Energieplannen 2021-2025 bekend

De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie en het Energiebestuur hebben de  doelstellingen van de energiepolitiek tussen 2021 en 2025 bekend gemaakt. De klemtoon ligt op energiezekerheid, invoer diversificatie en het streven naar koolstof neutraliteit.

Olie/gasveld in Xinjiang

Hoewel de blauwdruk pas deze week werd voorgesteld, dateert het plan van voor de Russische inval in Oekraïne. De Chinese leiders beklemtoonden recentelijk zelfvoorziening in belangrijke grondstoffen gaande van energie tot sojabonen. ‘Energiezekerheid is de topprioriteit bij de ontwikkeling van energie’, aldus toplui van het Energiebestuur bij de voorstelling van het vijfjarenplan. Het plan wil dat China tegen 2025 meer in eigen behoeften voorziet maar ook samenwerkt met andere landen qua schone energie. Politici beklemtoonden tijdens de twee sessies de diversificatie van de invoer van energie. Buurprovincie Heilongjiang drong aan op diepere energie betrekkingen met Rusland. Als China echter te dicht aanleunt bij Rusland riskeert het westerse sancties en in het omgekeerde geval riskeert het inflatie, zo merkt economist Ren Zeping op.

12% meer productie

Dit jaar wil China 200 miljoen ton olie oppompen, een bescheiden vooruitgang van 0,5% in vergelijking met vorig jaar. In 2021 voerde China 72% van het binnenlands petroleumverbruik in. De productie van aardgas zou volgens het plan tegen 2025 230 miljard m³ bedragen of 12% meer dan in 2021. Ook de totale binnenlandse productiecapaciteit van energie zou met hetzelfde cijfer aangroeien. Vorig jaar steeg de afhankelijkheid van buitenlands gas met 2,8% tot 44%. Van de ingevoerde olie komt 15% uit Rusland en bij het aardgas bedroeg dit in 2021 12%.

Niet fossiele

Aangaande het bereiken van koolstof neutraliteit benadrukt het vijfjarenplan dat China kernenergie op een actieve, veilige en ordelijke manier wil ontwikkelen. Meer bepaald worden centrales aan de kust gepland zodat tegen 2025 de geïnstalleerde capaciteit van de kerncentrales 70 GW bedraagt . Gedurende de planperiode zou de koolstofuitstoot per eenheid van het bnp met 18% moeten verminderen. China streeft er naar om het aandeel van niet fossiele energieconsumptie tegen 2025 geleidelijk te verhogen tot ongeveer 20 % en het aandeel van niet fossiele elektriciteitsopwekking zou ongeveer 39 procent bedragen. Het energieverbruik per eenheid van het bnp moet in de periode 2021-2025 13,5 % lager

Waterstof

Sinopec project voor groene waterstifenergie

Stippen we nog aan dat ook de doelstellingen voor de productie van waterstofenergie voorliggen. China is momenteel de grootste waterstofproducent ter wereld met een jaarlijkse productie van ongeveer 33 miljoen ton. 80 procent daarvan wordt geproduceerd met gebruik van steenkool en aardgas, dus met CO2 uitstoot. De overige 20 procent is voornamelijk een bijproduct van industriële processen.  De jaarlijkse groene waterstofproductie (dus uit hernieuwbare energie) moet verdrievoudigen tot 100.000 ton à 200.000 ton om tegen 2025 een belangrijk onderdeel te worden van het nieuwe waterstof energieverbruik zodat een vermindering van de CO2-uitstoot van 1 miljoen tot 2 miljoen ton per jaar mogelijk wordt. Tegen 2025 zouden zeker 50.000 voertuigen op waterstof moeten rijden, voornamelijk voertuigen voor het openbaar vervoer, zoals waterstofbussen. Vorig jaar leverde China zo’n 2.000 waterstofbussen af. 

SCMP, Peoples Daily, Global Times, businessam.be

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *