Expo 2010: nog twee keer slapen

Wist  u dat
– het Macaopaviljoen de vorm aanneemt van een konijnenlantaarn die vroeger populair was in Zuid-China? De structuur van 20 meter hoogte is van recycleerbare materialen en zit in een dubbelglazig membraan met fluorescerende schermen naar buiten en zonne-energie en regenwatercollectie binnenin. Toeristen uit het vasteland maken de helft uit van Macao’s toerisme.
– het Pakistaans paviljoen een replica is van een fort uit Lahore dat UNESCO-werelderfgoed is, maar gebouwd met nieuwe materialen  en nieuwe technologie. China en Pakistan kennen sedert 2006 vrijhandel en een gemeenschappelijke speciale zone waarin reeds een veertigtal Chinese firma’s in investeerden.
– het Indiaas paviljoen een centrale koperen koepel heeft die de verschillen in het land symbolisch omvat. Bovenop groeien planten. Het gebouw is opgebouwd uit energie-efficiënte materialen zoals bamboe, terwijl zonne-energie en windenergie elektriciteit leveren. Ook ’s zomers is het koel binnenin. Bezoekers kunnen een holografische show van 360 ° aanschouwen over de geschiedenis van het land
– bij het Koreaans paviljoen langs de buitenzijde het uniek Koreaans alfabet centraal staat met 20.000 tekens van verschillende grootte. Het gelijkvloers omvat een schaalmodel van Seoel. Voer holograms gidsen door het paviljoen: een model, een kok, een meisje en een IT-ingenieur. China is reeds Zuid-Korea’s grootste handelspartner.
– het Israelisch paviljoen de vorm heeft van een zeeschelp. Bij de ingang komen de bezoekers reeds in een tuin met sprekende sinaasappelbomen. Ook wordt een 360°-film getoond over Israelische technologie. Op een laatste gedeelte komen uitvindingen aan bod zoals een medische camera die kan worden ingeslikt en die wordt uitgescheiden.  Israël lonkt naar China als de plaats voor massaproductie van z’n technologie, in eerste instantie tv’s met aanraakscherm.

Saoedisch paviljoen

Saoedisch paviljoen

– het Saoedische paviljoen het duurste is na dat van China. Het komt in de vorm van een maanboot met bovenop hangende tuinen. Het paviljoen zweeft dus tussen een tuin beneden en één boven.De voornaamste hall heeft het grootste IMAX-scherm ter wereld (1600 m²). Het land levert China almaar meer petroleum.
– het Indonesisch paviljoen biodiversiteit als thema heeft. Bamboe staat centraal in de bouw. Merkwaardig is de kunstmatige waterval van 40 meter breed en 17 meter hoog. Het paviljoen bevat een standbeeld van de Chinese ontdekkingsreiziger Zheng He. Zonder gas en petroleum is China de vierde bestemming voor Indonesische goederen en de tweede grootste bron van import.
– het Canadese paviljoen de vorm aanneemt van een grote C. Binnenin is het het ‘Cirque du Soleil’ dat instaat voor de animatie. Zo’n 80 % van de Canadezen woont in de stad en dus is het land welgeplaatst om het paviljoenthema ‘De omvattende, duurzame en creatieve stad’ uit te beelden. China is Canada’s tweede belangrijkste handelspartner en de topbestemming voor Canadees export.
exposwiss–  de gevel van het Zwitsers paviljoen ‘intelligent’ is in de zin dat de talrijke LED-lampen zowel functioneren als energiebron, als opslageenheid en als verbruikseenheid. Bovenop het grasdak van het paviljoen functioneert een kabellift waar de bezoekers in enkele minuten een overzicht krijgen van de wereldexpo. Hij werkt ook bij regen. Op het einde van het paviljoen wordt een IMAX-film over de Alpen getoond.
Lees ons overzichtsartikel over de Expo
CRI heeft ook een expo-magazine

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *