Ex Interpol-voorzitter bekent: 2 miljoen $ smeergeld gekregen

De ontslagen Chinese voorzitter van Interpol Meng Hongwei heeft op zijn proces bekend tijdens zijn loopbaan voor 14 miljoen yuan aan smeergeld te hebben opgestreken.

Meng Hongwei was de eerste Chinees die voorzitter was van Interpol. Op zijn proces voor het Tianjin No 1 Intermediate People’s Court heeft hij bekend gedurende zijn loopbaan van 2005 tot 2017 voor 14 miljoen yuan smeergeld te hebben ontvangen. Hij pleit dus schuldig. Het Hof zal zich later uitspreken over de strafmaat. Zijn proces volgt 8 maanden nadat de Central Commission for Discipline Inspection van de CPC aankondigde dat tegen hem een onderzoek liep. Hij was sinds 25 september niet meer gezien na het verlaten van zijn huis in Lyon. Zijn vrouw vroeg politiek asiel aan in Frankrijk.

Meng kreeg de Interpol top job in november 2016. Voor zijn val was hij als afgestudeerde rechten aan de Universiteit van Peking een van de machtigste politie officieren. Hij werd in 2004 benoemd tot onderminister van Politie en werd in augustus dat jaar hoofd van de Chinese Interpol afdeling. In 2011 stond hij aan het hoofd van afdeling contraterrorisme in China.

Op 27 maart werd hij echter uit de CPC gesloten en uit alle functies ontheven wegens ernstige schendingen van wet en discipline. Het openbaar ministerie kondigde op 24 april aan dat hij gearresteerd was op verdenking van het aanvaarden van smeergeld. Op 10 mei werd aangekondigd dat hij officieel in verdenking was gesteld en dat zijn proces in Tianjin zou plaats vinden. Hij werd beschuldigd van misbruik van zijn positie voor persoonlijke macht en gewin, staatfondsen te verkwisten om een extravagant leven te leiden in weerwil van de principes als partijlid.

SCMP China Daily, AlJazeera

6 comments for “Ex Interpol-voorzitter bekent: 2 miljoen $ smeergeld gekregen

  1. Lijkt me een afrekening binnen het milieu. Niet moeilijk een veroordeling voor corruptie aan de broek te krijgen, als de hele CPC eraan meedoet. De familie van Xi Jinping heeft alleen al in Hong Kong 600 miljoen aan bezittingen en kapitaal gestockeerd, allemaal natuurkijk het resultaat van hard werken en zo.

  2. China is erg streng voor mensen in een international functie om zich schande te besparen.

  3. Misschien kan hij asiel aanvragen in HK. Nu er geen uitlevering verdrag bestaat. Jouw uitdrukking slaat nergens op. Alleen zijn zus en vrouw is rijk hij niet.

  4. Volgens (vooral Amerikaanse) ‘deskundigen’ zou de strijd tegen de corruptie een interne machtsstrijd zijn en is de hele partij corrupt. AJ herhaalt deze oude en nooit bewezen theorieën, bovendien in de hatelijke, insinuerende formulering afrekening binnen het milieu. En natuurlijk is het dan zaak de ongegronde verdachtmakingen te concentreren op diegene die doorheen zijn beleid bewijst wat zijn ware bedoelingen zijn: zorgen voor behoorlijk bestuur door plichtsbewuste en overtuigde overheidsambtenaren en partijkaders. De terloopse kwaadsprekerij van AJ lijkt mij bepaald niet ingegeven door de bedoeling om kritiek te leveren waar Chinezen en buitenlandse vrienden iets aan hebben.

  5. Dat ‘afrekeking in het milieu’ is natuurlijk een hyperbool en verwijst naar de opake manier van opereren van de Chinese justitie. Het resultaat is dat je alleen kan speculeren. Oplossing is volledige transparantie en vrijheid van pers, zodat de Chinezen zelf hun overheid ter verantwoording kunnen roepen.
    Dat corruptie welig tiert bij overheidsambtenaren is toch geen geheim. De anticorruptiecampagne heeft weinig geholpen. Op de internationale ranglijsten voor transparantie is China dit jaar tien plaatsen gezakt, een stuk corrupter dan India.
    Rest de vraag waarom sommige overheidsamtenaren beschuldigd worden van corruptie en andere niet. Internationale onderzoeksjournalisten zijn bij de Pamama papers op namen gestuit van familieleden van hoge Chinese ambtenaren, waaronder die van Xi Jinping. Het gaat over hoge bedragen in offshoreconstructies. Hoe zijn die bedragen tot stand gekomen. En komt dat deze mensen nog vrij rondlopen ?

  6. Het Panama paper was verstuurd naar 1 Duitse krant. Heel wat anders dan het wikileak dat werd verstuurd naar verschillende kranten. Het reden dat Merkel er niet in voorkomt is dat Duitsers allerlei manieren verzinnen om hun eigen overheid niet in een slecht daglicht te plaatsen. China had een speciaal economische zone in Shenzhen, Shanghai, waar buitenlandse bedrijven minder belastingen hoeven te betalen. Het hele postbedrijven was om te zorgen dat Chinese bedrijven minder belastingen hoeven te betalen. Dus eerlijk concurrentie. Toont meer aan hoeveel vertrouwen Chinese miljardairs hebben in China om meer te investeren in China met minder belastingen. Ja Xi’s zus is getrouwd met een rijke zakenman, maar dat betekent niet dat ze voordelen krijgen. Hoe rijk zijn de meeste westerse ambtenaren? Balkenende heeft een broer in de olie-industrie. En hij stemde voor de Irak oorlog. Klinkt verdacht.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *