging in op de oproep van de CPC en kwam op voor een ‘nieuwe democratie’ geleid door de CPC.
In september 1949 werd in het inmiddels op de Guomindang veroverde Beijing de eerste bijeenkomst gehouden van de ‘politieke raadgevende conferentie’. De conferentie besloot op 1 oktober de Volksrepubliek uit te roepen. Ze zou dan verder de grondwet uitwerken die in 1951 van kracht werd. De conferentie werd een permanente structuur die vandaag nog bestaat als Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC) en fungeert als een soort van senaat.
Vandaag nog belangrijk
De ‘Eén-mei-slogans‘ werden op 28 april herdacht op een bijeenkomst voorgezeten door Wang Yang, een lid van de zevenkoppige CPC-leiding en huidig voorzitter van de CPPCC. De toespraken gingen minder over de historische rol van de CPPCC bij het veroveren van de macht dan over haar huidige rol.
De communistische partij ziet de CPPCC als de beste organisatievorm waarin communisten met andere partijen en partijloze burgers samenwerken. Dat kan maar omdat er een gezamenlijk doel is. Daardoor is de CPPCC geen broeinest van oppositie maar een orgaan met raadgevers en partners. Doordat de leiding van de CPC vast ligt, is er geen concurrentie of obstructie om een machtswissel uit te lokken. Maar de andere partijen zorgen wel voor een controle die belangrijk is wanneer één partij voortdurend de macht uitoefent.
Populaire toeristische bestemmingen
Op het meer populaire vlak worden gedurende deze verlofperiode 149 miljoen binnenlandse toeristische reizen verwacht. Daarbij zal naar schatting 13,9 miljard yuan uitgegeven worden (gemiddeld ongeveer 10 yuan of 1,3 euro per inwoner). De populairste toeristische bestemmingen zijn Beijing, de badsteden Qinhuangdao, Dalian en Sanya (Hainan), de noordelijke ‘Russische’ stad Harbin, Shanghai en Hangzhou.
Chinezen die nu naar het buitenland reizen kiezen voor Singapore, Thailand en Maleisië. Op afstand volgen Canada, de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk en Rusland.
Protest en staking
De regeringskrant Global Times maakt melding van protesten en stakingen van kraanmannen verspreid over China. Ze eisen hoger loon en een achturendag.
Kraanmannen moeten op werven in Chengdu 24H stand-bye zijn, voor een loon van slechts 4.000 yuan (520 euro) per maand; bovendien leven ze in containers op de werf. Volgens een actievoerder in die stad zijn er daar 10.000 deelnemers aan de actie. In Anji in de provincie Zhejiang voeren 20-30 kraanmannen actie. Op het internet staan ook foto’s van actievoerders in Shijiazhuang (Hebei), Zhumadian (Henan) Yuncheng (Shanxi) en de provincie Jiangxi.
Dit jaar is de overkoepelende Chinese vakbondsfederatie All-China Federation of Trade Unions een promotiecampagne begonnen om meer leden te werven bij vrachtwagenchauffeurs,koeriers, verpleegsters en veiligheidspersoneel. In deze categorieën zitten veel migranten. ACFTU heeft 303 miljoen leden, waarvan 140 miljoen migranten.
Bronnen: Xinhua, People’s Daily, Global Times