Filippijnen voeren druk op rond Zuid-Chinese Zee

logo van UNCLOS

logo van UNCLOS


De Filippijnen brengt zijn conflict met China rond de Zuid-Chinese Zee voor een arbitragecommissie van de Verenigde Naties.
In 1982 hadden de beide landen de United Nations Convention on the Law of the Sea (Unclos) ondertekend. Volgens de Filippijnen zijn de claims van China op eilanden in de Zuid-Chinese Zee in strijd met Unclos en het hof dat bevoegd is voor kwesties betreffende de conventie wordt hierover om een uitspraak gevraagd. Albert Del Rosario, minister van Buitenlandse Zaken van de Filippijnen heeft de Chinese ambassadeur mondeling op de hoogte gebracht.
Enkele weken geleden heeft Japan een contract afgesloten met de Filippijnen voor de bouw en levering van tien schepen met bijbehorende communicatieapparatuur die de kustwacht van de eilandengroep beduidend zal versterken. Japan brengt het contract onder bij ‘buitenlandse ontwikkelingshulp’. Een aantal van de schepen wordt misschien op Filippijnse werven gebouwd. Japan heeft geen geschil met China over eilanden in de Zuid-Chinese Zee, maar wel over eilanden in de Oost-Chinese Zee. De levering van de schepen is volgens de Japanse minister van Buitenlandse Zaken een manier om te laten zien dat meer landen die territoriale conflicten hebben met China solidair moeten zijn om zich tegen de ‘bedreiging’ te wapenen.
China heeft in de Zuid-Chinese Zee aanspraken die tegenstrijdig zijn met aanspraken van Brunei, Maleisië, Vietnam en Taiwan. Dat laatste is voor Beijing (en voor de internationale gemeenschap waarvan bijna geen enkel land nog Taiwan als onafhankelijke entiteit erkent) in principe een de facto afgescheurde provincie van China, dus in dat geval is er volgens Beijing niet echt sprake van een internationaal conflict.
Bronnen: SCMP, Xinhua
 
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *