Volgens experten wordt het tijd dat China zijn één-kind-beleid aanpast om een onevenwicht tussen de geslachten tegen te gaan en met het oog op de samenstelling van de bevolking die stilaan te veel ouderen en te weinig kinderen telt.
Professor Yuan Xin, een demograaf van de Nankai-universiteit, vindt dat het een goed idee zou zijn de verandering door te voeren tijdens het twaalfde vijfjarenplan dat zal lopen van 2011 tot 2015. China telt onder de bevolking die geboren werd van 1980 tot 2000, 33 miljoen meer mannen dan vrouwen. Wereldwijd is het normale cijfer 103 à 107 jongens tegenover 100 meisjes, maar in China was de verhouding vorig jaar 120 tegenover 100. Enkel Tibet heeft een normale geboorteratio en de verhouding is het meest scheefgetrokken in de provincies Jiangxi, Anhui en Shaanxi. Volgens de demograaf is de kloof zonder voorgaande in de Chinese geschiedenis en zal hij op korte termijn enkel nog breder worden.
China lanceerde zijn één-kind-beleid in de jaren zeventig en door die politiek waren er 400 miljoen geboorten minder. Nu wordt de politiek echter bekritiseerd wegens zijn neveneffecten zoals het onevenwicht in de seksen en een tegenstelling tussen de veroudering van de bevolking en de schaarste aan arbeidskrachten in de werkzame leeftijd.
Hu Angang -één van de topadviseurs van de regering- schrijft in een persartikel deze week dat het één-kind-beleid succesvol was in het verhinderen van het te sterk aangroeien van de bevolking, maar dat hij er nu voorstander van is om de gezinnen voortaan toe te laten twee kinderen te hebben. Zhai Zhenwu, demograaf aan de Renmin-universiteit, is het ermee eens dat de politiek die 30 jaar bestaat aan aanpassing toe is. De regering is volgens hem al begonnen met het onderzoek gericht op de uitwerking van een nieuwe politiek.