De politie heeft maandag de laatste barricades en tentjes van de actievoerders in Hongkong opgeruimd. Hierdoor komt er een einde aan ruim twee maanden van straatprotest. De vraag is hoe het nu verder zal gaan met de politieke eisen van de actievoerders waarvan er (voorlopig?) geen ingewilligd zijn.
De ontruiming van de protestsites op Causeway Bay maandag en van de buurt rond de regeringsgebouwen Admiralty vrijdag is kalm verlopen. Verschillende organisaties hadden al opgeroepen om het straatprotest stop te zetten. Ongeveer 250 actievoerders weigerden het gerechtelijk bevel om de plaats te ontruimen op te volgen en lieten zich wegens burgerlijke ongehoorzaamheid oppakken.
Met deze ontruiming komt er voorlopig een einde aan het straatprotest. Gedurende meer dan twee maanden werden drukke plaatsen in Hongkong bezet. Aan de centrale eis van het protest, geen voorafgaande selectie van kandidaten door een comité van 1.200 voor een algemene verkiezing van de Chief Executive in 2017, is niet tegemoet gekomen.
In de voorbije dagen en weken, terwijl de steun van de bevolking voor radicale acties verder afbrokkelde, hebben de verschillende protestbewegingen één na één opgeroepen om het protest op een andere manier verder te zetten.
Reacties
Chief Executive Leung verklaarde de protestbeweging beëindigd. Het is de vraag of hij gelijk krijgt. Occupy Central wil zich tot een brede politieke beweging omvormen om verder voor zijn eis te ijveren. En bij de studenten die zich als de meest radicale ontevredenen ontpopten, zal de rust ook niet zomaar weerkomen. De oppositiepartijen die het protest steunden omdat ze kritisch tegenover Beijing staan, zullen ongetwijfeld proberen van het elan te profiteren.
De centrale regering in Beijing die zich niet openlijk met het protest bemoeid heeft, is ongetwijfeld toch geschrokken van de onverwachte felheid ervan. Dat er in Beijing al duchtig nagedacht wordt over de grond van het huidige protest en wat er moet gebeuren om de jongeren van Hongkong terug te winnen blijkt uit uitspraken op een recente conferentie van de denktank “Chinese Association of Hong Kong and Macau Studies”. De vicevoorzitter van de commissie Justitie in het Nationaal Volkscongres Zhang Rongshun zei er dat Hongkong meer klaarheid nodig heeft over het principe “Een land, twee systemen”. Hij vindt dat een meer concreet ontwikkelingsdoel nagestreefd moet worden bij deze formule, want nu bestaat er geen consensus op het terrein. Volgens denktank vicevoorzitter Lau Siu-kai zijn de betrekkingen tussen Hongkong en Beijing wat aangetast omdat Beijing vindt dat het protest aangewakkerd wordt door buitenlandse krachten. Voorzitter Chen Zuo’er die voorheen onderdirecteur was bij de afdeling Hong Kong and Macau Affairs van de regering, meent van zijn kant dat de stad zou moeten leren van de protesten. Daarmee bedoelt hij dat Hongkong zou moeten nadenken over welke rol het kan spelen in de bescherming van de soevereiniteit en de belangen van China. Vage en vrome formules, die toch aantonen dat ook voor Beijing met het opbreken van de laatste tentjes het hoofdstuk niet afgesloten is.
Bronnen: SCMP, China Daily