Eerste raket met bevoorrading naar ruimte

China heeft donderdagavond zijn eerste raket met vracht de ruimte ingestuurd. De raket zal 3 maal gekoppeld worden aan het ruimtelab en dit van nieuwe brandstof voorzien. Tegelijkertijd wordt hier een belangrijke stap gezet naar een permanent ruimtestation.

Simulatie koppeling


Het was donderdagavond dat vanuit het Wenchang Space Launch Center in Zuid Hainan de vrachtsatelliet Tianzhou-1 bovenop de draagraket Long March-7 Y2 met succes de ruimte instuurde. De raket brengt brandstof en andere vracht naar het Tiangong-2 ruimtelab. Zonder bevoorrading zou het ruimtelab het ontbreken aan elektriciteit en andere benodigdheden. Hoofdontwerper van de bevoorradingsraket Bai Mingsheng legt uit dat Tianzhou-1 tot doel heeft in de ruimte bij te tanken. Daarnaast zal het verschillende technologieën uittesten die het mogelijk maken een ruimtestation te bouwen. Naar verluidt zullen er ook testen op afstand uitgevoerd worden met stamcellen.

Bijtanken

De lancering van Tianzhou 1


Tianzhou-1 is groter en zwaarder dan het ruimtelab. Het woog bij de lancering 13,5 ton en kan maximum 6 ton vracht bevatten.  Het ruimtelab zelf weegt 8,6  ton. Tianzhou zal drie koppelingen maken met de Tiangong-2. De eerste koppeling gebeurde zaterdagmorgen onze tijd. De tweede volgt binnen 2 maanden. De derde is een snelkoppeling die zes uur zal duren. Gedurende de koppeling zal de ingewikkelde bijtanking gerealiseerd worden. Deze bijtankingsprocedure omvat 29 stappen en duurt normaal verschillende dagen.
Vice-hoofdontwerper Huang Weifen van het Astronaut Center of China legt uit dat de bevoorrading van de Tianzhou-1 goederen betreft die de basisbehoeften bevatten voor 3 astronauten gedurende 30 dagen in de ruimte. Daarbij behoren drinkwater, zuurstoflessen en stikstofflessen. Aan boord zijn verder installaties voor het testen van micro-organismen en sensoren om gegevens te verzamelen. Deze gegevens zijn nuttig om materiaal een volgende keer naar het toekomstig ruimtestation te sturen. De Tianzhou-1 zal zes maanden in de ruimte blijven cirkelen.

Ruimte programma

Het was in 1992 dat China een bemand ruimtevaartprogramma in 3 stappen goedkeurde. De eerste stap om een astronaut de ruimte in te sturen en terug te brengen, werd door Yang Liwei gerealiseerd in 2013. De tweede stap hield geavanceerde ruimtetechnieken in zoals koppeling en activiteiten buiten de cabine. De laatste stap is de werking van een permanent bemand ruimtestation.
De Chinese wetenschappers zijn van plan de kernmodule van China’s eerste permanent ruimtestation rond 2018 te lanceren en dit gevolgd door twee experimentele modules. Het ruimtestation zal in de primaire fase samengesteld zijn uit drie modules: de kernmodule en twee experimenterende modules. Elke module zal meer dan 20 ton wegen. De 3 zullen de vorm van een T aannemen met de kernmodule in het midden. Het ruimtestation zal maximaal gekoppeld kunnen worden aan tezelfdertijd een bijkomende vrachtraket en aan een raket met twee kosmonauten.
Totnutoe heeft China 11 keer een Shenzhou-raket de ruimte ingestuurd. Daarbij brachten zes bemande vluchten elf astronauten in de ruimte. Dit jaar zal ook worden geprobeerd om een maansonde te sturen die terugkeert met maanmonsters.
Bron: Peoples Daily, SCMP, Science et  Avenir

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *