De lockdown in Shanghai is op 1 juni na twee maanden opgeheven. Het normale leven hervat, de stadsbewoners kijken vooruit naar de toekomst.
Voor 22,5 miljoen personen die in coronavrije zones leven zijn alle beperkingen op verplaatsingen afgeschaft. Bijna alle bedrijven mogen terug openen. Dinsdag kende Shanghai nog 15 besmettingen, allemaal bij mensen die al in quarantaine zaten. Op 13 april was er een piek met bijna 28.000 positieve gevallen.
Toch blijven er nog maatregelen overeind. Zoals de vereiste van een recente negatieve test om sommige plaatsen te betreden, en beperking van de capaciteit in sommige handelszaken. Op veel plaatsen is het dragen van mondmaskers nog verplicht.
Het grootste noodhospitaal, met 50.000 bedden, werd gesloten. In totaal werden daar 174.000 patiënten verzorgd. Er blijven nu nog drie kleinere noodhospitalen open, met een capaciteit van 20.000 bedden. Op de piek van de uitbraak waren er 300.000 bedden in 120 noodhospitalen.
Eindelijk uit de bubbel
Veel mensen die twee maanden in een gesloten bubbel op het werk geleefd hebben, keren eindelijk naar huis terug. Een voorbeeld is dierenarts Yu Zhe die de hele tijd in haar praktijk alleen de zorg droeg voor 20 honden uit de buurt. Zij kan nu zelf wel terug naar huis, maar de werkdruk ligt nu ongewoon hoog want alle klanten willen snel een afspraak.
Taxichauffeur Zhang leefde met drie collega’s twee maanden samen in één appartement. De eerste maand overleefden ze op instant noedels aangezien ze geen kookgerei hadden. Woensdag om 7 uur s’ morgens maakte hij zijn eerste rit.
Volkswagen vroeg sommige personeelsleden autobezitters in hun buurt te gaan helpen bij het opstarten van hun auto. Na twee maanden stilstand zijn batterijen soms leeggelopen.
Woensdag liepen de straten vol volk. Vooral populaire plaatsen zoals de Bund waren erg druk. Het deelfietsbedrijf Meituan noteerde vijf keer meer trips dan een week eerder.
In sommige wijken heerste feeststemming. Zo waren er plaatsen waar collectief haar geknipt werd. Vlak voor het einde van de lockdown picknickten er al inwoners in de parken en reden kinderen fiets op straten zonder auto’s. Ook de dansende of taiqi oefenende senioren kwamen voor het eerst sinds lang weer naar buiten. In de Franse concessie werden om middernacht groepjes gespot die op straat champagne dronken.
Shanghai Disneyland is nog niet open, maar organiseerde wel een lichtshow om het einde van de lockdown te vieren.
Openbaar leven herneemt
Om middernacht dinsdagavond openden alle tunnels en bruggen tussen de twee oevers van de Pu-rivier. Alle wegversperringen tussen wijken werden weggenomen. Overal claxonneerden de auto’s en de klok op het Douanekantoor van de Bund werd geluid.
Het openbaar vervoer – bussen, metro, overzetboten- hervatte op volle capaciteit. Tegen 11 huur in de voormiddag telde de metro al 913.000 passagiers. Taxi’s en deelauto’s hervatten de dienst.
Tijdens de uren van de ochtendspits bedroeg het aantal voertuigen op de baan 60% van voor de lockdown. Aan de benzinestations ontstonden files.
Ook handelszaken heropenen. Restaurants mogen voorlopig alleen meeneemmaaltijden serveren. Een typisch restaurant verkocht woensdag de helft van het aantal maaltijden van voor de pandemie.
In de BFC shopping mall was 96% van de winkels geopend. In de kantoren van de mall hebben 2.000 werknemers van 110 bedrijven het werk hervat. Dat is 90% van het totaal.
Stadsbestuur dankt bevolking
Het Partijcomité van Shanghai en het stadsbestuur hebben in een brief de bevolking bedankt. ‘Na al deze onvergetelijke dagen waarin onze metropool op een nooit geziene manier verlamd werd, heeft Shanghai een belangrijke mijlpaal bereikt in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.’ De brief stelt als volgende taken het economisch herstel en het consolideren van de zo moeizaam verworven resultaten tegen corona. ‘ Met haar karakteristieke eigenschappen zoals openheid, innovatie en inclusiviteit zal de stad streven naar een sterkere, veiligere en meer attractieve omgeving voor de ontwikkeling van individuen en bedrijven, en mensen meer redenen geven om vertrouwen te hebben, in de stad te blijven en te houden van Shanghai’. Dat laatste is een echo van de beweringen in buitenlandse media dat sommige groepen – buitenlandse experts, interne migranten- massaal zouden willen wegtrekken uit Shanghai.
Twee verschillende benaderingen
Er zijn tijdens de lockdown ook mistoestanden opgedoken.
De Chinese overheid wijst erop dat inbreuken op de individuele rechten door buitenlandse media uitvergroot worden om de gezondheidsstrategie van China te kunnen aanvallen. Maar de verschillende overheden zullen zeker lessen trekken uit wat gewerkt heeft en wat niet gewerkt heeft in Shanghai. Epidemiologen voorzien dat andere lokale overheden met de ervaring van Shanghai een beter evenwicht zullen kunnen zoeken bij de aanpak van corona-uitbraken.
Er wordt intussen ook iets konkreet gedaan aan wantoestanden. Het nationale comité van het ‘Joint Prevention and Control Mechanism’ vaardigde deze week regels uit om een aantal maatregelen van Shanghai te te verbieden of te verbeteren. Een voorbeeld daarvan is het zenden van teams die in de huizen binnendringen om ze te ontsmetten. Het comité spreekt van ‘niet-standaard en brutaal optreden’.
De buitenlandse media blijven tussen de vreugde van de heropening toch kritiek spuien op het gevolgde beleid. Reuters heeft het over twee maanden frustratie, wanhoop en economische verliezen en over de economische verliezen.
Deze media benadrukken ook de ontevredenheid van de bevolking over de zwakke voedselbevoorrading en de verzwakte gezondheidszorg tijdens de lockdown. Ook de gedwongen quarantaines op gecentraliseerde plaatsen krijgen kritiek. Er zouden protesten geweest zijn met potten en pannen en ook op de sociale media klonken dissidente stemmen. Reuters citeert een professor van de prestigieuze Fudan universiteit die vraagt dat het stadsbestuur zich publiek verontschuldigt.
Bronnen: China Daily, Morning Star, Reuters