EU-commissaris Hogan optimistisch over handelsonderhandelingen met China

Toekomstig EU-commissaris voor Handel Hogan heeft na zijn terugkeer uit China op een bijeenkomst van ‘Friends of Europe’ verklaard verheugd te zijn over de onderhandelingen met China en met name over de centrale rol die een vernieuwde WTO kan spelen.

Hogan ondertekent akkord met minister Zhong Shan

Gisteren hield Friends of Europe zijn jaarlijkse ‘hoogmis’ over de stand van de betrekkingen tussen de EU en China. Het thema was dit jaar de overeenkomsten en de verschillen tussen de EU en China. Vooral de tussenkomst van huidig EU landbouw- en toekomstig Handelscommissaris Phil Hogan viel op.

Hij was net terug van een reis naar China waar hij deelnam aan de China International Import Expo (CIIE), een overeenkomst finaliseerde over streekproducten en onderhandelde met Chinese leiders. De overeenkomst over streekproducten beschermt 100 Europese streekproducten in China en 100 Chinese producten in de EU tegen namaak of vervalsing. Hogan noemde het een win-win situatie die zowel goed is voor beide partijen en de versterking van de handelsrelaties waardoor zowel de landbouw, de voeding en de consumenten profiteren. Van Europese kant genieten bescherming: Cava, Champagne, Feta, Irish whisky, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma en Queso Manchego. Bij de Chinese ^producten behoren Pixian Dou Ban (Pixian bonenpastei), Anji Bai Cha (Anji White Thea), Panjin Da Mi (Panjin rijst) en Anqiu Da Jiang (Anqiu Ginger).

WTO

Hogan bij Friends of Europe

De klemtoon van zijn interventie lag echter op de versterking van de WTO-rol als arbitragecommissie voor de wereldhandel. Als de WTO deze rol niet (meer) vervult, dreigt de wet van de jungle, zo waarschuwde Hogan. Feit is dat de VS president Trump de benoeming van nieuwe rechters in de ‘Appellate Body’ blokkeert zodat de instantie nauwelijks nog behoorlijk kan werken met 3 in plaats van de gebruikelijke zeven rechters. Zowel de EU als China benadrukken de rol van een wereldhandel volgens regels en vinden elkaar op dit vlak. Ze gaan ook met andere partners onderhandelen over hoe een vernieuwde WTO er kan uitzien en hopen dit op de juni WTO-vergadering in Kazachstan aan de gehele WTO te kunnen voorleggen. Mocht de VS niet willen instemmen met het voorstel, zou een plan B worden voorgelegd.

Hogan had het in zijn tussenkomst ook over het investeringspact dat tussen de EU en China al geruime tijd onderhandeld wordt. Hij hoopt dat de goede sfeer tussen beide partijen er toe kan leiden dat dit pact eind volgend jaar kan worden afgesloten. Minder verrassend was zijn aandringen opdat de Chinese markt van overheidsbestellingen even open zou worden als de Europese markt is voor Chinese bedrijven. Op een Chinese vraag over Huawei werd geantwoord dat de EU in de recente verklaring over 5G noch een land uitsluit, noch een bedrijf. Meermaals klonk in zijn betoog de Europese wens voor een gelijk speelveld tussen Europese bedrijven in China en Chinese bedrijven.

Overigens wordt het volgend jaar druk want naast de gebruikelijke EU-China top wordt in september in Duitsland een buitengewone top gehouden met vertegenwoordigers van alle EU-landen en China. Tijdens het seminarie werd nog bekend dat DG Transport met de Chinese evenknie een gemeenschappelijke studie zal laten maken over de spoorcorridors tussen China en Europa. Er wordt gedacht aan een termijn van één jaar voor de studie die verder een groot belang zal hechten aan het aspect duurzaamheid. Tijdens de discussie weerklonk het idee om qua het Belt &Road Initiative de Europse kwaliteits- en duurzaamheidsstandaarden te koppelen aan de financiële vuurkracht van China.

. https://eeas.europa.eu/ https://www.euractiv.com/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *