Voedselveiligheid, en zeker veilige babyvoeding, is na een aantal schandalen een prioriteit voor de meeste Chinezen. Het ontwerp van amendement bij de Wet op de Voedselveiligheid dat momenteel in het nationale parlement besproken wordt, moet aan deze bezorgdheid tegemoet komen.
Een nieuw artikel verbiedt aan voedselbedrijven de fabricatie van producten met baby melkpoeder uit te besteden. Boetes kunnen oplopen tot 100.000 yuan plus het verlies van de uitbatingsvergunning. De straffen in de huidige wet worden als te licht ervaren om misbruiken af te schrikken. Bedrogen verbruikers kunnen in het vervolg een schadevergoeding eisen tot driemaal het bedrag van de geleden schade; de huidige wet voorziet slechts maximaal tien keer de prijs van de slechte producten. De boete voor fabrikanten kan oplopen tot dertig keer de waarde van hun product, tegenover slechts tien keer nu. De eigenaars van de gebouwen waarin het minderwaardige voedsel geproduceerd wordt zijn medeverantwoordelijk als ze weten van de illegale activiteiten. Verkopers van voedseladditieven zijn strafbaar wanneer ze vermoeden dat hun producten voor een illegale toepassing zullen gebruikt worden. Ook de ambtenaren die fouten niet tijdig ontdekken zullen administratief gestraft worden.
Strenge normen
Babyvoeding moet effectief een aantal voedingsstoffen in voldoende mate bevatten. Voedselfabrikanten moeten de bestanddelen van hun product voorleggen aan de controlerende overheid.
Naast regels voor de productie komen er ook strengere voorschriften voor het vervoer en de verkoop van voedsel. Alle babyvoeding, babymelk en voedingssupplementen voor jonge kinderen moeten voldoen aan de nationale normen. Voedselbedrijven moeten een adequaat kwaliteitscontrolesysteem opzetten. De officiële controle op de voedselveiligheid zal voortaan volledig gebeuren door het Chinese Agentschap voor de Veiligheid van Voedsel en Geneesmiddelen. Nu zit die bevoegdheid nog verspreid over drie aparte agentschappen.
Het amendement komt voor in de eerste lezing in de tweemaandelijkse commissievergadering van het parlement deze week. De Wet op de Voedselveiligheid trad in werking in 2009 en dit is het eerste voorstel van amendement. Het belangrijkste voedselschandaal vond plaats in 2008, toen bleek dat de Sanlu Group melamine toegevoegd had aan babymelk; 300.000 kleine kinderen vertoonden vergiftigingsverschijnselen en zes overleden. In 2011 bleek dat de grootste vleesverwerker van China varkens gekocht had die gekweekt waren met veevoeder dat het hormoon clenbuterol bevatte.
Bronnen: China Daily, Global Times