De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen heeft een plan voor de wijziging van de elektriciteitstarieven voor commentaar door het publiek bekendgemaakt. Bedoeling is door hogere prijzen het verbuik te beperken en het leefmilieu te beschermen. Tegelijk moet de meerderheid van de bevolking beschermd worden tegen grote prijsverhogingen.
De oplossing is een systeem waarbij de prijs verhoogt naargelang men meer verbruikt. Gezinnen met normaal verbruik (80 % van de gezinnen) behouden de bestaande prijs of betalen 0,12 eurocent per kWh meer. Voor een hoger verbruik (15 à 20% van de gezinnen naargelang de gekozen drempel) betaalt men 0.6 eurocent extra voor alles boven het normaal plafond. De overblijvende maximum 5 % van de gezinnen met een verbruik van meer dan de nog te bepalen drempel van 2500 of 3200 kWh per jaar, zal zijn prijs met minstens 2,4 eurocent/kWh zien stijgen. De gemiddelde prijs van huishoudelijke elektriciteit bedraagt nu 6 eurocent per kWh. Men zal nu wachten op de reacties van het publiek om later op het jaar een prijsstructuur vast te leggen. De prijs voor niet-huishoudelijk verbruik was in november 2009 al met 3,5 eurocent per kWh gestegen.
De regering wil de elektriciteitsprijzen niet te brutaal verhogen om de inflatie, die nu 3,5% bedraagt, niet te laten ontsporen. Het solliciteren van de publieke opinie over dit soort plannen maakt deel uit van de inspanningen om meer directe democratie in te voeren.
Opvallend is dat de prijzenstructuur in China juist het omgekeerde is van bij ons. Hoe meer je verbruikt, hoe duurder. De gezinnen betalen minder dan de landbouwsector, die op zijn beurt minder betaalt dan de industrie en de handel betaalt de hoogste tarieven. Grote bedrijven hebben op die manier het meeste belang bij grote energiebesparingen. Bij ons betaalt een gezin 50 à 100% meer dan een industriële onderneming.
Bron: Xinhua