Europese ondernemingen blijven Chinese investeringen opdrijven

De voorbije weken werden weer voorbeelden bekend van grote Duitse bedrijven die hun investeringen in China opvoeren. Daarmee wordt de stijgende tendens uit 2021 en 2022 verder gezet. Volgens Global Times is dit voor hen een uitweg uit de stagnatie op het thuisfront. De toestand van de Duitse economie is minstens zorgwekkend te noemen en vele bedrijven willen wegtrekken naar Azië en meer bepaald China.

Gedeelte van BASF te Zhanjiang Foto BASF Disclaimer

De afgelopen week maakte een van de grootste Duitse durfkapitaalfondsen Bertelsmann Investments bekend de komende 3 tot 5 jaar $700 miljoen te gaan investeren in Chinese starters. De groep Volkswagen deelde mee $700 miljoen te zullen investeren in EV-producent Xpeng. Eerder was bekend dat de groep één miljard investeert in een innovatiecentrum te Hefei. Andere Duitse autobouwers zetten ook volledig in op de Chinese markt, overigens net zoals Siemens. .

BASF heeft op 21 juli samen met windturbinebouwer Mingyang Smart Energy een joint venture opgericht om een offshore windmolenpark te zullen bouwen dat vanaf 2025 hernieuwbare stroom zal leveren aan BASF Zhanjiang Verbund.  Deze post Covid tendens zet de stijgende trend uit 2021 en 2022 verder. In 2020 werd € 2,1 miljard in China geïnvesteerd, in 2021 10 miljard euro en in 2022 11,5 miljard,  aldus vorsers aan het Keulense Institut der deutschen Wirtschaft op basis van Bundesbank statistieken.

Volgens Global Times is inzetten op de Chinese markt een veiliger keuze dan op de Europese economie die kampt met tegenslagen. De Europese samengestelde HCOB PMI index voor productie samengesteld door S&P Global, daalde van 49.9 in juni tot 48.6 in juli. Dezelfde PMI-index voor de diensten daalde voor de derde maal op rij zodat het ondernemersvertrouwen verder wegzakte. Het productieniveau van de Duitse automobielnijverheid is in vergelijking met 2018 met één derde verminderd.

Waelholz in Hagen Foto waelzholz.com Disclaimer

De Duitse groene politci Baerboch en Habeck dringen aan op minder afhankelijkheid ten aanzien van China maar daar laat een studie van het Bundesverbands Materialwirtschaft, Einkauf und Logistik (BME).zich weinig aan gelegen. ‘Duitse bedrijven willen de China zaken niet de rug toekeren; voor de meeste bedrijven is de terugtrekking uit de Chinese markt geen thema’ aldus de studie. Zaakvoerder Toni Junius bij het Hagener Metallverarbeiters Waelzholz laat zich door de China-kritiek niet afschrikken. ‘Het land is een aantrekkelijke locatie’ vindt hij en ‘het zal ook in de volgende tien jaar een van de belangrijkste economische groeipunten blijven’. Deze mening wordt blijkbaar gedeeld zowel door KMOs als door grotere bedrijven.

Volgens een recent onderzoek van marktonderzoeker Kantar namens het adviesbureau FTI-Andersch, , overweegt momenteel 26 % van de middelgrote productiebedrijven om hun productiecapaciteit uit Duitsland te verplaatsen. 40 % van deze bedrijven beweegt richting Azië  en 15 % expliciet naar China. Van de grotere bedrijven met meer dan 1000 werknemers wil zelfs 36 % hun productie verplaatsen – 60 % van hen naar Azië, 23 % specifiek naar China.  De derisking van het Duits bedrijfsleven blijkt blijkbaar in een omgekeerde richting te verlopen dan door sommige politici was bedoeld.

Bron: Global Times, Handelsblatt, Sicheres Geld