China heeft nu een eigen mapping service, een alternatief en concurrent voor Google Earth. De naam van de applicatie is Map World en het programma is officieel goedgekeurd en werkt met overheidssteun. De eerste reacties van de gebruikers zijn positief, maar de technici van Map World zelf maken duidelijk dat het nog in de kinderschoenen staat.
Het staatsagentschap voor landmeting (State Bureau of Surveying and Mapping, SBSM) heeft donderdag de gratis voorziening gelanceerd, bereikbaar via www.tianditu.cn of www.chinaonmap.cn. De beelden zijn twee- of driedimensionaal, en er is geen reclame. Een Engelstalige versie moet nog worden ontwikkeld. Voor de wereld is de detailscherpte nog maar 500 meter, maar voor de kaart van China 2,5 meter en voor meer dan 300 Chinese steden 60 cm.
De makers van Map World geven in alle bescheidenheid aan dat zij werken met slechts 80 virtuele machines voor 10 miljoen zoekopdrachten per dag, daar waar Google Earth duizenden virtuele machines heeft. Updates van geologische kenmerken door het Chinese programma zullen voorlopig twee keer per jaar gebeuren, terwijl de updates van de Amerikaanse pionier en concurrent om de paar minuten komen. Map World is echter energiek van wal gestoken en het is vast van plan de achterstanden snel in te halen om een betrouwbaar en groot product te worden, niet alleen voor de particuliere burger, maar ook voor commerciële toepassingen door andere bedrijven.
De voorzichtigheid van de Chinese mapping service ligt niet alleen aan de technische inhaalbeweging die het moet maken. SBSM en de betrokken departementen voor nationale veiligheid zijn nog een compleet stelsel van regels aan het uitwerken. De Chinese overheid wil het onthullen van staatsgeheimen ten allen prijze voorkomen. Bedrijven die mapping services leveren, moeten dan ook sinds mei van dit jaar een licentie aanvragen. Twee belangrijke voorwaarden zijn dat de servers voor gegevensopslag in mainland China zelf moeten gevestigd zijn en de afgelopen drie jaar niet in beeld mogen zijn geweest met betrekking tot het lekken van gevoelige informatie. Nokia, Baidu, Alibaba, Sina and Tencent en nog 26 andere bedrijven hebben al een licentie te pakken. Google China heeft nog geen aanvraag ingediend.
Bron: China Daily