Eerste hyperloop gepland in Tongren

‘s Werelds eerste hyperloop wordt gebouwd tussen de stad Tongren in Guizhou en de luchthaven. Daartoe werd een joint-venture opgericht tussen de lokale overheid en het VS-bedrijf Hyperloop Transportation Technologies Inc.

Het idee van een hyperloop dateert uit 2013 toen Tesla-baas Elon Musk het idee lanceerde. Het komt neer op een shuttle die door een vacuümbuis loopt waardoor een bijna supersonische snelheid mogelijk is met weinig weerstand. Vorige donderdag tekende Hyperloop Transportation TeHchnologies uit de VS een contract met de Tongren Transport, Tourism and Investment Group om er in twee fasen een hyperloop te bouwen. In de eerste fase wordt de stad Tongren verbonden met de Tongren Fenghuang Airport die zich 10 km ver bevindt. De kosten hiervoor bedragen 2 miljard yuan of 295 miljoen dollar. Tijdens de tweede fase zal het project doorgetrokken worden tot de Fanjing berg 50 km van de stad en daarvoor bedraagt de investering 10 miljard yuan.
De stad Tongren heeft voor haar helft in de joint-venture een partnerschap gesloten met China Railway Fifth Survey and Design Institute Group en met China Railway Maglev Transportation Investment & Construction. Het Amerikaanse Hyperloop heeft de overige 50%. CEO Dirk Ahlborn is overtuigd dat de samenwerking zal bewijzen dat het nieuwe transportsysteem een werkbaar plan zal blijken. Toch zijn er nog technische problemen die nog opgelost moeten worden.

Kritiek

Het lokale bestuur van Tongren heeft volgens The paper geantwoord op lokale kritiek dat het project een prestigeproject is dat de lokale financiën zal hypothekeren. De stad Tongren uit het afgelegen Guizhou bevindt zich midden in een karstgebied. Het bnp/hoofd bedroeg vorig jaar maar 30.722 yuan, terwijl het nationaal gemiddelde 59.660 yuan bedraagt.
Het bestuur antwoordt dat de kosten gelijk zullen worden gedragen door de twee partners en dat de kosten per km lager uitvallen dan deze van de supersnelle trein. ‘Precies omdat onze economie onvoldoende ontwikkeld is moeten we innovatieve sectoren aanmoedigen’ aldus onderdirecteur Zhou Fuzong van het Committee of Industry and Information Technology of Tongren.  Hij ontkent ook dat het project de lokale financiën zou bezwaren en benadrukt dat alle intellectuele rechten van het project eigendom zijn van de joint-venture. Overigens heeft China al 3 instellingen die onderzoek verrichten naar treinen die door vacuüm tunnels rijden.
Bronnen: Global Times, China Daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *