Europees Minister voor Buitenlandse Zaken Catherine Ashton is bijna de hele week in China geweest. Zowel de gast als de gastheren hadden het bezoek goed voorbereid. Ashton had de regeringen van de 27 EU-lidstaten vooraf grondig geraadpleegd over hun verwachtingen en hun interesses (voorwerk dat waarnemers, bijvoorbeeld J.Holslag van het Brussels Institute of Contemporary China Studies BICCS, niet is ontgaan). De Chinese regering liet het bezoek de eerste dagen rondreizen in Guizhou, een relatief minder welvarende provincie met veel verschillende bevolkingsgroepen, om de Europese vertegenwoordiger de kans te bieden kennis te maken met een ander China dan dat wat meestal in de westerse schijnwerpers staat. “Wij hopen dat de EU op die manier een objectiever beeld krijgt van ons land en zijn ontwikkelingsniveau”, zei Fu Ying, de onderminister van Buitenlandse Zaken, die Ashton vergezelde.
Dai Bingguo, die lid is van de Staatsraad (het hoogste regeringsorgaan), en Ashton zelf zaten de vijfde strategische dialoog tussen China en de EU voor. De Europese minister van Buitenlandse Zaken had ook een bespreking met premier Wen Jiabao en haar Chinese collega Yang Jiechi. De gesprekspartners deden op het eind wederzijdse beloften over openheid, begrip en een wat hartelijkere relatie dan in het meest recente verleden.
De terreinen van samenwerking waarin beide partijen geïnteresseerd zijn: handel, investeringen en werkgelegenheid. Ze beseffen ook dat de internationale en de Europese schuldencrisis hen als het ware tot samenwerken veroordelen.
Over enkele weken is er dan een Chinees-Europese top, voor de 13e keer al overigens.
Bronnen:
Xinhua, http://europa.eu/ (officiële website van de EU)
Zie ook het speciale China-nummer van het blad van de EU New Europe
http://www.neurope.eu/china.php