Eerste fase uitbouw Pakistaanse haven Gwadar dit jaar klaar

De eerste fase van de Gwadar diepzeehaven en de speciale zone zal nog dit jaar voortijdig klaar zijn. De haven wordt in 4 fasen uitgebouwd tot een regionale hub. Ook sociale initiatieven worden gepland.

Haven Gwadar


De diepzeehaven van Gwadar in Pakistan is het eindpunt van de economische corridor die uit Kashgar komt en door geheel Pakistan loopt. De Chinese bouwheer investeert te Gwadar in totaal voor 1,25 miljard dollar. Dit bedrag omvat zowel de uitbouw van de haven die voor 43 jaar aan China verpacht werd als van de speciale economische zone. Adjunct algemeen manager Hu Yaozong van Gwadar Free Zone Company vertelde Xinhua dat 60% van de eerste bouwfase voor de speciale zone waarin China 248 miljoen dollar investeert, nog eind dit jaar klaar zal zijn. Dit is een jaar vroeger dan verwacht. De speciale zone vormt een belangrijke stap om van de Gwadarhaven een regionale hub te maken die niet enkel ten goede komt aan Zuid-Azië, maar ook de landen van het Midden-Oosten en Centraal-Azië.

Inhoud

Stad Gwadar


De speciale zone die 923 ha groot is, zal ontwikkeld worden in vier fasen. Ze werd ontworpen om voordeel te halen uit de rijke visserij en de grondstoffen. Zo kan bijhorende nijverheid ontwikkeld worden voor de buitenlandse markt en lichte nijverheid voor de binnenlandse. Het plan voor de lichte nijverheid omvat een groot winkelcomplex dat lijkt op de vermaarde markt te Yiwu. Volgens Hu is de eerste investeringsronde praktisch beëindigd met projecten als visserij en elektrische motoren evenals met een bedrijvencentrum. De tweede fase van de speciale zone bevat de bouw van een fabriek van roestvrij staal. Ze zal de lokale bevolking een aanzienlijk aantal banen  opleveren. Binnenkort zal ook een school voor opleiding afgewerkt zijn.
Algemeen directeur Munir Ahmad Jan van de Gwadar Port Authority koestert hooggestemde verwachtingen. Buitenlandse investeerders blijken eveneens geïnteresseerd in de mogelijkheden. De Pakistaanse regering heeft beslist dat in de zone gedurende 23 jaar geen belastingen moeten worden betaald. Binnenlandse vastgoedbedrijven kochten er grond nu deze nog niet prijzig was.

Ook sociaal

Overigens is de ontwikkeling van de Gwadarhaven niet enkel een economisch, maar ook een sociaal initiatief. Er komt een medisch centrum waarvan de organisatie en medische behandelingen eerst uitgevoerd gaan worden door Chinese medische teams. Later zal het geleidelijk overgedragen worden aan Pakistanen. Vorig jaar werd een Chinese basisschool geopend in Gwadar die volgens planning 150 leerlingen zou tellen. Uiteindelijk werden het er 300. De lokale bevolking gelooft immers dat de school betere leraars en infrastructuur biedt. Verwacht wordt dat wanneer de haven in 2030 volledig afgewerkt zal zijn, dat ze dan werk zou bieden aan een miljoen personen, meestal lokale arbeidskrachten.
Bronnen: China Daily, en.ce.cn

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *