Ervaringen van China in de strijd tegen COVID-19, gedeeld in internationaal webinar.

Op 15 mei was er vanuit China een ‘Webinar over preventie & behandeling van Covid-19’. Negentig deelnemers uit de hele wereld communiceerden met twee vrouwelijke artsen uit Beijing die wekenlang, onder meer in een ziekenhuis van Wuhan, de epidemie door het nieuwe coronavirus hebben bestreden.

ChinaSquare publiceert het onderstaande verslag omdat het ervaringen weergeeft uit de eerste hand. Het lijkt ons belangrijk stemmen uit China, en zeker een goede bijdrage op het medische vlak zoals hier, te laten horen. Op het publieke forum zijn die stemmen maar al te vaak afwezig.
De opiniërende aspecten van dit verslag zijn uiteraard voor rekening van wie ze uitspreekt.

Hoofdsprekers op deze internationale zoommeeting waren dr. Nie Xiuhong en dr. Li Yan.

webinar

Dr. Nie en dr.Li

Nie is hoofdarts van de afdeling longziekten van het Xuanwu Hospital, Capital Medical University (Beijing). Li is longarts en zij was in 2008 medisch manager bij het 2008 Beijing Olympic Organizing Committee. Zij maakte deel uit van een ploeg specialisten en verpleegkundigen van een universitair ziekenhuis uit Beijing die 68 dagen lang, samen met 40.000 andere gezondheidswerkers uit heel China het gevecht met ‘het lelijke beest’ zijn aangegaan in het Wuhan Union Medical College Hospital (West).

Internationaal

Het initiatief voor dit webinar kwam van de afdelingen Beijing van de Vereniging voor Vriendschap met Volkeren uit het Buitenland en van de Vereniging voor Vrouwelijke Artsen. China Vandaag en ChinaSquare.be, de media van de Vereniging België-China, hadden ook Belgische dokters en journalisten uitgenodigd. Hier volgt het verslag van Kris Merckx en een overweging van Harrie Dewitte. Zij zijn beiden bekende artsen van Geneeskunde voor het Volk. Oud-VRT- journalist Ng Sauw Tjhoi heeft eind mei een interview afgenomen van Dr. Li.

webinar

Verslag dr. Kris Merckx

(zie ook https://www.facebook.com/kris.merckx/posts/10222371609229261)

Good afternoon China, good morning Europe.

De ‘Webinar over preventie & behandeling van Covid-19’ was georganiseerd door de Beijing Vereniging voor vriendschap met volkeren uit het buitenland én de Beijing Medical Women Association. Allicht daarom waren de twee hoofdsprekers de vrouwelijke dokters Nie Xiuhong en Li Yan. In de onderschriften bij de schermopnamen geef ik u verslag van enkele interessante verhalen en topics die aan bod kwamen.

Topics

Belangrijke onderwerpen: de zorg die ook aan hoogbejaarden werd verleend; de bezorging aan huis van voedsel en medicatie bij alle in quarantaine geplaatste mensen; de expertise, angsten en moed van de 40.000 gezondheidswerkers die naar Wuhan werden gestuurd, welke behandelingen al dan niet efficiënt bleken te zijn enzovoort. Met ook enkele ontroerende diepmenselijke verhalen. Ook het antwoord op de voor België actuele vraag van dr. Harrie Dewitte over de ervaring in Wuhan met heropening van de scholen. Ik wens alle geïnteresseerden kijk- en leesgenot op https://www.facebook.com/kris.merckx/posts/10222371609229261

Zware medische missie in Wuhan

Dr. Li Yan toonde foto’s van haar team bij het vertrek in Beijing en een sfeerbeeld van de lockdown in Wuhan. Haar commentaar als ze op weg is naar haar nachtshift in de totaal verlaten hoofdstraat: “Soms was het in ons gemoed even donker als in de straat en de gangen. Maar dat klaarde op telkens als we patiënten gered hadden.”

webinar

Drastische maatregelen

Heel in het begin van de uitbraak van het totaal nieuwe en onbekende virus werden er op lokaal vlak in Wuhan enkele fouten gemaakt. Maar na enkele dagen werd een heel arsenaal drastische maatregelen efficiënt ingezet: zelfquarantaine, het in quarantaine plaatsen van besmette personen in hotels en faciliteiten opgericht in stadions, controle van ziekenhuisbezoekers met camera’s voor temperatuurmeting. De productie en het transport van medisch materiaal en het gebruik van big data speelden een sleutelrol. De mensen in thuisquarantaine werden bevoorraad met betaalbaar voedsel en medicatie. Twee noodziekenhuizen werden in recordtijd geïnstalleerd. Het gebruik van mobiele hospitaalmodules liet toe het aantal beschikbare bedden op te drijven van 5000 naar 23.000.

webinar

Vreugde bij geredde patiënten en hun zorgverleners.

Regelmatig stonden de zorgverleners oog in oog met de dood. Het was een keiharde strijd tegen het virus. Gelukkig was er van bij de aanvang voldoende medisch materiaal (testen, geneesmiddelen, beschermingskledij. Hoofddoel: het aantal sterfgevallen zo laag mogelijk houden. Dr. Li Yan: “Zo vroeg als mogelijk overgaan tot kunstmatige beademing is heel belangrijk gebleken om levens te redden.” Een 91-jarige patiënt mocht na 22 dagen succesvolle behandeling het ziekenhuis verlaten. Dr. Li Yan: “Eerst wilde hij geen behandeling. Hij zei: ‘Behoud jullie geneesmiddelen voor de jonge mensen’. Ik legde hem uit dat iedereen gratis de nodige behandeling kon krijgen, ook dure zaken zoals behandeling met plasma van genezen patiënten, antivirale geneesmiddelen. Dan stemde hij toe.” Ons principe: ‘Elk leven heeft waarde’.

webinar

Tijdlijn

Het begin van de epidemie in Wuhan: uitbraak december, melding aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 31 december, identificatie van het nieuwe virus SARS-CoV-2 op 7 januari, de genomen maatregelen (o.a. volledige lockdown in Wuhan vanaf 21 januari) maken dat de epidemie vanaf 24 maart in China onder controle is. Gezondheidswerkers konden, na volbrachte taak, terugkeren naar huis. Inmiddels slaat het nieuwe coronavirus wereldwijd echter toe.

Met vallen en opstaan

In de zoommeeting kreeg het internationale deelnemersveld verslag van welke behandelingen met meer of minder succes in Wuhan werden uitgeprobeerd. De powerpointpresentaties van de twee dokters kunnen aangevraagd worden. ‘Convalescent plasma treatment’ of de injectie van plasma afgenomen bij herstellende patiënten bleek, volgens de spreeksters, de meest succesvolle therapie geweest te zijn.

Verschillend uitgeprobeerde antivirale geneesmiddelen gaven tegenvallende resultaten. Corticoïden (methylprednisolone of Medrol) was nuttig indien toegepast voor een korte periode en in niet te hoge doses (geen 140 mg maar liever 80 of 40 mg, dus individueel aan te passen). Antistollingsmiddelen, tegen de fel verhoogde neiging tot vorming van bloedklonters bij zware Covid-19-patiënten, waren zeer belangrijk. Dat werd ook bij ons in België al zeer snel ondervonden en gemeld door Intensive care-artsen, o.a. door dr. Geert Meyfroidt in zijn dagboek in De Morgen.

Ook de werking van het antibioticum azithromycine kwam aan de orde. Het wordt vooral gebruik omwille van zijn ontstekingswerende werking. Traditionele Chinese kruidengeneeskunde werd gebruikt voor symptomatische verlichting van maagdarm- en luchtwegenproblemen.

Noodkreet

Een vraag van een deelnemende arts uit Pakistan in de chatroom klinkt als een ware noodkreet: “Hoe kunnen wij aan preventie doen? Want onze regering kan geen dure behandelingen voor bejaarden met veel onderliggende aandoeningen betalen. Een lockdown komt voor de stedelingen neer op hen te dwingen met 12 à 14 samen te hokken in een kleine kamer zonder dat er proper water en zeep voorhanden is voor iedereen.”

webinar

Scholen opnieuw open

Dr. Harrie Dewitte van Geneeskunde voor het Volk (Genk, België) vraagt naar de ervaring met de opening van de scholen. Antwoord: “Van kinderkribbe en kleuterschool tot basis-, middelbaar en universitair onderwijs zijn alle instellingen gedurende de hele lockdown gesloten gebleven. De kleuterscholen zijn ook nu nog gesloten omdat je op die leeftijd niet kan verwachten dat de kinderen zelf de social distancing en andere maatregelen respecteren”.

Respect

De ploeg van dr. Li Yan bij het afscheid in Wuhan: “Het werk was soms hard. Zo moesten we bijvoorbeeld de airco permanent aan zetten om de temperatuur laag te houden en zo de verspreiding van het virus te bemoeilijken. Maar op het einde van de missie waren we diep gelukkig om wat we presteerden en al de ervaring die we opgedaan hebben.” Respect voor deze zorgverleners net zoals voor diegenen die bij ons en elders in de wereld nog in de frontlinie staan.

webinar

Overdenkingen van dr. Harrie Dewitte

“Deze ochtend een twee uur durende zoom meeting gehad met Chinese collega’s over Covid19. Erg onder de indruk van een Chinese dokter, Li Yan. Een jonge arts, specialist in virale longziektes, die als vrijwilliger uit Beijing naar Wuhan trok. Het liet nog eens de wortels van ons begin als Geneeskunde Voor Het Volk zien. ‘Serve the people’. Het engagement dat ze uitstraalde overtuigde, meer dan haar ellenlange publicatielijst, het belang van wetenschappelijk onderzoek. En er zijn zo van die details die een mens raken. Ze liet een slide zien, waarbij ze in de nacht, moederziel alleen in een grote winkelstraat van Wuhan naar haar hotel loopt. Ze was geen heldin, maar een dokter, een mens, die leed onder de eenzaamheid. Haar laatste slide was een oude man van 91 die ze verzorgd had in Wuhan. Haar belangrijkste les die ze geleerd heeft: ’the value of human life’. Wat een schril contrast met de toenemende uitspraken van ‘academici’ (!) over de ‘economisch waardeloze oudere mensen in de WZC’.  En ook nog eens onder de indruk van de organisatiecapaciteit van het ‘Chinese staatsapparaat’. Hoe ze in zo’n korte tijd wetenschap, human resources, technologie, logistiek en industriële capaciteit konden switchen in functie van de epidemie.”

webinar

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *