De meerderheid van de mensen die in China’s grote steden wonen, voelen zich eenzaam en overbelast. Dit blijkt uit een recente enquête van Fashion Health Magazine.
Van de 69.000 ondervraagde personen zei 90 % dat ze zich in de grote steden eenzaam voelen. Bijna de helft, waarvan de meesten uit Shanghai, Beijing en Shenzhen, zei ongelukkig te zijn met de huidige leefomstandigheden, terwijl nog eens 20 % “extreem ontevreden” is. Geld was eveneens een grote bron van ontevredenheid. Bijna 50 % antwoordde niet genoeg te verdienen. Verder zei 20 % heel erg ontevreden te zijn met het inkomen, terwijl slechts 3 %genoeg geld verdient.
Van de respondenten heeft 70 % te maken met financiële problemen en meer dan de helft noemde de hypotheek als grootste last. Economische factoren zijn de grootste bron van spanning bij 40 % van de antwoorders, terwijl 35 % zei dat het werk de grootste bron van stress is. Ook stelde 35 % dat problemen in de relatie het meest zorgen baarde. Meer dan 35 % zei dat het hectische leven slaapproblemen veroorzaakt en 75 % gaf toe niet te weten hoe met frustraties om te gaan. Bij het ondergaan van plotse druk doet 55 % een dutje; 25 % vraagt raad aan vrienden of familie en 22 % trekt er even tussenuit.
Volgens Peng Kaiping, het hoofd van de afdeling Psychologie van de universiteit van Tsinghua, geven
de resultaten van het onderzoek de realiteit van het leven in het hedendaagse China weer. “China is een postindustriële samenleving geworden toen het BBP per capita 3000 USD bereikte. En in een postindustriële samenleving hebben mensen de neiging om zich onder druk en eenzaam te voelen”, zei hij.
China Daily brengt daarnaast het verhaal van de 38 miljoen migrantenkinderen die op het platteland bij grootouders alleen achterblijven omdat hun ouders beiden gaan werken zijn. Het aantal van deze kinderen verdubbelde sedert 2000.
Bron: Radio86